Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 16 april 2024 - klockan 16:36 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Livgardets Dag lockade tusentals besökare 


Karin Sidén 2022-09-12

<span class=\
Bild:Karin Sidén
Livgardets Dag bjöd på massor med aktiviteter och var en spännande utflyktsdag för flera tusen besökare. 

Det var tre år sedan sist, men i lördags var det äntligen dags igen för Livgardets Dag på Livgardet i Kungsängen. Som brukligt en riktig folkfest som lockar en stor publik!

Besökarna kommer från när och fjärran för att kika närmare på ett av landets största, anrikaste och mest mångfacetterade regementen så nyfikna närboende blandas därför med tillresta anhöriga till nyinryckta värnpliktiga samt familjemedlemmar till många av de dryga två tusen anställda, och andra som bara vill ha en spännande utflykt en fin septemberlördag. 


Dagen bjöd på härligt höstväder och ett fullspäckat program där besökarna kunde göra allt från att testa hur det känns att bära stridsutrustning och fystest till att kika på spännande övningsstrider och provåkning i bandvagn. 

På plats fanns specialister i allt från markstrid till statsceremoniell verksamhet, internationell utbildning samt träning av hundar och hästar, värnpliktiga med flera för att svara på frågor och berätta om hur verksamheten på Livgardet kan se ut en vanlig dag.


Bild:Karin Sidén

Livgardets dag är en möjlighet för allmänheten att ta del av det som händer innanför regementets staket och de vanligtvis stängda grindarna. Dagen brukar vara mycket uppskattad och eftersom det dröjer mellan gångerna brukar den locka många besökare - så även denna gång. 

Sist det begav sig var i maj 2019, alltså för ungefär tre och ett halvt år sedan. 

Redan innan klockan slog 10 på lördagen hade mängder av besökare tagit sig till Livgardet för att ta del av alla de olika aktiviteter och prova-på som dukats upp. En stor del av kasernområdet var som ett gigantiskt aktivitetscenter där det fanns möjlighet för besökarna att prova på exercis, skjuta med vapensimulatorer, klämma och känna på diverse olika vapen, ta en tur med pansarterrängbil 360 och se hur militärhundarna jobbar i fält.

Massor med olika stationer där besökarna kunde lära sig mer om försvaret och allt som det inbegriper, från fredsbevarande insatser till Beridna Högvakten, Fortifikationsverket och vad man behöver hemma för att klara sig i en krissituation, till klämma- och kännastationer, prova på och uppleva, fanns runt om på Livgardets område.
Bild:Karin Sidén
Massor med olika stationer där besökarna kunde lära sig mer om försvaret och allt som det inbegriper, från fredsbevarande insatser till Beridna Högvakten, Fortifikationsverket och vad man behöver hemma för att klara sig i en krissituation, till klämma- och kännastationer, prova på och uppleva, fanns runt om på Livgardets område.


Uppvisningen bjöd bland annat på pang-pang i form av muskötskytte samt en häftig eldstrid mellan marktrupper och kulspruteförsedda soldater högt uppe på huvudkvarterets tak samt undsättning av \
Bild:Karin Sidén
Uppvisningen bjöd bland annat på pang-pang i form av muskötskytte samt en häftig eldstrid mellan marktrupper och kulspruteförsedda soldater högt uppe på huvudkvarterets tak samt undsättning av "skadade".

Regementsmuseet och ett logement stod öppet och Arméns musikkår spelade. Det bjöds på ärtsoppa, varmkorv och fika till alla som ville fylla på energibehoven. Enligt uppgift till UBRO ska så många som 17 000 varmkorvar ha funnits att tillgå om hungern slog till!

Det bjöds även på en actionfylld stridsövningsuppvisning med massor med pang-pang och spännande händelser. 

Bland besökarna fanns en hel del Upplands-Bro-bor som tog tillfället i akt att bekanta sig med en av kommunens absolut största arbetsgivare/ markägare, men också besökare i varierad ålder som ville återuppleva gamla minnen från fornstora lumpendagar, och familjemedlemmar som besökte sina ungdomar som gör värnplikten just nu. 

Eller så ville man bara göra en helgutflykt till en spännande plats och miljö och där uppleva något som man inte gör dagligdags.

Oavsett vilken anledningen till besöket var så fanns goda möjligheter till en trevlig, intressant och lärorik dag!

Bild:Karin Sidén

Bild:Karin Sidén


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen