Klockan 12 i onsdags öppnade Floristhörnans nysatsning: Stationshuset i Gamla Bro. I den drygt hundra år gamla byggnaden finns nu en kombinerad butik och café i en inbjudande ombonad miljö. Att tågen med jämna mellanrum susar förbi bidrar till atmosfären.
Maria Brofalk, som drivit Floristhörnan i Bro sedan 1997, har tillsammans med sin personal och familj skapat en oas i en annars ganska ödslig del av Gamla Bro.
-Jag har länge drömt om att få öppna just den här typen av verksamhet, där butik och café liksom hänger ihop och lyfter varandra. Stationshuset byggdes 1876 och var under över hundra år en viktig knutpunkt i Bro. Det var där man hämtade sin medicin, skickade sina paket, tog emot besökare och vinkade farväl till sin älskade. Så man kan säga att byggnaden var lite av hjärtat i Bro och nu har vi fått möjligheten att väcka liv i den, vilket känns både vördnadsfullt och fint.
Maria fortsätter:
-Det har varit viktigt att bevara atmosfären, att behålla detaljer som biljettluckan, kakelugnen och den helt underbara bagagevågen. Golv och väggar var ju omgjorda någon gång på åttiotalet eller så, men var i så pass slitet skick att vi behövde göra en fullständig make-over. På 23 dagar, alltså bara lite drygt tre veckor har mitt underbara team trollat. Från trött och slitet till inbjudande vackert! Som vi slitit! Med förenade krafter har vi skapat en oas. Belöningen fick vi idag: så många glada tillrop, positiva kommentarer och lyckönskningar. Det har varit en härlig dag med lagom mycket kunder och besökare.
Maria berättar att man tog ett aktivt beslut att inte annonsera om öppningen i andra kanaler än på Floristhörnans FaceBooksida. Eftersom det råder en pandemi ville man helt enkelt inte riskera att det blev en anstormning av invigningsgäster.
-Vi har ju ett stort ansvar som individer, att tänka på avstånd, handhygien och så vidare, men vi som företagare har också ett ansvar att tänka på säkerheten för vår personal såväl som för våra kunder. Att inte annonsera, lappa brevlådor eller sätta upp affischer innebar så klart att informationen om att vi öppnar inte nådde ut till alla så som vi kanske hade önskat om allt varit som vanligt, men nu är det ju som det är och då måste vi vara ansvarsfulla.
Och helt under radarn gick inte invigningsevenemanget. Redan innan 12 kom de första nyfikna gästerna och välkomnades av ett dignande gottebord där Bageri Mazarin dukat upp godsaker. Cafédelen i Stationshuset är nämligen ett samarbete mellan Floristhörnan och Mazarin.
-För mig är det jätteviktigt att inte ta marknadsdelar från Mazarin, utan snarare lyfta deras verksamhet. Vi samarbetar på så sätt att vi köper in bröd och bakverk från Mazarin och säljer det här. Klockan 05 hämtar vi brödet så att cafét har nybakade och nygjorda smörgåsar när det öppnar klockan 06. Lite senare på morgonen levereras fikabrödet, tårtorna och godsakerna.
Att samarbeta med andra verksamheter är något Maria Brofalk håller högt. Hon är engagerad i det lokala nätverket Damernas Affärsnätverk och har i många år arbetat aktivt med företagsklimatet i Upplands-Bro, och har därigenom etn unik inblick i vilka företag som finns i kommunen.
-Att samarbeta med andra företag stärker mig och mitt företag. Därför är det självklart för mig att det är Mazarin som är "hovleverantör" till Stationshusets café. Vi säljer också äppelmust från Kvarnnibble och honung från Ålbrunna, och kommer inom kort att börja sälja några av Kungsängenbaserade Cosmopharmas produkter. På sikt kan det mycket väl bli aktuellt med fler samarbeten, vi ska bara landa och hitta formerna först.
Många har oroligt frågat vad som kommer att hända med butiken i centrum, om den kommer att stängas nu när Stationshuset öppnat. Där kommer Maria med personal med lugnande besked: Butiken i centrum blir kvar. Där kommer det att finnas blommor, presenter och lite inredning. Att ha två butiker blir en spännande verksamhetsutveckling.
-Jag tror absolut att det finns plats för två Floristhörnan i Bro. Utbudet kommer att skilja sig åt en del och butikerna kommer att komplettera varandra. Det är många av våra trogna centrumkunder som kanske inte kommer att ta sig ner till Stationshuset och många Brobor som snabbt vill kunna köpa sig en fin blomma när de ändå är i centrum. I Stationshuset har vi möjligheten att ta ut svängarna lite mer. Det finns mer yta, mer volym och därmed kan vi göra saker där som helt enkelt inte går att göra i centrum. Det är så inspirerande att få göra den här resan och att få göra den tillsammans med mina fina medarbetare. För utan dem hade inget av det här varit möjligt!