Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Måndagen den 26 februari 2024 - klockan 01:21 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
  Nästa »

Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

UBRO tackar för sig


Karin Sidén 2023-05-12


Hur inleder man en avskedstext? Hur säger man adios efter tio spännande, lärorika, arbetsamma och mycket givande år som lokal nyhetskälla och webbtidningsmakerska? Det är svårt. Jättesvårt!

Men jag vet också att gör jag det inte nu så kommer det varken bli lättare eller bättre - det kommer bara ta ännu mer energi när formuleringarna ligger och snurrar i bakhuvudet!

Trevande försöker jag inleda texten med lite olika fraser såsom: Var sak har sin tid... Nu vänder jag blad... Mot nya äventyr... Tack och hej leverpastej!

Blir inte alls som jag tänker mig utan jag får helt enkelt välja bort de inledande, inlindande "krumbukterna" och kliva rakt in i det kortfattade och sakliga beskedet:

Jag har bestämt mig för att stänga ner UBRO. Och beslutet gäller från och med NU.

Bakgrunden till mitt beslut är inte riktigt lika kortfattat, men kan sammanfattas i en öppenhjärtig och inte allt för långrandig text som på inget vis ska tolkas som en tyck-synd-om-mig-appell eller en uppgiven fy-vad-jobbigt-mitt-liv-som-enskild-företagare-har-varit-trudelutt. Absolut inte. Min avsikt är endast att vara ärlig i mitt avsked och förklara vad som händer och varför så att inga missförstånd uppstår.

Krasst kan jag konstatera att beslutet att stänga ner UBRO grundar sig i ekonomi, eller snarare brist på ekonomi. De senaste tre åren, först med pandemin och sedan det senaste årets stålbad med inflation, galna el- och bränslepriser, matprischock och så vidare, har fullständigt dränerat möjligheten att få in annonspengar.

UBRO.se är en enskild firma, startad av undertecknad. Mitt företags/UBROs intäkter har hela tiden utgjorts av annonsförsäljning, inget annat. Det innebär att det för grundaren / chefredaktören / reportern / korrekturläsaren / faktagranskaren / fotografen / fotoredigeraren / säljaren och enmansföretagaren Karin Sidén är annonsintäkterna som utgjort den enda källan till inkomst. 

För hyperlokal, webbaserad media, som UBRO, finns inget presstöd att tillgå. Inga bidrag. Det presstöd som finns är inte anpassat för enpersonsredaktioner, som UBRO och dess likar. Förändringar har föreslagits, men ligger (sannolikt) inte i närtid, och nu har det gått 10 år utan att något förändrats - läs förbättrats. Förutsättningar för all media att sälja annonser har däremot förändrats - läs försämrats - de senaste 10 åren.

Det är tufft i mediabranschen, stentufft, och de senaste tre åren har det varit tuffare än någonsin vilket även påverkat UBRO. Sedan 2020 har företagets intäkter krympt avsevärt. Från små till obetydliga. Man skulle kanske kunna beskriva det som att UBRO har gått från att "ligga i respirator" sedan våren 2020 - till att nu under sista året endast få "livsuppehållande vård" i form av näringsdropp (=egna insättningar) och det håller ju inte.

Med det sagt: Jag är djupt tacksam för mina annonsörer som jag haft äran och nöjet att arbeta med genom åren. Ingen nämnd och ingen glömd. Tusen och åter tusen tack för att ni gav mig möjlighet att driva UBRO!!! Utan er och alla läsare hade det inte blivit något UBRO och definitivt inte i 10 år.

I 10 år - drygt - har jag drivit UBRO. Till stor glädje för mig och mina många läsare. Det har verkligen varit en resa jag kommer att bära med mig med stolthet och inte utan viss mallighet. Men nu räcker det. Jag har brottats med beslutet i tre års tid och jag känner verkligen att jag brottats färdigt!

Och här står jag nu i maj 2023. "Färdigbrottad". Och äntligen, efter snart fem års grubblerier och tre års beslutsvånda, har jag nått fram till ett beslut som jag till och med kan glädjas åt  - hur svårt det än varit och hur sorgligt det än känns. Ute sjunger fåglarna, växtligheten spirar och naturen grönskas.

Våren är förändringens tid och det är dags även för mig att göra en förändring. Spännande, pirrigt, inspirerande. Och inte så lite vemodigt! Det är dags att vända blad. Gå mot nya äventyr.

Säga Tack och hej leverpastej!

För var sak har sin tid... 
Tack för att du har läst UBRO!Till sist ett litet PS: Exakt hur det går till att stänga ner och avsluta återstår att lösa. Jag kommer dock inte att skriva fler artiklar efter dagens datum (26/5-23). Helst vill jag ju att en del av alla tusentals artiklar kan få fortsätta leva då de har ett värde, inte bara för mig. Kanske inte artiklarna om tågförseningar eller polisjakter etc som är mer ögonblicksbilder, men alla olika längre och mer innehållsrika reportage och personporträtt till exempel, samt annat som har mer djup. Men om och hur det är möjligt har jag ej fått svar på än - återkommer!

Tipsa en vn Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen