Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 17 april 2024 - klockan 01:39 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Den första december är Brandvarnarens dag


Karin Sidén 2021-12-01

Med ett enkelt tryck på testknappen tar du reda på om batterierna är laddade. Om brandvarnaren tjuter fungerar den. Är den tyst så betyder det att något är fel. Tänk på att elektroniken i själva brandvarnaren har ett bäst-före-datum den med. Man säger därför att en brandvarnares livstid är cirka 10 år.
Bild:Brandskyddsföreningen
Med ett enkelt tryck på testknappen tar du reda på om batterierna är laddade. Om brandvarnaren tjuter fungerar den. Är den tyst så betyder det att något är fel. Tänk på att elektroniken i själva brandvarnaren har ett bäst-före-datum den med. Man säger därför att en brandvarnares livstid är cirka 10 år.

I dag är det Brandvarnarens dag, en nationell temadag för att påminna om något så enkelt men potentiellt livsavgörande som att ha fungerande brandvarnare i våra hem. För det räcker ju inte med att ha dem - de måste ju ha laddade batterier också för att göra sitt jobb!

Att kolla om våra brandvarnare funkar är sannolikt den enklaste säkerhetsåtgärd vi kan utföra i hemmet - ändå gör vi det alldeles för sällan.

På MSB kan man enkelt registrera sig för en gratis sms-påminnelse om att testa sin brandvarnare regelbundet.

Brandvarnarens dag, den 1 december, är sedan 2012 en nationell temadag vars syfte är att påminna om vikten av att ha en fungerande brandvarnare - och att påminna oss om att regelbundet testa batterierna i de brandvarnare som redan sitter uppe. För en brandvarnare med urladdade batterier gör ingen som helst nytta utan är en falsk trygghet!

-Risken är att många känner en falsk trygghet då man har brandvarnare hemma. Men så kan det visa sig att man glömt en så enkel sak som att byta batterier när olyckan är framme, säger Björn Almberger, expert på brandlarm och brandvarnare på Brandskyddsföreningen.

Brandvarnare i bostaden är en livsviktig inredningsdetalj eftersom det inte är många andetag man har på sig innan röken dödar. Brandvarnaren är väsentlig för att bränder ska upptäckas i tid och det är därför ett allvarligt säkerhetsproblem att så många som var tionde brandvarnare troligen inte fungerar.


För att förhindra att en omfattande brand uppstår är det viktigt att upptäcka den i ett tidigt skede, och då är en fungerande brandvarnare till stor hjälp. Säkert har du någon gång rostat frukostbrödet lite väl hårt eller stekt köttbullarna för intensivt så att du dragit igång brandvarnaren - precis så som den är tänkt att fungera den gången när olyckan är framme. 

Oavsett om man bor i villa, lägenhet, herrgård eller i ett studentrum måste man ha dem. En på varje våningsplan ska det minst vara, enligt lag, men gärna fler än så. Henrik Wahlström som driver företaget Brandfast förklarar varför det är viktigt att ha flera brandvarnare:

-När det brinner i en bostad bildas väldigt giftig rök som på bara ett par-tre andetag kan döda en vuxen människa. Varje sekund är livsviktig och brandvarnarens enda uppgift är att ge oss de livsavgörande sekunderna så att vi hinner ut innan vi fyllt lungorna med den giftiga röken, säger Henrik och fortsätter:

-Jag tycker att man bör ha brandvarnare i så många av bostades rum som möjligt! Att utrusta hall och kök med varnare är viktigt eftersom många bostadsbränder börjar i köket och eftersom hallen är en utrymningsväg, men jag anser att sovrummen och övriga rum i bostaden där det finns elektronik är lika viktiga. Att bränder startar i till exempel en torktumlare är alls inte ovanligt, och har du då en brandvarnare i tvättstugan hinner du sannolikt släcka branden innan den hunnit ta sig och innan röken hunnit sprida sig ut i bostaden.

-Men det går inte att bortse från att sängen och sovrummet utan konkurrens är den vanligaste platsen att finna människor som dött i bostadsbränder, helt enkelt för att de inte hunnit vakna innan det är för sent. De har sovit med stängd sovrumsdörr och så har en brand startat i sovrummet. Och då är inte sängrökning nödvändigtvis brandorsaken - bränder som startar i elektronik som laddas över natten syns högt upp i statistiken. Och oavsett brandorsak - innan brandvarnaren ute i hallen reagerat så har personen i sovrummet avlidit av att ha andats in den farliga röken! 

En brandvarnare har lång livstid, cirka 10 år, men det har inte nödvändigtvis batterierna som driver den. Testa därför dina brandvarnare regelbundet, gärna några gånger per år. Särskilt viktigt är det att testa dem efter att man varit bortrest, då brandvarnaren kan ha indikerat att batteriet är slut medan huset stått tomt. 

Du testar batterierna genom att trycka in testknappen. Tjuter brandvarnaren så funkar batterierna. Läs mer om hur du monterar den, hur ofta du bör testa den och andra tips här.


Länk till MSB's hemsida där de samlat bra tips och råd kring brandsäkerhet i hemmet. Där kan du även registrera ditt mobilnummer så att du får regelbundna sms-påminnelser om att testa dina brandvarnare.



 

TV4 har ibland uppmärksammat Brandvarnardagen och brandsäkerhet i morgonsoffan. Så även i dag, den 1 december 2020 då Attundas Kristina Gissler gästade programmet Nyhetsmorgon.

Länk till TV4-inslaget från första december 2020.


Via länkarna når du flera TV-inslag samt Attundas hemsida där det finns mer matnyttig info om bland annat brandvarnare och hur man kan förebygga brand i bostaden. 

Länk till TV4-inslaget om brandsläckare samt brandfilt från sep 2017.

Länk till TV4-inslaget från dec 2017 om brandsäkerhet.

Länk till TV4-inslaget från 29 november 2018 om brandvarnare.


Länk till Attundas hemsida.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen