Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 02:18 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Hur krisberedd är du?


Karin Sidén 2021-09-22

2018 fick alla (eller i alla fall nästa alla) hushåll broschyren \
Bild:Karin Sidén
2018 fick alla (eller i alla fall nästa alla) hushåll broschyren "Om krisen eller kriget kommer" i brevlådan. Det var MSB som stod bakom framtagandet och i broschyren finns massor med bra information. Helt enkelt viktig läsning för oss alla! Och en påminnelse om att en kris inte behöver vara av magnituden vulkanutbrott, tsunami eller ett inbördeskrig. En kris kan också vara ett längre strömavbrott, ett internethaveri, kontaminerat vatten och så vidare.Vi är helt enkelt sårbara.

Mellan den 27 september och den 3 oktober pågår Krisberedskapsveckan, en nationell kampanjevecka där MSB tillsammans med kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser arbetar för att stärka invånarnas krisberedskap.

Vi har 5 grundbehov som behöver tillgodoses. Mat, vatten, värme/kyla, information och sömn. När vi "berövas" ett eller flera av dessa grundbehov försvagas vi och hamnar ganska snart i svårigheter. Med relativt enkla medel kan vi som privatpersoner se till att klara av att tillgodose grundbehoven i åtminstone några dagar, något som vi också förväntas göra. Kommunen och samhälle har ett stort ansvar, men så har även vi. Därför är det klokt att investera lite tid (och eventuellt pengar) på att se över sin och familjens krisberedskap.

För några år sedan, närmare bestämt 2018, delades broschyren Om krisen eller kriget kommer ut i - om inte alla så i alla fall de flesta - svenska brevlådorna. Det var MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) som stod bakom framtagandet och i broschyren finns massor med bra information. Helt enkelt viktig läsning för oss alla!

Och en påminnelse om att en kris inte behöver vara av magnituden pandemi, vulkanutbrott, tsunami eller ett inbördeskrig. En kris kan också vara ett längre strömavbrott, ett internethaveri, kontaminerat vatten och så vidare.

Vi är helt enkelt sårbara och vi lever i ett sårbart samhälle. Punkt.

De flesta av oss lever och bor så att även "icke-katastrofer" såsom en omfattande vattenläcka eller ett strömavbrott som varar längre än 10-12 timmar kan få långtgående följder och bli riktigt jobbigt. Där vi inte kan värma maten, värma bostaden, spola i toaletten, ha omvärldskoll eller ringa om vi inte har el.

Där vi inte kan betala för oss eftersom vi inte har kontanter - och råkar vi ha kontanter så har affärerna ingen möjlighet att ta betalt då deras system ligger nere när det inte finns el...


Vintern 2019 råkade tusentals svenskar ut för ett lång strömavbrott i samband med Alfrida /  januaristormarna som bland annat drabbade Norrtäljetrakten svårt. Strömavbrottet var en redig påminnelse om just hur sårbart det moderna samhället är. Likaså torkan och de omfattande skogsbränderna som härjade runt om i landet under 2018's rekordvarma och regnfattiga sommar.

Och vi behöver inte titta allt för långt bak i backspegeln för att påminna oss. Hur mycket har vi inte alla påverkats av coronapandemin? Smittspridning med aggressiva virus är i allra högsta grad en verklighet vi bör ta höjd för, något som Covid-19 varit en brutal påminnelse om.

Några som är väl medvetna om hur sårbart samhället och vi människor är MSB som bland annat genom kampanjen Krisberedskapsveckan vill stärka invånarnas beredskap inför olika samhällskriser samt att öka medvetenheten kring vad som faktiskt är varje medborgares eget ansvar i händelse av samhällskris. 

Medarrangörer till Krisberedskapsveckan är kommuner, länsstyrelser samt frivilliga försvarsorganisationer, såsom till exempel FRG (Frivilliga ResursGruppen) och Civilförsvarsförbundet. Krisberedskapsveckan arrangeras just i syfte att få människor att reflektera över hur de kan klara en situation när samhället inte fungerar som vi är vana vid och förväntar oss. 

<span class=\
Bild:MSB
Konserver, té, kaffe, mjöl och gryn, torkad frukt, frön och nötter, matolja, torrjäst, linser och bönor med mera är bra livsmedel att ha i sin krislåda. Där bör också finnas ficklampa, batterier, batteri- eller soldriven radio, kanske ett spritkök, vatten med mera.

Svårare än än så här behöver det inte vara att sätta ihop en krislåda... En stadig plastlåda med bra lock och sedan kloka livsmedel och prylar. Vill man kan man komplettera med filtar, ljus, tändare och tändstickor, förstahjälpenförband och annat som kan vara bra att enkelt komma åt utan att behöva leta. 
Bild:MSB
Svårare än än så här behöver det inte vara att sätta ihop en krislåda... En stadig plastlåda med bra lock och sedan kloka livsmedel och prylar. Vill man kan man komplettera med filtar, ljus, tändare och tändstickor, förstahjälpenförband och annat som kan vara bra att enkelt komma åt utan att behöva leta. 

På samma sätt som man tänker förebyggande när det gäller lås och larm på bostaden mot eventuella tjuvar och brandvarnare, brandfilt och brandsläckare för att släcka eventuella bränder kan vi tänka förebyggande när det gäller kris. Vi har 5 grundbehov som behöver tillgodoses: mat, vatten, värme/kyla, information och sömn.

Röda Korset vet en hel del om kris och katastrof. På alla tänkbara nivåer, personlig, lokal och nationell. På deras hemsida finns en hel del matnyttig information för dig och mig som gör att vi med relativt enkla medel kan se till att klara av att tillgodose grundbehoven i åtminstone några dagar.

Med en "krislåda" som innehåller livsmedel som klarar rumstemperatur, extra vatten och en radio som går på batteri, kläder som håller värmen och en ficklampa när mörkret faller på så kommer man långt. (se länk)

Krisberedskapsveckan pågår mellan den 27 september och den 3 oktober. Varför inte göra den veckan till ett tillfälle att se över krisberedskapen i det egna hemmet??

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen