Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Onsdagen den 24 april 2024 - klockan 17:40 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Nolltolerans mot grovt och dödligt våld – arbetet med GVI är i gång
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2023-04-26

Bild:Upplands-Bro kommun

Arbetet med GVI, gruppvåldsintervention, i Upplands-Bro och Järfälla kommuner har startat. Polisen, kommunerna och Kriminalvården samarbetar för att kommunicera direkt med individer som tillhör kriminella grupper att våldet måste upphöra.

Att minska och förebygga det grova och dödliga våldet kopplat till kriminella grupper, är målet med arbetet i Upplands-Bro och Järfälla kommuner som går under benämningen GVI, gruppvåldsintervention. Förberedelserna har pågått sedan förra året tillsammans med polisen och Kriminalvården.

- Det är glädjande att det viktiga arbetet med GVI kommit i gång. Det kommer bidra till att Upplands-Bro är en kommun alla kan känna sig trygga i, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsen ordförande.

- Det har varit månader av förberedelser och samverkan med ett tydligt och gemensamt mål. Nu sätts all förberedelse i verket och Upplands-Bro kommer, tillsammans med Järfälla, polisen och Kriminalvården, att hålla enad ställning om att våldet måste upphöra, säger Ida Texell, kommundirektör.

Under april månad har det operativa arbetet med GVI startat genom individuella samtal, så kallade custom notifications. Polisen, socialtjänsten och Kriminalvården genomför tillsammans enskilda möten med strategiskt viktiga personer som tillhör kriminella grupper. Detta kan ske på olika sätt, bland annat genom att polis och socialtjänst åker hem till individer eller vid möten med Kriminalvården.


Syftet är att förmedla ett tydligt budskap:

* Vi vill inte att du ska dö.

* Vi vill inte att du ska döda.

* Om våldet fortsätter kommer det att få kännbara konsekvenser för hela gruppen genom sanktioner och ökat fokus från polisen, Kriminalvården och andra brottsbekämpande myndigheter.

* Vi vill att du tar emot det stöd som finns för att lämna det kriminella livet.

* Från polisen kommer en särskild resurs att arbeta uppsökande med ökat fokus på gruppen för att upptäcka brott, till exempel genom riktade trafikkontroller. Sanktioner kan även ske med hjälp av andra myndigheter, exempelvis Kronofogden som kan mäta ut tillhörigheter.


Utmärkande för arbetet med GVI är den täta samverkan mellan myndigheter och fokuset på att gruppdynamiken driver våldet. Lokalsamhället engageras för att ge tyngd i budskapet att våldet inte accepteras och att det finns hjälp att få.

Ett annat sätt att kommunicera strategins budskap är genom call-in, ett informationsmöte dit flera individer som tillhör kriminella grupper kallas. Polis, kommun, Kriminalvård och representanter från lokalsamhället framför gemensamt strategins budskap om att det grova och dödliga våldet måste upphöra. Planering pågår för att genomföra call-in.


Länk till kommunens hemsida.

Länk till kommunens podd "Bättre tillsammans" där kommunpolis Magnus Nilsson och Camilla Stark, enhetschef för trygghet och prevention i Upplands-Bro, pratar om metoden GVI.

Länk till BRÅ's hemsida där du kan läsa mer om GVI.

Länk till Polisens hemsida där du kan läsa mer om samarbetet mellan Upplands-Bro, Järfälla och Polisen.


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen