UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 19 augusti 2022 - klockan 04:23 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Årets Jämställdhetsbonus till Bro IK
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2021-12-13

En satsning för att locka fler tjejer till klubben och ett långsiktigt arbete med ungt ledarskap. Det ledde till att kultur- och fritidsnämnden nu har beslutat att ge årets Jämställdhetsbonus till fotbollsklubben Bro IK.

Bro IK driver två projekt som lyfts i motiveringen till varför klubben gjort sig välförtjänt av årets Jämställdhetsbonus.

Brotjejernas fotboll är ett samarbete mellan Bro IK och Råbyskolan som syftar till att få fler tjejer i mellanstadiet att hitta till klubben. Bakgrunden är att det i delar av Bro tydligt syns att flickor är mindre aktiva på fritiden jämfört med pojkar i samma ålder.

Många tjejer tycker om att spela fotboll men söker sig inte till en fotbollsklubb. Projektet syftar till att sänka tröskeln för att gå med i ett lag, få tjejerna i rörelse samt stärka dem som individer. Inom projektet köps utrustning som skor och benskydd in för att alla som vill ska kunna vara med.

Bro IK arbetar även med projektet Ungt ledarskap sedan tre år tillbaka. Det handlar om att låta barn och unga vara delaktiga i föreningens arbete tillsammans med vuxna. Projektet strävar efter jämn könsfördelning och bidrar till att ge deltagarna möjlighet till ansvar och att vara förebilder för andra.

Framtidsbygge

Det känns så rätt att få tilldela Bro IK årets Jämställdhetsbonus. I en värld där många tjejer väljer bort sport och idrott visar den här klubben hur man kan göra för att få in dem i verksamheten, men också hålla kvar dem. Det är vad jag kallar att bygga för framtiden! säger Mattias Peterson (C), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Hannah Rydstedt Nencioni, kultur- och fritidschef, lyfter vikten av samverkan.

-Brotjejernas fotboll är ett fint exempel på att saker blir bra, eller till och med bättre, när vi gör dem tillsammans. Bro IK arbetar tillsammans med fritidsverksamheten på Råbyskolan, med fritidsgården och med kommunens fältare för att fler flickor i mellanstadiet ska ha en meningsfull fritid. Studier visar att fysisk aktivitet leder till bättre psykisk och fysisk hälsa och välbefinnande och även till att unga presterar bättre i skolan, säger hon.

Beslutet fattades i kultur- och fritidsnämnden 7 december 2021. Jämställdhetsbonusen är 15 000 kronor som går till föreningen.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 22/8
Prova-På YinYoga
Torsdag 25/8
Prova-På MediYoga
Prova-På Livsyoga/Kundaliniyoga
Lördag 27/8
Kungsängens dag - familjefest
Vernissage i Konsthallen - Konstrundans Presentationsutställning
Söndag 28/8
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Lördag 3/9
KONSTRUNDAN
Söndag 4/9
KONSTRUNDAN
Lördag 10/9
Brodagen - familjefest
avståndsannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen