UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 20 januari 2018 - klockan 04:32 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Solen strålade när Nya Källskolan invigdes


Karin Sidén 2017-05-19

Sommarvärme och glädje präglade Nya Källskolans invigning.
Bild:Karin Sidén
Sommarvärme och glädje präglade Nya Källskolans invigning.

På fredagen, lite drygt sju månader efter den förödande branden, invigdes Nya Källskolan med pompa och ståt. Tal, live-musik och bandklippning efterföljdes av ett tårtkalas i solgasset.

Att det redan nu finns en så gott som färdig skolbyggnad för elever och personal är så nära ett mirakel man kan komma.

-Att på så kort tid hitta en lösning och en plats, ordna med bygglov och tillstånd, göra markarbetet, dra fram avlopp och vatten, resa byggnaden och inreda den är nog unikt. Mirakel händer, men kräver hårt arbete, konstaterade Lisa Edwards (C) från Utbildningsnämnden i sitt invigningstal.


Bo Nyberg, rektor på Källskolan, hälsade alla välkomna och höll det första invigningstalet dagen till ära.
Bild:Karin Sidén
Bo Nyberg, rektor på Källskolan, hälsade alla välkomna och höll det första invigningstalet dagen till ära.

Claes Bystedt, Källskolans ordförande.
Claes Bystedt, Källskolans ordförande.

Med sommarvärme och levande musik från jazzkvintetten Swingville Seven fick invigningen av Nya Källskolan en perfekt inramning. 

Att det var en glädjens fest gick inte att ta miste på. Sprudlande glada barn och föräldrar hade samlats på skolgården tillsammans med personalen för att fira att Källskolan nu återuppstått fysiskt.

Vid det här laget har barn och personal huserat i den nya skolbyggnaden i några veckor och man har så smått börjat bo in sig i de ljusa och luftiga lokalerna. Skolan, som är uppbyggd av moduler, levererades tidigt i våras av det lokala modulföretaget Indus, och nu återstår egentligen bara skolgården och en del detaljer innan den är 100% färdig. 

När byggnaden på Violinvägen brann ner i september förra året var det inte skolan som brann utan just byggnaden som huserade skolan, något som rektor Bo Nyberg påminde barnen om vid sitt tal.

-Kommer ni ihåg att vi sa att det inte var Källskolan som brann upp den där hemska kvällen. Att skolan fanns kvar trots branden. För Källskolan är ju alla ni barn. Och personalen. Och alla föräldrar. Och vi fanns ju kvar. Det var bara en byggnad som brann. Men det är klart att byggnaden är viktig. Den ger skydd om det regnar eller är kallt, och där finns klassrum och skolsaker, men det är alla ni som är Källskolan.

-Vi vill verkligen tacka er alla för att ni varit så tålmodiga under den här tiden. Tack alla barn! Och tack personalen och alla föräldrar för ett gott samarbete, avslutade Bo Nyberg och lämnade över mikrofonen till Källskolans ordförande, Claes Bystedt, som även han tackade för ett gott samarbete och förundrades över hur snabbt allting gått sedan den ödesdigra kvällen.

Lisa Edwards (C), som representerade Koalitionen och utbildningsnämnden vid invigningen, sa bland annat:

-Det är fantastiskt att stå här idag, så kort tid efter branden. Det är nästan svårt att förstå att hela processen kan gå så fort som det gjort, men det visar att en gemensam vilja, målmedvetenhet och ett gott samarbete kan utföra stordåd. Från dag ett har alla parter velat hitta bästa möjliga lösning och det samarbetet har banat väg för ett enastående resultat. 

-Under den första turbulenta tiden kanske ni elever missade en del lektioner, men jag tror att ni när ni ser tillbaka på det här kommer att se att ni lärt er något annat, mycket viktigare, något som inte finns i skolans kursplaner och jag tror att ni kommer att gå stärkta ur det här. Ni har fått lära er om gemenskap och samarbete som ni kommer att ha stor nytta av i framtiden.

Lisa Edwards (C) och Mattias Rantanen invigningstalade.
Bild:Karin Sidén
Lisa Edwards (C) och Mattias Rantanen invigningstalade.

Tal och musikunderhållning avlöste varandra under den cermoniella delen av invigningen. Efter Lisa Edwards var en musikalisk paus och därefter var det Mattias Rantanen, plan och byggchef i kommunen, som tog vid och berättade kort om det unika samarbetet som löpt genom hela processen, redan från första morgonen där i september medan det fortfarande pyrde i askhögen på Violinvägen.

Det blev ytterligare en handfull tal och mer musik innan det var dags för bandklippning och efterlängtat tårtkalas.

Rolf Nersing, utbildningsnämndens ordförande klippte det blå-gula bandet tillsammans med Ulla Olofzon, skolans biträdande rektor.
Bild:Karin Sidén
Rolf Nersing, utbildningsnämndens ordförande klippte det blå-gula bandet tillsammans med Ulla Olofzon, skolans biträdande rektor.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 22/1
SENIORBIO: Hitchcock-klassikern FÖNSTRET MOT GÅRDEN
Fredag 26/1
Konsert: EMILIA AMPER
Lördag 27/1
Föredrag: Dick Harrison och Irène Seth om Almare Stäket - En plats, en borg, en gård
Tisdag 30/1
Finsk filmvisning – Ikitie / Den eviga vägen
Onsdag 7/2
TV-spelshäng i Verkstan
Söndag 11/2
Öppet Möte: Föreningen Bevara Villa Skoga
Tisdag 13/2
TV-spelshäng på Megastor duk
Onsdag 14/2
TV-spelshäng i Verkstan
Fredag 23/2
Öppna Förskolan c/o Kulturhuset
avståndsannons

Kultur och Fritid Amper jan 18

GYMMIX terminsstart jan 18

UBROs egen

WWFannons tigerfadder

Röda Korset Medmänniska

Pluggannons UNHCR sidebanner

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Om Du syns på Webben GUL

Adventskalenderskylt toppbanner ny

Woodys god julönskning 2017
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen