Gällöfsta panorama fars dag 2020
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 28 oktober 2020 - klockan 13:11 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Snart skramlas det för världens barn!


Karin Sidén 2019-09-04


I månadsskiftet september - oktober är det dags för ett av de mer återkommande och icke-väderrelaterade hösttecknen vi har i Sverige - nämligen Radiohjälpens insamling till Världens Barn. I år firar Världens Barn 22 år och runt om i vårt avlånga land sker insamlingar på alla möjliga och omöjliga sätt till ett mycket behjärtansvärt ändamål. 

Insamlingen sker också här i Upplands-Bro. UBRO var med på uppstartsmötet inför årets insamling, där Birgitta Hillerström, som själv varit engagerad insamlare i 20 år, och hennes medkumpaner låter hälsa att de gärna blir fler!

-Vi välkomnar alla nya krafter! Det är en viktig insats vi gör, som känns gott i hjärtat, och det vore så roligt om fler kunde engagera sig för alla barn. Vår förhoppning är att Upplands-Bro-borna tillsammans kan skramla in åtminstone 100 000 kronor under de två veckor som insamlingen pågår.


Radiohjälpens insamlingskampanj Världens Barn firar i år 22 år och är en av de mer uppmärksammade och framgångsrika insamlingarna vi har i landet. Runt om i Sverige pågår insamlingen med stort engagemang och under årens lopp har man skramlat ihop nästan en och en halv miljard kronor till utsatta barn. Temat för insamlingen är alla barns rätt till hälsa, skolgång och trygghet.

Varje år arrangeras välgörenhetslopp, loppisar, det skramlas med bössor, säljs hembakt, samlas returburkar och flaskor, hålls auktioner och mycket, mycket mer. Här i Upplands-Bro har vi sedan många år en flitig skara vardagshjältar som på flera olika sätt jobbar för att vi Upplands-Bro-bor ska bidra till insamlingen. Margrit Ericsson firar 20 år som insamlare i år och är därmed inofficiell Upplands-Bromästare. Det var Margrit som initierade Upplands-Bro-gruppen och hennes engagemang för att hjälpa sina medmänniskor är beundransvärt! (se artikel) En annan som varit engagerad i många år är Birgitta Hillerström som är kassör i gruppen: 

-Vi kommer som vanligt stå med bössorna på många platser i kommunen. Vid Stora Coop i Brunna Park, utanför Systembolaget i Kungsängen och troligen utanför flera av de mindre matbutikerna också. Vi har också en företagssatsning där vi varje år skickar ett brev till utvalda företag i kommunen som vi sedan följer upp med ett telefonsamtal där vi frågar om de vill vara med och skänka ett valfritt belopp, berättar hon och fortsätter:

-De flesta av oss har hållit på i många år. Det känns viktigt och vi vet att de insamlade pengarna gör nytta. Det vore både trevligt och välbehövligt att få in några nya medlemmar. Vi blir ju inte yngre och starkare direkt, så ju fler vi är desto mer kan vi uträtta! Dessutom är det alltid trevligt att lära känna nya vänner!

Det krävs en del förberedelser inför insamlingen. Bland annat ska material beställas, bössor fixas, inbetalningskorten prepareras med rätt kommunkod, med mera. När UBRO besöker gruppen är det uppstarts- och idémöte, där också några av arbetsuppgifterna ska fördelas.

En idé som kommer fram är att man kanske skulle kunna arrangera ett musikcafé för att samla in pengar. Tiden börjar bli knapp, men finns vilja och engagemang brukar det mesta gå att ordna! Det är ju bara musik, lokal, fika och marknadsfööring som ska fixas. Plättlätt - eller!?!

Förutom ovan nämnda insamlingsvägar, med bössor och företagsbidrag, har man genom åren även fått god hjälp av ett antal andra aktörer. Kommunens församlingar har bidragit på olika sätt, bland annat genom att skänka kollekten. Läkarmissionens butik i Bro samt Röda Korsets Second Hand i Bro skänker en dagskassa till insamlingen och Lions medlemmar har gått med insamlingsbössor även de.

-Under många år har pedagoger och elever i Kulturskolan i Upplands-Bro bjudit in till en mycket uppskattad gala-kväll: En liten Gala för Världens Barn, där alla biljettintäkter oavkortat gått till Världens Barn-insamlingen. Vi har inte fått något besked än om hur det blir i år, men vi hoppas så klart att de vill vara med i år igen, säger Margrit.

-Vi brukar kunna samla in sammanlagt ungefär 100 000 kronor varje år till vår Världens Barn-insamling i Upplands-Bro. Det blir drygt tre kronor per invånare, vilket i sig inte är någon jättepeng, men summan av allas bidrag gör verkligen skillnad! (se vad pengarna kan räcka till här). Det vore roligt om vi kunde slå det i år! säger kassör Birgitta.

I år kommer man att sälja en fin Astrid Lindgren-samling som Världens Barn ger ut i samarbete med Rabén & Sjögren och Astrid Lindgrens Förlag. ALLA MINA BARN heter boken och 100 kronor per såld bok går oavkortat till insamlingen.
Bild:Karin Sidén
I år kommer man att sälja en fin Astrid Lindgren-samling som Världens Barn ger ut i samarbete med Rabén & Sjögren och Astrid Lindgrens Förlag. ALLA MINA BARN heter boken och 100 kronor per såld bok går oavkortat till insamlingen.

Hon påminner sina medinsamlare om att det är viktigt att upplysa om kommunkoden. Den sifferkod som markerar att ett bidrag som sätts in via bankgiro, sms eller Swish, ska få adress Upplands-Bro och därmed räknas in i vår insamlade summa.

-Det viktigaste är så klart ATT man ger ett bidrag, men vi vill ju så klart att det ska synas hur generösa vi är i Upplands-Bro, och då är koden viktig. Idag är det ju inte så många som har kontanter att lägga i våra bössor, de flesta Swishar eller sms:ar sitt bidrag. Då kan man enkelt skriva 0139 som är Upplands-Bro-koden och på så sätt öronmärka den insatta siumman så att den bokförs på oss. I slutändan hamnar ju allt i samma insamling, men det är som sagt roligt om vi kan visa hur stort bidrag Upplands-Broborna ger.

Margrit påminner om möjligheten att samla in gamla, ogiltiga sedlar. Sedlar som ju inte längre går att handla för utan bara ligger hemma i byrålådan och samlar damm, men som kan få ett värde i och med att de samlas in till Världens Barn.

-Skriv gärna i artikeln att vi samlar in sedlar! Men bara sedlar, inte gamla mynt. Mynten får man inte längre växla in. Vi hoppas på att vi ska kunna få sponsring av någon av våra banker att växla in de ogiltiga sedlarna.


Vill du också engagera dig i insamlingen? Eller är du ett Upplands-Broföretag som vill vara med och skänka ett bidrag till Världens Barn? 
Kontakta då Birgitta Hillerström via mejl: birgitta@hillerstrom.net
eller via telefon: 070-600 74 92Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och involverar en stor del av det ideella Sverige. SVT är en av Radiohjälpens samarbetspartners och sedan ett antal år tillbaka har man en direktsänd TV-gala. Årets direktsända TV-gala sänds klockan 20-22 fredagen den 4 oktober.

Några av de 21 hjälporganisationer som ingår i Världens-Barn-kampanjen är Svenska Kyrkan, Vi-skogen, Unicef Sverige, Svenska Röda Korset, Hoppets Stjärna, Erikshjälpen och Clowner utan gränser.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

Barncancerfonden pluggannons

Världens Barn 20 sb3

Sjöräddningen

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal

UBRO Panorama gif-fil

Världens Barn 20 panorama
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen