Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 17:21 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Earth-hourveckan sätter ljuset på miljö- och framtidsfrågor


Karin Sidén 2021-03-22

Bild:Världsnaturfonden

Sista lördagen i mars, klockan 20.30-21.30, är sedan många år Earth Hour, en global manifestation för att öka medvetenheten kring klimatfrågor. Earth Hour uppmärksammas på många olika sätt världen runt och årets upplaga bjuder i stor utsträckning på webbaserade programpunkter för att följa rådande pandemirekommendationer, så även här i Upplands-Bro.

Bland annat får vi möjligheten att lyssna till Kulturskolans duktiga elever som har en direktsänd digital konsert nu på fredag. Kvällen innan, på torsdag, blir det digital föreläsning med journalisten och författaren Björn Wiman, kulturchef på DN, som berättar om sitt engagemang i klimatfrågan. Det bjuds även på guidade kulturmiljöpromenader i både Bro och Kungsängen, även det på torsdag respektive fredag.

Människor i alla åldrar och över hela jordklotet, i slott såväl som i koja, i storstäder såväl som på landsbygden deltar i Världsnaturfondens klimatmaifestation Earth Hour. Städer, ikonbyggnader, företag, kyrkor, och organisationer likaså. Den globala aktionen, som startade i Sydney år 2007, har vuxit för varje år och är numera en stark och enad röst som likt en megafon riktad till politiker och beslutsfattare framför budskapet att klimatet och miljön är viktiga frågor som angår oss alla. 

Den symboliska handlingen att under en timme släcka lampan må vara just symbolisk mer än en energisparande handling, men är på samma gång en tydlig signal till politiker och makthavare världen över. Ju fler som deltar i manifestationen desto starkare blir signalen och desto större genomslag får budskapet. 

Det deltagarna i Earth Hour visar genom sin gemensamma handling är styrkan i att göra något tillsammans. Att en ensam individ släcker lamporna betyder noll och inget. Men om många, kanske rent av majoriteten, gör det betyder det desto mer. Aktionen är på så vis en styrkedemonstration och en påminnelse att vi alla, som individer, familjer, kommuninvånare och världsmedborgare har en möjlighet - och faktiskt en skyldighet - att agera. Tillsammans, lokalt, nationellt och globalt, kan vi göra skillnad för vår framtid.

Hur manifestationen genomförs varierar från år till år och plats till plats. Här i Upplands-Bro bjöds vi till exempel på en eldfest i Bro centrum 2019, visning av Kvistabergs observatorium 2015, 2016 och 2018 där besökarna även fick möjlighet att titta ut på stjärnhimlen med teleskopet, samt temadagar och föreläsningar med klimatet och miljöfrågorna i fokus. 

Bild från Arkivet. Under Earth Hour 2019 bjöd Upplands-Bro kommun in till en eld- och ljusshow med Gycklargruppen Trix i Bro centrum.
Bild:Tommy Sidén
Bild från Arkivet. Under Earth Hour 2019 bjöd Upplands-Bro kommun in till en eld- och ljusshow med Gycklargruppen Trix i Bro centrum.

Årets Earth Hour i Upplands-Bro har fått ett mer corona-anpassat och digitalt innehåll, och bjuder på kulturmiljövandringar i Bro och Kungsängen, digital konsert med Kulturskolans elever samt föreläsning med Björn Wiman (journalist, författare samt kulturchef på DN) som berättar om sitt engagemang i klimatfrågan.

Under onsdagen kommer den som funderar på att sätta solceller på sitt tak kunna boka en 20-minuters samtalstid med en bygglovshandledare, även det digitalt.

Och klockan 20.30-21.30 på lördag är det så dags för Earth Hour, timmen då vi alla har en symbolisk möjlighet att visa vårt engagemang för vår planet och vår framtid.



Länk till kommunens hemsida där Earth Hour-programmet finns i sin helhet.



HISTORIK

Den 31 mars 2007 var första gången manifestationen genomfördes, på initiativ från Världsnaturfonden, en australisk miljölobbygrupp från Sydney samt tidningen The Sydney Morning Herald. 2,2 miljoner sydneybor och 2 000 företag släckte ljuset den gången. 

Året efter, 2008, expanderade Earth Hour till en global kampanj då omkring 400 städer runt om i världen deltog. Som enda svenska kommun deltog Örebro, men enskilda företag, byggnader och människor runt om i landet släckte ljuset även de. Bland annat var Stockholms slott nedsläckt.

4 000 städer i 88 olika länder deltog i Earth Hour 2009. Det var året klockslaget 20.30 introducerades och första året Sverige deltog officiellt. Enligt Svenska Kraftnäts mätningar släckte en halv miljon svenska hushåll sina lampor. 2014 deltog drygt 80% av Sveriges kommuner och 2019 var det 90%. Coronaåret 2020 redovisades en nedgång i antalet deltagande kommuner i Sverige men i ett globalt perspektiv uppmättes i stället ett rekordår. 190 länder deltog i manifestationen och tusentals landmärken världen över släcktes ner.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen