Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 2 oktober 2023 - klockan 04:24 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Det är valår i år!


Karin Sidén 2022-06-28

Den 11 september är det val i Sverige.
Bild:Fialotta Bratt / Valmyndigheten
Den 11 september är det val i Sverige.

VALET 2022   Det är valår i år! Spännande och ovisst, kanske till och med en nagelbitar-thriller på riksnivå som det verkar! Här i Upplands-Bro är det också spännande att se hur det ska gå. Vi har haft minoritetsstyre de senaste fyra åren och innan det var det en blocköverskridande koalition. 

Med lite drygt två månader kvar till valet är det hög tid att börja sätta sig in i politiken och dags att lära känna våra lokalpolitiker lite bättre. Vilka de är, var i kommunen de bor, varför de är politiskt engagerade och vilka frågor de brinner lite extra för. 

I åtta artiklar kommer därför de fem toppkandidaterna i våra åtta största partier att presenteras. Artikelserien kallas kort och gott Fem frågar till TOPP FEM och första artikeln kommer att publiceras nu i veckan.

Genom att delta i den demokratiska processen och avlägga din röst är du med och påverkar, även om det visar sig att du inte röstade "på det vinnande laget". Din röst gör skillnad! Vikten av att faktiskt ta ställning är stor. Att fundera på och ringa in det som är viktigt för dig, för din familj, för lokalsamhället och för Sverige.

Det är också viktigt att inte bara titta på en enskild fråga och lägga sin röst utifrån den, utan ta sig tiden att väga in flera frågor för att hitta det parti som stämmer bäst mot de egna värderingarna. För många kan det vara så att det inte finns ett enda parti man håller med till fullo - då får man helt enkelt välja det som kommer nära nog, eller som är minst "avvikande" från den egna kompassen. 

När vi går till vår vallokal den 11 september, eller för den delen avlägger en poströst i förväg, har vi tre olika val att ta ställning i. Riksdagsvalet, regionvalet och kommunvalet - lika viktiga val, men ganska olika, egentligen, även om det är samma politiska partier det handlar om.

På kommun-nivå kommer man så mycket närmre, allt blir mer personligt eftersom den politik som förs påverkar vår vardag, från hur cykelvägarna ska dras till var det ska finnas utegym eller var den dagliga verksamheten för våra dementa anhöriga ska erbjudas. Har du möjlighet att besöka de valstugor som kommer att placeras ut i Bro och Kungsängen senare i sommar kan det vara ett bra tillfälle att forma sig en bild av den lokala politiken.

Bild:Fialotta Bratt / Valmyndigheten

Att vara lokalpolitiker är ett förtroendeuppdrag, ett viktigt sådant! Deras uppgift är att på sin fritid - mot en viss ersättning - leda utvecklingen i kommunen och fatta beslut om vad som ska göras, till exempel hur kommunens pengar ska fördelas, var det ska byggas eller vilken verksamhet som ska prioriteras. 

För alla oss som är över 18 år och som får rösta kan det vara intressant att veta lite mer om våra valbara lokalpolitiker. Det är vi kommuninvånare som på valdagen utser "laguppställningen" i kommunfullmäktige för de kommande fyra åren, vilket vi gör genom att rösta. 

För att kunna göra ett initierat val kan det vara intressant att veta lite mer om våra politikiska kandidater, så därför har UBRO bett de fem översta namnen på valsedlarna, "TOPP FEM", till våra åtta största lokala partier, att presentera sig lite närmare. Alla har fått svara på samma frågor för att vi som läsare och potentiella väljare ska få veta ungefär lika mycket om varje kandidat. Kanske hittar du en lokalpolitiker du tycker är värd att få ditt kryss den 11 september! (Läs mer på Valmyndigheten.se om att personrösta)


De åtta artiklarna kommer att publiceras i den ordning svaren inkommit och har ingen annan inbördes rangordning än så!

Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen