Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 14:08 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Hög tid att bli el-smart!


Karin Sidén 2022-09-06

Bild:Pixabay

Har du inte levt fullständigt avklippt från omvärlden de senaste månaderna så är du säkerligen högst medveten om att vi står inför en riktig ekonomisk utmaning - av sällan skådade proportioner - och som väl närmast kan jämföras med räntekrisen på nittiotalet och sjuttiotalets olje- och energikris.

För att inte fullständigt knockas av kommande elräkningar så är det hög tid att "se om sitt hus" och att tänka till. Kort och gott bli el-smart! 


Så handen på hjärtat - hur el-smart är du och dina familjemedlemmar? Finns det något ni skulle kunna göra för att påverka hur snabbt era kilowattimmar tickar iväg varje dag?

UBRO har pratat med Rasam Sheibeh som arbetar som energi- och klimatrådgivare för Energirådgivningen för att ta reda på vad vi kan - och behöver - göra för att förbereda oss inför det som komma skall.


Elmarknaden i Europa är i kaos. Timme för timme rör sig elpriset likt en berg- och dalbana på steroider vilket ger gastkramande svängningar på elbörserna i hela Europa. Det handlar om prisökningar av historiska mått, och den som tror att det finns enkla lösningar för regeringen i Sverige att genomföra för att få bukt på galenskaperna måste tänka om för det som pågår just nu är en systemkollaps av gigantiska proportioner och situationen har ytterligare förvärrats av det krig som pågår i Ukraina och stoppet för rysk gas.<br /><br />Gaspriset i Europa påverkas av att tillgången till rysk gas strypts vilket i sin tur får enorma effekter på elpriset eftersom elpriset i Europa sätts utifrån den kraftanläggning eller elproducent som för tillfället har högst rörlig kostnad på marknaden. Med andra ord är det den absolut dyrast elproduktionen i Europa just för stunden som bestämmer priset, inte vad det kostar att producera el i Sverige.<br /><br />Den här typen av prissättning kallas marginalprissättning (och är inte unik för elmarknaden).
Bild:Pixabay

Elmarknaden i Europa är i kaos. Timme för timme rör sig elpriset likt en berg- och dalbana på steroider vilket ger gastkramande svängningar på elbörserna i hela Europa. Det handlar om prisökningar av historiska mått, och den som tror att det finns enkla lösningar för regeringen i Sverige att genomföra för att få bukt på galenskaperna måste tänka om för det som pågår just nu är en systemkollaps av gigantiska proportioner och situationen har ytterligare förvärrats av det krig som pågår i Ukraina och stoppet för rysk gas.

Gaspriset i Europa påverkas av att tillgången till rysk gas strypts vilket i sin tur får enorma effekter på elpriset eftersom elpriset i Europa sätts utifrån den kraftanläggning eller elproducent som för tillfället har högst rörlig kostnad på marknaden. Med andra ord är det den absolut dyrast elproduktionen i Europa just för stunden som bestämmer priset, inte vad det kostar att producera el i Sverige.

Den här typen av prissättning kallas marginalprissättning (och är inte unik för elmarknaden).



Har du också börjat fundera på vad du kan göra för att minska dina hushållskostnader för att klara av de stegrande elkostnader som väntar framöver. Du är inte ensam! I Upplands-Bro, i Sverige och i Europa är det många, många människor som med en växande klump i magen tar del av de ödesmättade nyhetsrapporter som sköljer över oss om den pågående elkrisen.

För från de flesta, om inte till och med från alla, av våra europeiska grannländer kommer larmrapporter om skenande elpriser och en pågående elkris. Samtidigt framgår det att flertalet europeiska regeringar planerar att införa flera åtgärder för att minska elförbrukningen i sina länder för att på så vis försöka återfå lite kontroll i en helt galen situation.

Till exempel hörs förslag om att stänga simhallar, korta ner skolbarnens skolvecka med en eller två dagar, kortade arbetsveckor för kontorspersonal, förändrade öppettider i butiker och att införa tillfälliga elstopp för elkonsumenterna. 

Som läget är vore det med största sannolikhet en urusel, och mycket kostsam, taktik att bara sitta och vänta på att någon annan ska göra något för att fixa krisen. Vi bör alla utgå från att var och en av oss, ung som gammal, fattig som rik, villaägare som lägenhetsinnehavare, privatperson som företagare, kommer att behöva göra förändringar och kommer att behöva göra kloka val. Smarta val och el-smarta överväganden. 

Vad just du kan göra för att bli el-smart beror så klart på flera omständigheter. Till exempel om du bor i hus eller lägenhet, vilken primär värmekälla ditt boende har eller vilka möjligheter till alternativa värmekällor du har. Dessa förutsättningar är kanske inte helt lätta att påverka i en hast, men då får man helt enkelt jobba med det man har och kan påverka! Många bäckar små heter det ju, och för varje liten förändring man gör så påverkar man i slutändan inte bara sin egen elförbrukning utan också landets förbrukning.

Genom att bli medveten om dina el-vanor och el-ovanor kan du ta kontroll över din elförbrukning.
Bild:Pixabay
Genom att bli medveten om dina el-vanor och el-ovanor kan du ta kontroll över din elförbrukning.

För att få lite el-smarta tips har jag vänt mig till Rasam Sheibeh, som är energi- och klimatrådgivare i Upplands-Bro. Han arbetar för Energirådgivningen som ger opartisk och kostnadsfri rådgivning i 26 Stockholmskommuner. Verksamheten finansieras med stöd av Energimyndigheten och drivs i samverkan med Energikontoret Storsthlm. 

Rasam är "vår" rådgivare, och alltså den person som vi Upplands-Bro-bor kommer i kontakt med när vi behöver energi- och klimatrådgivning, berättar:

- Jag är energi- och klimatrådgivare för fyra av våra 26 kommuner - Upplands-Bro samt Sollentuna, Sigtuna och Upplands Väsby. Till mig vänder man sig för att få rådgivning om till exempel solceller, elbilar och elförbrukning och just nu dominerar så klart samtalen om hur man kan sänka sin elförbrukning. Rådgivningen är kostnadsfri och obunden och den riktar sig till tre målgrupper: privatpersoner, företag samt organisationer/föreningar. 

Han fortsätter:

Att jag och mina kollegor som arbetar för Energirådgivningen är obunda betyder att vi inte kommer med några färdiga lösningar eller pekar mot något specifikt märke eller bolag utan att vi finns här för att bolla idéer och upplysa om vad man kan och bör tänka på när man till exempel ska installera solceller eller vill sänka sin elförbrukning.

På frågan om vilka generella tips Rasam och hans rådgivarkollegor kan ge till alla som konsumerar el och som vill sänka sin förbrukning konstaterar han att det är lite svårt med generella tips eftersom förutsättningarna skiljer sig så mycket åt, men efter lite funderande så kommer ändå tre tips:

- Tre topp-tips som alla kan göra, oavsett hur de bor, eller om de är privatpersoner, en förening eller ett företag:

   1) Solklar etta, som alla verkligen ska göra, är att se över sitt elavtal så att det passar för just dina förutsättningar. Kika både på själva avtalet och på vilket bolag det är så att du inte betalar onödigt mycket! Här finns tusenlappar att spara!

   2) Se över "förlusterna", alltså egentligen: var läcker värmen ut. Hur välisolerad är bostaden eller byggnaden, och vad kan jag göra för att förbättre den? Hur är tätningen runt fönster och dörrar? Är det kalldrag någonstans? Den enskilt största posten i elförbrukningen är uppvärmning och därför bör man undvika värmeförlusterna som annars kan kosta en hel del alldeles i onödan. 

  3) Se över dina och familjens / kollegornas vanor. Används eventuella maskiner optimalt eller kör man till exempel diskmaskinen fast den bara är halvfull? Lämnar man lampor tända i utrymmen man inte är i eller fönster öppna fast elradiatorerna är igång och då står och pumpar ut onödig värme? Det är de där sakerna som man gör ofta och knappt ens tänker på som man också lättast kan "tjäna in" kronor och watt på.

Enligt Rasam kan det vara så mycket som 80% av den förbrukade energin som går till uppvärmning och varmvatten i ett hus, medan hushållselen står för cika 20% av energiåtgången.
Bild:Energirådgivningen
Enligt Rasam kan det vara så mycket som 80% av den förbrukade energin som går till uppvärmning och varmvatten i ett hus, medan hushållselen står för cika 20% av energiåtgången.

När det gäller att se över sitt elavtal så handlar det dels att få koll på om det är ett fast eller rörligt pris man har och vilken leverantör man har, men också att få koll sin förbrukning. När det gäller förbrukningen kan man antingen logga in på sitt elbolag, eller plocka fram en gammal faktura. Där får man en överblick över vad man förbrukat (och betalat) månad för månad och även en prognos på vad den förväntade förbrukningen är.

När man kommit så långt att man vet man hur mycket el som gått åt kan man enkelt göra en överslagsräkning över hur mycket kostnaden skulle bli om förbrukningen är oförändrad men elpriset ett annat, och är man det minsta lilla tävlingsmänniska så kan det i sig bli en sporre god som någon att tävla mot: sin egen elförbrukning! 

Rasam konstaterar att mycket handlar om att bli medveten. Det är först då man faktiskt kan göra en förändring. Vet man om sina el-vanor - och även sina el-ovanor - så är det för de allra flesta inte så svårt att bli mer el-smarta och därmed sänka sin förbrukning.

Här finns många kronor att spara!
Bild:Karin Sidén
Här finns många kronor att spara!

- Är man medveten om att en tio minuters varm dusch kostar ungefär 30 kronor (för att värma vattnet) (och med nuvarande elpris), så är det lättare att motivera sig att korta ner duschtiden och stänga av vattnet medan man tvålar in sig! Och kanske känns det ok att häng-torka tvätten när man vet att varje gång man kör torktumlaren så kostar det si så där 10 kronor i elförbrukning.

Rasam berättar att man brukar räkna med att 75-80% av energin som används i ett hus går till uppvärmning och varmvatten, medan hushållselen är de resterande 20-25%, så därför spelar just uppvärmningen så stor roll för familjens elkostnader. Han tar ytterligare ett räkneexempel:

- Ta det där med innetemperaturen, som verkligen är en besparingsfaktor att se över. Generellt kan man säga att du genom att sänka temperaturen inomhus med en grad sänker din uppvärmningskostnad med 5%! Självklart varierar siffran beroende på vad du har för värmekälla och hur isolerad din bostad är, men 5% är mycket, särskilt om man betänker att uppvärmningen är en så stor del av elförbrukningen för de allra flesta. En pläd i soffan eller en extra tröja kan spara många kronor i slutändan och känns kanske som en rimlig lösning när man vet att det lönar sig!

Han konstaterar samtidigt att medvetenhet inte är allt. Självklart spelar förutsättningarna in. Bor man i en dåligt isolerad villa från -70-talet eller i en lägenhet man inte själv betalar för uppvärmningskostnaden har man helt olika förutsättningar att påverka elförbrukningen. Desto viktigare då att bli medveten så att man kan fokusera på det man faktiskt kan påverka och där man kan spara mest effektivt.

- Eftersom det finns många småhus-ägare i Upplands-Bro så vill jag lyfta våra viktigaste spar-tips som särskilt gäller för dem:

Uppvärmningen av bostaden är ofta en mycket stor del av ett hushålls elförbrukning även om det så klart beror på vilken eller vilka värmekällor man har.
Bild:Pixabay
Uppvärmningen av bostaden är ofta en mycket stor del av ett hushålls elförbrukning även om det så klart beror på vilken eller vilka värmekällor man har.

1) Uppvärmningen! Den absolut största delen av din elförbrukning går till uppvärmningen och därför är det utan tvekan det område där störst minskning av förbrukningen är möjlig att åstadkomma.
   a) Vilken typ av uppvärmning har du? Är det bästa alternativet eller kan du kanske komplettera med någon annan värmekälla?
   b) Kan uppvärmningen bli mer effektiv?
   c) Titta på förlusterna. Med andra ord: elda inte för kråkorna! Här är till exempel viktigt att se över vilken typ av fönsterglas huset har. Upp till 35% av värmeförlusten sker genom förnsterrutorna, så har du inte isolerglas är det värt att räkna på vad det skulle kosta att byta ut fönstren. 

2) Varmvattnet!

   a) Hur ofta och länge duschar du och dina familjemedlemmar? 10 minuters dusch kostar cirka 30 kronor i nuläget, men kan mycket väl bli ännu dyrare med tanke på hur elpriset har stigit redan. Kortare duschtid och kanske några grader svalare vatten spar kronor!
   b) Investera i ett snålspolande duschmunstycke om ni inte redan har ett. 
   c) Hur värms vattnet upp? Har du en varmvattenberedare som värms med el, eller värms vattnet på något annat sätt? Skulle ni kunna byta sätt? 

3) Hushållselen! Använd elen smart och till rätt saker!
   a) Kör tvätt- och diskmaskinen när de är fulla. Undvik om möjligt att använda torktumlaren.
   b) Byt ut alla glödlampor till LED om inte det redan är gjort. Att släcka efter sig när man lämnar ett rum spar även det en del, men inte alls lika mycket när du har LEDlampor eftersom deras förbrukning i sig är så låg. 
   c) Minska temperaturen med en grad inomhus så kan du spara upp till 5% av uppvärmningskostnaden.

- Och naturligtvis ska lägenhetsinnehavare också vara el-smarta, för indirekt påverkas ju deras hyra / avgift av hur stora elkostnader hyresvärden eller bostadsrättsföreningen har. Så tipsen om uppvärmning, varmvatten och hushållsel är egentligen allmängiltiga!

- Skulle man ge någon sorts avskedsord eller sammanfattning, så skulle det nog ändå vara: få inte panik över elförbrukningen! Ta det lugnt och gå systematiskt igenom din förbrukning. Det allra viktigaste är att identifiera och få bort all onödig förbrukning! Helt enkelt se till att inte behöva betala mer än nödvändigt! Vi måste värma vår bostad, ha lampor tända och laga mat! Men det finns också mycket vi inte måste och inte behöver - om vi tänker efter, avslutar Rasam.



På Energirådgivningens hemsida finns en hel del el-smarta tips att ta del av som kan hjälpa dig att minska din elförbrukning. Där finns även en hel massa bra information att läsa in sig på utifrån de allra vanligaste frågeställningarna. Se länk.

Och just i kväll, den 7 september, erbjuder Energirådgivningen ett webbinarium via Teams om just hur du kan sänka dina elkostnader. Det digitala informationsmötet pågår mellan 18-19.15 och du anmäler dig via länken. Teamslänken får du i ett svarsmejl. Webbinariet kommer att finnas tillgängligt i inspelad form i åtminstone två veckor från dagens datum.



Watt, kilowatt och kilowattimme - vad är vad egentligen? På E.ons hemsida reder de ut begreppen.

Bild:Pixabay

Här kommer ytterligare ett gäng el-spar-tips, lite mer detaljerade och samlade från olika håll och källor:


El-smarta tips som inte kostar något att göra: 


Har du timtaxa i ditt elavtal - planera användningen av elapparater
Har du timtaxa i ditt elavtal - timer för tvätt/diskmaskin
Har du timtaxa i ditt elavtal - ställ in elvärmen så att den kör när timtaxan är som lägst
Flytta möblerna så att de ej täcker elementen
Stäng av elapparater helt, lämna ej i stand by-läge
Fyll diskmaskinen / tvättmaskinen till max innan du kör den
Häng all tvätt istället för torktumla
Ta snabbare duschar, sänk temperaturen på duschvattnet några grader
Sänk innetemperaturen (med en eller några grader)
Sänk temperaturen på golvvärmen
Sänk temperaturen på / stäng av handdukstorken
Släck lamporna i de rum du ej är i
Duscha på gymmet/jobbet (även där ska man så klart tänka på att inte duscha för länge...)
Stäng dörren till något/några rum och sänka temperaturen där till 15 grader
Ha massor med mattor på golven!
Stäng av jaccuzzin
Frosta ur frysen regelbundet 


Många el-smarta förslag innebär en investering och en arbetsinsats, och kanske inte kan göras på stört utan behöver lite mer planering.


El-smarta investeringar:


Installera solenergi alternativt berg/jord/sjövärme
Installera en kamin, ved-, pellets- eller annan
Köp en kaminfläkt så att värmen sprids
Installera en ny värmepump
Isolera om vinden om den har gammal isolering
Isolera grunden om den bidrar till kalla golv
Tilläggsisolera väggarna om du bor i ett äldre hus
Täta alla dörrar och fönster
Renovera alla dörrar och fönster, byt ut till isolerglas om det inte redan finns


Det finns en PODD på kommunens hemsida: Så sparar du el hemma där Rasam Sheibeh ger sina bästa el-spartips. Lyssna här.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen