Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 8 juni 2023 - klockan 00:36 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Snøhetta och Riksbyggen bygger framtidens bygdegård i Bro
Pressmeddelande från Riksbyggen


Pressmeddelande från Riksbyggen 2021-12-14

Gläntan kommer att ligga vid Bro station, söder om järnvägen och beräknas stå klar under 2023.
Bild:Bild: Snøhetta/Mir
Gläntan kommer att ligga vid Bro station, söder om järnvägen och beräknas stå klar under 2023.

I den nya stadsdelen Bro Trädgårdsstad utvecklar Riksbyggen tillsammans med den internationellt renommerade arkitektbyrån Snøhetta och politikerna i Upplands-Bro en ny syn på framtidens delningsekonomi. Bygdegården Gläntan blir en central samlingsplats.

-Gläntan är ett bra exempel på hur vill vi arbeta med hållbarhetsmålen i Agenda 2030, Tillsammans med samarbetspartners som Riksbyggen och Snøhetta som delar vår vision hoppas vi att utvecklingsprojektet kring Bro Trädgårdsstad ska inspirera fler att tänka på småstadens fördelar, säger Fredrik Kjos, (M) kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun.

I bygdegården Gläntan i Bro Trädgårdsstad kommer samtida och framtida Bro-bor kunna mötas, umgås och hyra eller låna verktyg, hushållsapparater och mycket mer. Gläntan fungerar även som en mötesplats för besökare som vill upptäcka den nya stadsdelen under byggtiden. Kommunens vision är en modern småstad med den nya trädgårdsstaden som en viktig ny centralt belägen stadsdel. Odling, delning och gemenskap är centrala begrepp i projektplaneringen.

-Bro Trädgårdsstad är ett av de modernaste stadsbyggnadsprojekten som växer fram just nu i Sverige och där delningsekonomin är med från början. Det blir ett centrum för utbyte av både verktyg och kunskap, inte minst kring odling som också är en central pusselbit i den nya trädgårdsstaden, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Gläntan kommer att ligga vid Bro station, söder om järnvägen och beräknas stå klar under 2023. Det blir en träbyggnad på cirka 480 kvadratmeter med samlingslokaler i markplan och kontors- och mötesytor ovanpå, liksom café. Här ska rymmas julmarknader, försäljning, mindre kulturevenemang, plats för delning av utrustning som hushållsapparater, samverkan för lokala tjänster som reparationer, städning, hundpassning med mera. Det ger Bro-borna möjlighet att leva enklare, mer hållbart och i stark gemenskap.

Snøhetta är arkitekterna som fått i uppdrag att utforma mötesplatsen tillsammans med Riksbyggen. De är kända för bl a kulturhuset Väven i Umeå, Europas första undervattensrestaurang Under i Bålby, Oslos operahus, nationalbiblioteket i Alexandria och vildrenpaviljongen Tverrfjellhytta i Dovrefjell. I Trädgårdsstaden i Bro har de arbetat med teman som social sammanhållning och närhet till naturen. Inspirationen är särskilt hämtad från känslan av att befinna sig mitt i skogen och det vackra ljusspelet man kan uppleva mellan trädstammarna där.

-En glänta är en plats där skogen öppnar sig och vandraren slår läger. I vår version är Gläntan en modern bygdegård som ska ge samma härliga känsla, säger Rune Grasdal, Senior Architect på Snøhetta på huvudkontoret i Oslo.

-Vi vill bidra till en god och hållbar stadsutveckling i Bro, där både design och material till Gläntan är noga utvalda för att fylla detta syfte. Själva huset kan enkelt anpassas till olika användningsområden och inbjuder till vistelse och aktiviteter, sommar som vinter, berättar Rune Grasdal.

Söder om Bro Station växer Bro Trädgårdsstad fram i naturnära miljö. Den nya stadsdelen kommer på längre sikt rymma tusentals nya invånare och det är här Riksbyggen även påbörjar sitt största stadsodlingsprojekt någonsin, på en yta om nästan 6 000 kvadratmeter: Odla livet. Det ska tillfredsställa framtidens önskningar om ett modernt sätt att leva med större gemenskap, samarbete och en mer hållbar livsstil. Här kommer trädgårdsodling samsas med fruktträdgård och parkytor.Om Riksbyggen

Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar bostäder i nyproduktion, både bostads- och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla.


Om Snøhetta

Snøhetta är ett internationellt erkänt arkitektkontor från Norge, med verksamhet inom arkitektur, landskapsarkitektur, inredning, produktdesign, grafisk design, digital design och konst, med 280 anställda av 30 olika nationaliteter och kontor i Oslo, Paris, and Innsbruck, to New York, Hong Kong, Adelaide and San Francisco.


Tipsa en vän Skriv utKalender

Fredag 9/6
Drop-in på Hörselbussen
Lördag 10/6
Röda korsets secondhand o café
Söndag 18/6
Vandring: De vilda blommornas dag
Onsdag 30/8
Drop-in på Hörselbussen
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen