Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 14:56 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Nu väntar tågstopp i en månad


Karin Sidén 2022-06-29

Mellan den 2 juli och 1 augusti är delar av Mälarbanan avstängd för all tågtrafik, med andra ord för såväl pendeltåg som regionaltåg. Som en sommarföljetong, av det lite tråkigare slaget, vankas återigen ersättningstrafik för alla luttrade pendlare och för oss Upplands-Bro-bor innebär det att det är ersättningsbussar samt alternativa resvägar som gäller om man vill åka kollektivt längre än till och från Jakobsberg.

Under avstängningen utför Trafikverket arbeten i anslutning till tågspåren, vilket är en del i utbyggnaden av Mälarbanan. Bland annat kommer man nu under årets sommaravstängning att fortsätta det förberedande arbetet med att utöka från två till fyra tågspår förbi Barkarby, Spånga och Sundbyberg.

För pendeltågsresenärer innebär sommarens avstängning att ersättningstrafikens upplägg blir likadant som det varit de senaste gångerna: pendeltågen vänder vid Jakobsberg respektive vid Stockholm city eftersom stationerna i Barkarby, Spånga samt Sundbyberg är stängda. Trafikanterna kan komma att behöva göra flera byten av färdmedel för att nå sitt slutmål då de hänvisas till ersättningsbussar samt ordinarie turer med till exempel tunnelbana (här kan du läsa på SL's hemsida om sommarens förändringar i tågtrafiken).

Räkna med längre restid än normalt och försök att planera din resa och se över alternativa färdvägar i förväg. Länk till reseplaneraren på sl.se


Trafikverket skriver bland annat:

"Under perioden 2 juli klockan 02:00 till 1 augusti klockan 04:30 stänger vi av tågtrafiken. Då har vi möjlighet att utföra arbeten längs spårområdet inför utbyggnaden av järnvägen från två till fyra spår. De stationer som påverkas av avstängningen är Sundbyberg, Spånga och Barkarby stationer. Det går alltså inte att ta tåget till/från dessa stationer under tågstoppet; istället behöver du välja ersättningtrafik.

Vi bygger ut Mälarbanan för att fler ska kunna ta sig fram smidigt, grönt och tryggt.


Större delen av byggtiden kan du resa som vanligt. Men det är några år kvar innan vi är klara och ibland behöver vi stänga av järnvägen för att kunna arbeta säkert i anslutning till spåren. För att du som reser ska påverkas så lite som möjligt planerar vi in våra avstängningar när färre arbetspendlar med tåg
."

Vidare skriver de:

"Under tågstoppet i sommar gör vi förberedelser inför utbyggnaden av järnvägen till fyra spår, bland annat på sträckan Spånga–Bromsten och i Sundbyberg.

I Spånga och Bromsten river vi befintlig järnväg, schaktar (gräver), spränger berg, gör markförstärkningar och bygger tillbaka ny järnväg...
Mer information finns på vår områdessida: 
Spånga/Bromsten/Solvalla.

I Sundbyberg arbetar vi i spårområdet mellan Fredsgatan och Löfströms allé. På sträckan borrar vi ner flertalet sponter som skapar en stödkonstruktion för kommande arbeten med den planerade tunneln...
Mer information finns på vår områdessida: Sundbyberg.

I Barkarby arbetar vi med den nya, norra entrén till Barkarby station och nya plattformar för regionaltåg...
Mer information finns på vår områdessida: Barkarby.
"


Du som är nyfiken kan läsa mer om sommarens avstängning på Trafikverkets hemsida.



Saxat från SLs hemsida:

Linjen delas på två sträckor: Bålsta - Jakobsberg, respektive Stockholm City - Nynäshamn. Det går inga tåg på sträckan Barkarby - Spånga - Sundbyberg - Stockholm Odenplan.

Tågen på sträckan Bålsta - Jakobsberg går var 30:e minut och får lite ändrade avgångstider med några minuter.

Tre busslinjer kör mellan pendeltågslinjen och tunnelbanans Blå linje: 
  • 43A: Kungsängen – Kallhäll – Akalla
  • 43H: Jakobsberg – Hjulsta torg
  • 43S: Jakobsberg – Barkarby – Hjulsta – Spånga 





Nyfiken på Mälarbanan-projektet? Via länken når du Trafikverkets information om projektet.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen