Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 28 mars 2024 - klockan 10:07 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Äntligen! Nu öppnar Petjos café vid Lillsjön


Karin Sidén 2023-03-01

Maykel och Dani är redo! Så gott som allt är på plats i lokalen vid Lillsjön och nu på lördag den 4 mars slår man upp portarna. Till att börja med har man öppet lördagar och söndagar, och sedan när sommarsäsongen drar igång kommer man att öka öppettiderna.
Bild:Karin Sidén
Maykel och Dani är redo! Så gott som allt är på plats i lokalen vid Lillsjön och nu på lördag den 4 mars slår man upp portarna. Till att börja med har man öppet lördagar och söndagar, och sedan när sommarsäsongen drar igång kommer man att öka öppettiderna.

Väntans och längtans tid är över! På lördag öppnar Petjos sitt "strandcafé" vid Lillsjö badplats.

Äntligen! Efterlängtat av många, inte minst av Dani Falksund Abdallahad och Maykel Tyrisevä Abdallahad, "Petjos-bröderna", som tillsammans med sin personal har varit redo sedan i somras.


- Det har inte varit utan utmaningar kan man väl säga utan att överdriva! Vattenskador och leveransproblem som varken vi eller kommunen har kunnat rå över har försenat öppningen, men nu så är det äntligen dags. Det är med spänd förväntan vi är här och fixar de sista förberedelserna, lite småstressade så klart, för det är alltid mer småfix än man tror, säger Dani med ett skratt.

Maykel fyller i:

- Ja, men samtidigt finns ett lugn i att veta att vi kan det här och har gjort det förut. Det är en annan sorts pirr och stress än det var i januari 2016 när vi öppnade Petjos i Passagen. Vi har en helt annan kunskap och har så mycket erfarenhet att luta oss mot - vilket vi har haft stor nytta av i den här berg- och dal-banan vi tagit oss igenom. Tack och lov! 

Ibland blir det inte som man tänkt sig - men oftast blir det bra ändå! Så skulle man kanske kunna sammanfatta den tröttsamma resan mellan förväntan och ikullkastade planer som Petjos-bröderna och deras personal genomlevt de senaste 10 månaderna.

- Visst har det varit tufft, men vi har hela tiden känt att det inte är någon idé att hetsa upp sig. Och även om det så klart har funnits stunder som har osat besvikelse så har det också kommit positiva konsekvenser av att vi inte kunde öppna förra sommaren som det var tänkt. Viktigast av allt var att vi fick mer tid med våra familjer, vilket var en fantastisk bonus, konstaterar Dani, och Maykel håller med.

Har du fikat på Petjos i Villa Skoga känner du garanterat igen delar av möblemanget i det mysigt inredda caféet.
Bild:Karin Sidén
Har du fikat på Petjos i Villa Skoga känner du garanterat igen delar av möblemanget i det mysigt inredda caféet.

- Och nu ska det bli fantastiskt roligt att få dra igång. Nu de senaste veckorna, när vi har varit här och ställt i ordning, så märker vi ju också hur förväntansfulla många är. Det är många som liksom tar loven förbi på sina promenader och kikar in genom fönstrena för att se hur det går. Vi får även många nyfikna frågor av våra kunder som så klart har hållit sig informerade under den nästan årslånga förseningen, fortsätter Maykel.

Menyn på Petjos vid Lillsjön kommer att vara något enklare än i caféet i Passagen, i centrum. Utbudet blir något mindre, men i gengäld kommer det att finnas egentillverkad gelato och goda våfflor, något som garanterat kommer att göra succé hos både stora och små.

-Vi kommer att ha soppa, sallader, grillade smörgåsar och matiga mackor för den hungrige. Våfflorna kan man få med både matigt tillbehör och med klassikertillbehören sylt och grädde. För den som är sötsugen kommer det så klart att finnas diverse fikabröd till kaffet, men det som är unikt är vår egentillverkade italienska gelato, berättar Maykel.

Efter två på varandra snabbt följande vattenskador och efterföljande renoveringar - i det helt nybyggda friluftshuset vid Lillsjön - samt leveransproblem av bland annat köksutrustningen har det nu äntligen blivit dags att öppna caféet.

Dani vid gelatodisken. 
Bild:Karin Sidén
Dani vid gelatodisken. 

In i det sista pågår förberedelserna för att stå redo för alla fikasugna gäster. Så sent som på torsdagen, två dagar innan öppning, ska den efterlängtade och välbehövliga intensivutbildningen i gelato-maskinen (gelato=glass) och gelatotillverkning genomföras.

- Ja jösses, skrattar Dani, där blev det inte heller som planerat. Den utbildningen skulle vi ha haft för länge sedan men kursen blev inställd, så nu får vi i stället en snabbgenomgång här i våra lokaler vilket nog egentligen bara är bra. Då får vi ju öva samtidigt som vi tillverkar massa god gelato till öppningen, under överinseende av ett proffs. Så ännu en gång blev det inte riktigt som vi hade tänkt - men resultatet blir nog till och med bättre än det annars hade blivit. 



Om Lillsjö friluftsgård

Lillsjö friluftsgård ersätter den den gamla friluftsgården vid Lillsjö badplats som totalförstördes i en brand i maj 2018 (se länk). Den nya friluftsgården invigdes formellt i augusti 2022, men på grund av vattenläckor i byggets slutskede samt leveransproblem av en del inventerier försenades öppningen till januari i år. 

Den nya friluftsgården är en tegelbyggnad på över 280 kvadratmeter, vilket är mer än 85 kvadratmeter större än den gamla träbyggnaden som brann ner. Den inrymmer ett café, ett klassrum / möteslokal, en värmestuga och omklädningsrum. Caféet i friluftsgården kommer att drivas av Petjos, som ju även har ett konditori och bageri i Passagen i Kungsängens centrum (och som under cirka två år även drev caféet i Villa Skoga).

Friluftsgården är öppen måndag – söndag klockan 10-16 under månaderna oktober till april. Caféet är den perioden öppet på lördagar och söndagar klockan 10-16. Under sommarmånaderna kommer öppettiderna att öka.

I friluftsgården finns tillgång till värmestuga, omklädningsrum och rullstolsanpassad toalett. Där finns även en möteslokal som föreningar och företag kan boka.


Egentillverkad gelato kommer garanterat att bli caféets signum. Som glassälskare kan du välja mellan åtta gudomligt silkeslena smaker. Som garanterat kommer att varieras - för varför nöja sig med samma smaker hela tiden när man har alla möjligheter att variera sig!?!? 
Bild:Karin Sidén
Egentillverkad gelato kommer garanterat att bli caféets signum. Som glassälskare kan du välja mellan åtta gudomligt silkeslena smaker. Som garanterat kommer att varieras - för varför nöja sig med samma smaker hela tiden när man har alla möjligheter att variera sig!?!? 


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen