Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 24 februari 2024 - klockan 04:39 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Upplands-Bro ett steg närmre att bli en äldrevänlig kommun
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2023-03-24

Bild:Upplands-Bro kommun

Upplands-Bro ska bli en äldrevänlig kommun. Nu har ansökan om medlemskap i Världshälsoorganisationens globala nätverk för äldrevänliga städer skickats in. För att få kallas äldrevänlig kommun krävs att alla delar av samhället planeras med hänsyn till äldres behov samt att kommunen visar att man kommer att arbeta aktivt och långsiktigt med frågan.

Äldrevänlig kommun är ett ramverk framtaget av Världshälsoorganisationen, WHO. Det går ut på att alla delar av samhället ska vara anpassade för, och planeras med hänsyn till, de äldre invånarnas behov.

Efter ett omfattande förarbete, som startade redan förra året, har Upplands-Bro kommun nu gjort en ansökan om medlemskap i WHO:s globala nätverk där städer och kommuner över hela världen utbyter erfarenheter, inspireras och lär av varandra.

- Jag är jätteglad över processen så här långt och att ansökan till WHO är inskickad! För att vår fina kommun ska vara för alla måste äldreperspektivet inkluderas övergripande i alla våra verksamheter, säger Tina Teljstedt (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

Kommunen har genomfört en baslinjemätning, alltså kartlagt hur äldrevänligt Upplands-Bro är idag, vilket är ett av kriterierna för att få ansöka. Mätningen har gjorts i form av öppna dialogmöten med invånare i åldern 65+. Åtta träffar i Kungsängen och åtta träffar i Bro utifrån de fokusområden som ingår i WHO:s ramverk (se faktaruta).

Mötena har gett värdefulla förslag och synpunkter som finns med i det fortsatta arbetet.

Nästa steg är att göra motsvarande mätning inom kommunens organisation. Chefer och medarbetare från bland annat samhällsbyggnadskontoret, kultur- och fritidskontoret samt förebyggande enheten för äldre kommer att ingå i en referensgrupp och bidra i arbetet med att ta fram en handlingsplan för tre år framåt.

- Det är med stolthet som vi har skickat in vår ansökan. Det handlar om schyssta livsvillkor för alla invånare i vår kommun. Vi ska ha medborgaren i fokus, erbjuda god service och ge förutsättningar för ett värdigt åldrande här i Upplands-Bro, säger Helena Åman, socialchef.


Länk till artikeln på kommunens hemsida där det går att läsa ännu mer i ämnet!


Tipsa en vn Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen