UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 24 januari 2022 - klockan 04:11 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Alla vuxna med andra vaccindos för mer än fem månader sedan eller längre erbjuds nu en tredje dos


Karin Sidén 2022-01-12

I dag, den 12 januari, kom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten gällande tidsintervallet mellan andra och tredje vaccinationsdosen. Nu minskas tidsintervallet från sex månader till fem månader mellan andra och tredje dosen.

-Syftet med det kortare tidsintervallet är att fler ska kunna vaccineras tidigare. Regionerna ska inte behöva stå med outnyttjad kapacitet, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i en kommentar. 

 

Det innebär att alla som är över 18 år och som fick sin andra dos i augusti eller tidigare kan boka in en tredje vaccinationsspruta. Man kommer till en början att prioritera personer över 50 år samt yngre personer (18-49 år) i riskgrupp. sedan tidigare har alla över 65 år ett tidsintervall om fem månader.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida:

"Samtidigt som en påfyllnadsdos erbjuds är det av stor vikt att arbetet med att erbjuda dos 1 och 2 fortsätter i regionerna. Majoriteten av de sjukhusvårdade i Sverige i dagsläget är ovaccinerade. Uppföljningen av vaccinationsprogrammet i Sverige visar att vaccinerna skyddar väl mot allvarlig sjukdom, också mot omikronvarianten, i åtminstone upp till 6 månader efter den andra dosen. Med en tidigarelagd påfyllnadsdos kan också risken att smittas och att föra smittan vidare minskas."

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Larmassistans artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen