Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 20 april 2024 - klockan 12:36 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Bostadsinbrott - så kan du minska risken att utsättas


Karin Sidén 2021-07-16

<span class=\
Bild:Karin Sidén
Inget vidare att komma hem till....

Varje år sker tusentals bostadsinbrott i Sverige. För dem som drabbas är ett bostadsinbrott en obehaglig upplevelse som kan sätta djupa spår. Inte bara för att man blivit av med kära ägodelar utan kanske i ännu större utsträckning för att någon tagit sig in i och rotat runt i ens tryggaste plats: hemmet.

Så här i semestertider kan det vara bra att se över sitt hem och göra några förebyggande insatser för att minska risken för bostadsinbrott.

Det är högsommar och semestertid. För många innebär det kortare eller lite längre bortavistelse från hemmet, något som inbrottstjuvarna är väl medvetna om. Neddragna persienner, oklippta gräsmattor och överfulla brevlådor är några av de inbjudande signaler som rekande tjuvar tacksamt noterar.

Men ibland är tjuvarna mer aktiva i sitt rekande efter nästa objekt. Genom att placera ut prylar eller flytta på något på tomten kan de mycket snabbare dra slutsatser kring om en bostad är semestertom eller inte. En sopborste lagd tvärs över förstukvisten, en blomkruka som flyttats lite grann, en liten sten som lagts ovanpå ett bildäck på den parkerade bilen är bara några av de små diskreta men ändå tydliga rekognocerande "bus-strecken" som inbrottstjuvarna kan ta till. 

Vad kan man då göra för att slippa ovälkommet besök i sitt hem? Spontant tänker nog de flesta på att investera i ett larm som den viktigaste förebyggande insatsen. Men det är en sanning med modifikation. Många hem som är larmade enligt konstens alla regler får inbrott så det är absolut inte någon "mirakelmedicin", även om det absolut kan vara en av flera åtgärder man gör.

Givetvis ska man inte glömma bort andra brottsförebyggande åtgärder som att se över bostadens svaga punkter; ytterdörren, balkongdörrar, fönster och liknande. Om man inte själv har kunskaper om detta sedan tidigare så kan man vända sig till certifierade låsmästare för råd.

Men tänk på att man kan ha hur många fiffiga lås som helst - men en dörr eller ett fönstr är bara så säker som dörrbladet, karmen och/eller fönsterkarmen runt om är. Det är inte alls ovanligt att tjuvarna istället tar sig in genom att helt enkelt bryta bort karmen och då bara lyfter ut dörren eller fönstret. 

Se även till att stegar plockas undan, alternativt att de låses fast. Det är inte alls ovanligt att inbrottstjuvar tar sig in på övervåningen med hjälp av stege. Och då är det inte så att de har med sig en egen stege, eller ens att de lånat grannens. Så gott som alltid så är det målsägandes egen stege som använts, och som kanske förvarats lutad mot förrådsväggen eller liknande. 

För mer tips och bra förslag: klicka på länken.

Polisen rekommenderar märkning med smart DNA och att man sätter upp klistermärket med leverantörens logga på brevlåda och intill entredörr respektive på fönster intill altan- eller balkongdörr så att det tydligt framgår att "här har vi minsann DNAmärkt våra tillhörigheter!".

Smart DNA kan liknas vid ett genomskinligt nagellack med helt egen DNA vilket gör att polisen enkelt kan identifiera de märkta stöldgods-varorna när/om de återfinns.

Andra åtgärder polisen rekommenderar är att tillsammans med sina grannar bilda ett grannsamverkansområde. (se länk) (länk till kommunens hemsida)

Grannsamverkan är en väl fungerande brottsförebyggande åtgärd. Undersökning efter undersökning visar att vakna och alerta grannar är bland det viktigaste man kan ha i brottsförebyggande syfte.

När boende samarbetar, berättar för varandra vad de sett, hälsar på dem som rör sig i området, hjälper varandra med postintagning, blomvattning och gräsklippning alternativt snöskottning när man är bortrest minskar man risken för inbrott. Är de boende i grannskapet dessutom sunt nyfikna - på gränsen till misstänksamma - så är det avskräckande för "besökare" med oärliga baktankar. Genom att besvära den eventuelle ”snokande” förövaren med ett litet vänligt ”vem söker du”, "hej!" eller liknande kan man mycket väl ha avbrutit vad som skulle kunna bli ett bostadsinbrott. En vanlig besökare har absolut inget emot att bli sedd och tilltalad - är det däremot en besökare med baktankar kan denne mycket väl få kalla fötter och avbryta sin intention.


Länk till Polisens hemsida där du kan läsa mer om hur du kan förebygga brott.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen