UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 28 november 2021 - klockan 00:27 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Kom igen Upplands-Bro! Nu skramlar vi för Världens Barn!


Karin Sidén 2021-09-23


Fredagen den 24 september gick startskottet för insamlingskampanjen Världens Barn. Kampanjen pågår under en vecka och avslutas med den direktsända TV-galan Tillsammans för Världens Barn. 

Här i Upplands-Bro har Birgitta Hillerström och hennes insamlingskollegor förberett sig inför den traditionsenliga insatsen där man som vanligt hoppas på att slå insamlingsrekord.

Så här i månadsskiftet september - oktober är det dags för ett av de mer pålitliga och icke-väderrelaterade hösttecknen vi har i Sverige: Radiohjälpens insamling till Världens Barn. Kampanjen sätter fokus på alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet - något som blir allt viktigare när barn på många områden får det sämre. Bland annat har pandemin resulterat i omfattande negativa konsekvenser för barn runt om i världen. Enligt FN har årtionden av positiv utveckling vänt i fel riktning sedan utbrottet.

I år firar Världens Barn 24 år och i hela landet sker insamlingar till ett mycket behjärtansvärt ändamål. 

Så även här i Upplands-Bro. Birgitta Hillerström, som själv varit engagerad insamlare i många år, och hennes insamlingskollegor, är en liten tapper skara som varje år traditionsenligt stått och skramlat med sina bössor på ett antal platser i kommunen.

-Vi välkomnar alla nya krafter! Det är en viktig insats vi gör, som känns gott i hjärtat, och det vore så roligt om fler kunde engagera sig för alla barn. De flesta av oss har hållit på i många år. Det känns viktigt och vi vet att de insamlade pengarna gör nytta. Det vore både trevligt och välbehövligt att få in några nya medlemmar. Vi blir ju inte yngre och starkare direkt, så ju fler vi är desto mer kan vi uträtta! Dessutom är det alltid trevligt att lära känna nya vänner!

Förra året och även i år har coronapandemin gjort vissa ändringar i traditionen nödvändiga. Birgitta berättar:

-Just böss-skramlandet har blivit allt svårare med åren - folk har helt enkelt inte kontanter på sig i samma utsträckning längre. Det har medfört att Radiohjälpen, redan innan corona, gjort flera tekniska lösningar som underlättar givandet. Med pandemin kom ytterligare en välkommen teknisk finess: QR-koden.

-Förra året fick vi, kanske påskyndat av eller tack vare pandemin, en QR-kod som gör att man enkelt kan swisha valfritt belopp till insamlingen. Jag tror att den möjligheten gjorde stor skillnad! Trots pandemin och trots att vi var färre som "skramlade" så ökade summan vi samlade in jämfört med året innan! Vi förstår ju att Corona haft stor påverkan på Upplands-Broborna, både privatpersonerna och företagen, men som alltid vid en större kris är det ju ändå så att det är de som har det som sämst och är mest utsatta också är de som drabbas värst, och jag tror att många kände att de ville hjälpa till.

-Insamlingen till Världens Barn är även i år viktigare än någonsin skulle jag vilja säga! Runt om i världen pågår svältkatastrofer i kölvattnet av stridigheter och naturkatastrofer. Pandemin har ytterligare försvårat situationen för de utsatta barnen. Därför hoppas vi att våra lokala företag som brukar skänka via vår företagssatsning kommer att vara minst lika frikostiga som vanligt och att fler företag ansluter!


Här kan du se vad pengarna används till!FAKTA

2020 samlade Världens Barn-insamlingen in nästan 76 miljoner kronor.

Det finns en kommunranking "Kommunkampen" där 200 av Sveriges kommuner rankats utifrån hur mycket varje kommuninvånare skänkt i snitt. I toppen ligger Arjeplog vars invånare i snitt skänkt drygt 147 kronor. Upplands-Bro ligger på en icke hedersam 176:e plats och vi Upplands-Brobor samlade in drygt 52 700 kronor vilket innebär att vi i snitt skänkt 1,77 kronor. Att det finns förbättringspotential är en underdrift!

För att den summa du bidrar med via Swish (9019506) eller plusgirokonto (901950 6) ska få en avsändarkommun måste du ange Upplands-Bro kommuns ID-nummer som är 0139.Tänk om varje Upplands-Bro-bo skänkte 20 kronor var till insamlingskampanjen Världens Barn - då skulle vi tillsammans bidra med sisådär 600 000 kronor! Tänk vad mycket nytta de pengarna skulle göra och hur många barn som skulle kunna få hjälp, tack vare dig och mig! För handen på hjärtat - nog har de allra flesta av oss en "tjuga" de skulle kunna undvara. Eller en guldtia för den delen. Vill du också engagera dig i insamlingen? Eller är du ett Upplands-Broföretag som vill vara med och skänka ett bidrag till Världens Barn? 

Kontakta då Birgitta Hillerström via mejl: birgitta@hillerstrom.netVärldens Barn är Radiohjälpens största kampanj och involverar en stor del av det ideella Sverige. SVT är en av Radiohjälpens samarbetspartners och sedan ett antal år tillbaka har man en direktsänd TV-gala. Årets direktsända TV-gala sänds klockan 20-22 fredagen den 1 oktober.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 4/12
Julmarknad i Bro Församlingshem
Julmarknad på hembygdsgården Klint i Bro
Julmarknad på Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörehetskonsert i Håtuna kyrka
Torsdag 9/12
Julerian i Bro C
Söndag 12/12
Julmarknad på Stationshuset i Bro
Lördag 18/12
Julmarknad på Ladan Öråker
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen