Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 02:10 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Kvarnnibble börjar med själv-plock av tomater


Karin Sidén 2021-07-06

Tomater i långa rader. På Kvarnnibble Gård i Håbo-Tibble odlar man bland annat tomater. 
Bild:Karin Sidén
Tomater i långa rader. På Kvarnnibble Gård i Håbo-Tibble odlar man bland annat tomater. 

Varje onsdag, med start den 7 juli, kommer Kvarnnibble att ha självplock av tomater. Tomaterna växer i två av gårdens stora växthus, och som det växer! Gula, röda, små, större, stora, strimmiga, biffiga, mörka, runda, ovala - variationen är stor!

-Vi har ungefär 2000 tomatplantor, som alla är väldigt generösa. Vi räknar med att skörda 30-40kg per planta under säsongen, berättar Daniel Bruce medan han visar runt i de stora växthusen. Daniel är växthusansvarig och därmed "pappa" till tomatodlingen, vars säsong pågår från frösådden i februari hela vägen in i november.

Självplock av tomater är första gången man provar på. Anna Lauritzen Tesch, som driver Kvarnnibble Gård och Musteri tillsammans med sin man Henrik, berättar:

-Förra året hade vi självplock av potatis på hösten vilket var mycket uppskattat. Nu testar vi tomat-plock också eftersom vi får så fantastiskt fin skörd. Det ska bli spännande att se om intresset finns. Vi kommer ju fortfarande att sälja våra tomater och övriga grönsaker i vår gårdsbutik, samt via REKO på ett antal platser. Dessutom säljs våra tomater på ICA Maxi i Bålsta och ICA i Bro - men vi har så det räcker och blir över ändå! 

Kvarnnibble Gård i Håbo-Tibble råder högtryck. Inte bara vädermässigt utan även odlingsmässigt. På friland och i växthus växer grönsaker av alla de slag. Vitlök, gul lök, kronärtskocka, svart- och grönkål, purjolök, potatis, morötter, rödbetor, gurka, sallad och tomater. Mängder av tomater!

Anna Lauritzen Tesch driver Kvarnnibble tillsammans med sin man Henrik. Gården har varit i familjens Teschs ägo i fyra generationer. Numera har man en gårdsbutik, ett musteri och tre växthus. Ett av årets tillskott är Fikamojjen, en \
Bild:Kvarnnibble
Anna Lauritzen Tesch driver Kvarnnibble tillsammans med sin man Henrik. Gården har varit i familjens Teschs ägo i fyra generationer. Numera har man en gårdsbutik, ett musteri och tre växthus. Ett av årets tillskott är Fikamojjen, en "foodtruck, som är öppen to-sö nu under sommaren.

Grönsakerna säljs bland annat i den egna gårdsbutiken och via REKO-ringar på ett antal platser (Bro, Sollentuna, och Uppsala för att nämna några). 

-Intresset för närodlat har ökat mycket på senare år vilket är väldigt roligt. Ekologiskt och utan mellanled - från jord till bord på så få "mellansteg" som möjligt - är det många som vill ha, det märker vi både här i vår butik och på att antalet REKO-ringar ökar stadigt, säger Anna Tesch och fortsätter:

-Vi tänkte att vi skulle prova på självplock av tomater, något vi inte testat förut. Förra hösten hade vi potatis-plock vilket var uppskattat, så därför vill vi testa även det här. Självplocket blir på onsdagar, klockan 15-18, och då är tanken att man parkerar vid gårdsbutiken och tar sig en kort promenad till växthusen där självplocket är. Sedan tidigare har vi det vi kallar "Växthusförsäljning" då, på onsdagar, där vi säljer våra nyskördade grönsaker direkt utanför växthusen. Så nu får den som vill ta en sväng in i växthusen och skörda exakt de tomater man vill ha.

Promenaden, som är på sisådär 150 meter eller så, går "genom" gården. Växthusen ligger likt tre stora limpor, omgivna av faluröda hus, odlingar, äppelträd och hagmark. En anlagd damm ligger i anslutning till växthusen. I dammen samlas allt regnvatten in från gårdens alla byggnader, och därifrån tas vattnet som används i bevattningssystemet.

I två av gårdens tre stora växthus är det just tomatodling det satsas på. I det tredje växer bland annat gurkor och diverse andra grönsaker.

-Det är tredje året vi odlar tomater nu, berättar Daniel Bruce, som ansvarar för växthusen och vid det här laget absolut kan titulera sig tomatodlarproffs. För varje år har han och kollegorna lärt sig mer och mer, och med erfarenheten och den ökade kunskapen kommer också större skördar och ökad "effektivitet".

Daniel Bruce är växthusansvarig på Kvarnnibble. 
Bild:Karin Sidén
Daniel Bruce är växthusansvarig på Kvarnnibble. 

Små gula cocktailtomater i imponerande långa klasar. Sorten heter Madicken och är ny för i år. Daniel inspekterar mognadsgraden och kan konstatera att det finns en hel del som går att plocka redan nu.
Bild:Karin Sidén
Små gula cocktailtomater i imponerande långa klasar. Sorten heter Madicken och är ny för i år. Daniel inspekterar mognadsgraden och kan konstatera att det finns en hel del som går att plocka redan nu.

-Bara en sådan sak som vattentemperaturen! Den påverkar jättemycket. Vattnar man med krantempererat vatten så minskar tomaternas möjlighet att tillgodogöra sig näringen. Numera har vi en vattentank stående inne i växthuset så att vattnet är ungefär samma temperatur som jorden och rötterna, och genast så växer det lite bättre. Dessutom är det regnvatten vi vattnar med, vilket även det gynnar plantorna.

Vi (Daniel, Anna och jag) står mitt i det vänstra växthuset, det som skämtsamt går under namnet cocktailhuset tack vare att det till största del är cocktailtomater som odlas där, och tittar på raderna av tomatplantor som formligen dignar av frukt. Det går inte annat än att imponeras av växtkraften.

Daniel har just förevisat humlebona som finns utplacerade i de tre växthusen och han berättar att det märks tydligt på tomattillväxten att humlorna fått flytta in.

-De gör ett strålande jobb här inne. Och trots att det alltid är öppna takfönster och humlorna därmed kan flyga in och ut som de vill så kommer de tillbaka till sina bon på kvällarna. Det är tydligt att de trivs med sina arbetsuppgifter här, för annars hade de ju knappast kommit tillbaka igen.

Daniel visar runt bland de olika sorternas tomater som varierar stort i storlek, färg - och inte minst i smak. Några "trotjänare" som man odlat varje år, och så några nya sorter för att se om man hittar några nya favoriter. 

-I år har vi två strimmiga tomatssorter, en gulgrön och en rödgul, som är väldigt snygga. Vi äter ju med ögat också, så det är kul med variationen. Det märks att man lite till mans blivit mer medvetna, lite mer "om sig och kring sig" och tänker på att variera färg och form på tomaterna när de ska laga sin mat. 

-Själv har jag också blivit mycket mer medveten om hur olika tomater smakar beroende på vilken sort det är, säger Anna. -Innan vi själva odlade tänkte jag inte så mycket på det, men nu är jag mer uppmärksam och uppskattande av smakvariationerna. 

Någon vecka innan midsommar kunde man börja skörda tomater på Kvarnnibble i år, och säsongen är tacknämligt lång. 

-Ja, det är skönt att det inte är som jordgubbssäsongen, när allt mognar inom några veckor! Tomatsäsongen är lång. Förra året hade vi fortsatt fin tomatskörd en bit in i november, men det beror så klart på när kylan slår till. Den kan ju komma både tidigare och senare, konstaterar Anna.

Några av tomatsorterna som odlas på Kvarnnibble.
Bild:Karin Sidén
Några av tomatsorterna som odlas på Kvarnnibble.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen