Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 23 april 2024 - klockan 11:30 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Amandus tävlar i CrossFit


Karin Sidén 2015-09-05

Amandus under Solid Open som avgjordes på anrika Stadion i Stockholm den 22-23 augusti.
Bild:Sara Joelsson
Amandus under Solid Open som avgjordes på anrika Stadion i Stockholm den 22-23 augusti.

CROSSFIT  Tänk att få din fysiska förmåga testad i så skilda grenar som repklättring, sprint, skivstångslyft, burpees och allt däremellan. Att sätta din smidighet, styrka, kondition och mjölksyreuthållighet under lupp inför publik. Det är precis vad CrossFit-utövarna gör när de tävlar. Amandus Leskinen från Bro tävlar sedan snart ett år i CrossFit, en växande idrottsgren vars allsidighet passar de flesta, men är tuff som få.

Cross Fit är dock en livsstil, mer än en idrottsgren. En träningsform så varierad, utmanande och inkluderande att de allra flesta kan delta - på sin nivå. Den är så hård och tuff att den passar elitsoldater, insatsstyrkor och elitidrottsmän, men kan enkelt anpassas till den äldre, den otränade eller den med någon form av funktionsnedsättning. Här i Sverige har CrossFit näst intill exploderat i popularitet de senaste ett och ett halvt, två åren och numera finns många, många utövare, träningsställen (som kallas boxar) och tävlingar.

Bro-bon Amandus Leskinen testade CrossFit för ett och ett halvt år sedan och föll pladask.

-Det är så häftigt med en sport där verkligen alla kan få vara med! I vilken annan idrott kan vem som helst ställa upp på en tävling oavsett kön, ålder eller nivå? Det finns ju naturligtvis en elit med som tränar två gånger om dagen och har sponsorhjälp så att de kan försörja sig, men de tävlar i samma tävling som jag, Berit 52 och Benke 49 gör, och de tränar på precis samma sätt som vi gör, bara mer och tyngre. Eftersom det är så olika färdigheter som testas har alla atleter fördelar och nackdelar i olika grenar. Som gammal hockeyspelare är jag värdelös i smidighetsgrenarna, även om jag blir bättre hela tiden, medan jag har enorma fördelar i styrkegrenarna där min explosivitet från hockeyn kommer till sin rätt, berättar Amandus.

För några helger sedan var det stor CrossFit-tävling på anrika Stadion i Stockholm. I tävlingen, som heter Solid Open, tävlade 50 killar/män och 50 tjejer/kvinnor. Inför Solid Open var det tre kvaltävlingar med så kallade WOD:ar (Workout Of the Day) som man fick en vecka per styck på sig att klara av, filma och skicka in som sitt kvalförsök. De 50+50 bäst placerade atleterna bjöds sedan in till tvådagarstävlingen Solid Open på Stadion för att tävla mot varandra.

Bild:Läsarbild

Bild:Läsarbild

-Man får egentligen inte veta så mycket mer än starttiden i förväg. Vilka grenar det är varierar alltid mellan tävlingarna, även om man alltid inriktar sig på den totala kroppsliga förmågan i form av styrka, smidighet och kondition. När vi kom till Stadion fick vi veta vad som gällde i det första eventet, vilket var ett styrketest med skivstång där man gjorde tre varv av 21 chest to bar (hänga i en stång och dra sig upp tills bröstkorgen nuddat stången), 15 stycken hang power cleans (skivstången från knäna och snabbt upp på "nyckelbenen" och kontrollerat ner igen), 9 front squats (benböj med skivstång) samt 6 shoulder to over head (skivstång från skuldrorna upp på raka armar). Den första är en gymnastisk övning medan de övriga tre är skivstångsövningar. Dessa tre varv skulle dessutom utföras inom max tolv minuter, förklarar Amandus.

Skivstångsövningar, eller olympiska lyft, är Amandus styrka i CrossFit och han klarade maxtiden med god marginal. 11.14 blev sluttiden.

Det var långt från alla som klarade maxtiden, men då räknar man ihop hur många repetitioner som gjorts under de 12 minuterna för att få fram en placering/ranking.

I varje event rangordnas deltagarna utifrån sitt resultat. I Solid Open fick ettan 1 poäng, tvåan 2 poäng och den som kom på sista plats fick 50 poäng och det gällde att få så låg totalpoäng som möjligt (i en del tävlingar är det tvärt om).

-Event två var 800 meter löpning. Snabbast vinner, inga konstigheter. På 800 meter måste du vara både snabb och uthållig. Det är en svår distans med mycket mjölksyra. Att det dessutom var gassande sol och en av sommarens varmare dagar gjorde ju inte saken lättare… Det gällde att trycka i sig litervis med vatten och sportdryck för att kompensera för allt som svettades ut, men det blir ändå lite knasigt en sådan dag. Det tredje eventet för dagen var kettlebellövningar. Målet var att så snabbt som möjligt ta sig igenom ett antal olika kettlebell-stationer, som tillsammans gav ungefär 200 kettlebell-lyft. Även här fanns en tidsgräns på hur länge vi fick hålla på, denna gång max tio minuter. Av 100 deltagare var det tre som klarade sig inom tidsgränsen så det var väldigt högt satta mål, fortsätter Amandus.

Bild:Läsarbild / Sara Joelsson

Efter en natts vila var det sedan dags för dag två med nya utmaningar. Event fyra kallas Snatchladder. Det är en skivstångsövning där atleten har en minut på sig att klara varje lyft och där vikten ökas varje minut. Tyngst slutvikt på skivstången vinner. Efter det fjärde eventet fick de 24 bäst placerade atleterna gå vidare till semifinal. För övriga var tävlandet över för den här gången.

-Jag låg egentligen runt 25e plats i de flesta grenarna så det var inte långt borta. Jag var 7 poäng från att klara cuten, men var med mina 94 poäng väldigt långt från vinnaren som bara hade 10 poäng när tävlingen var klar. Men de åtta främsta i Solid Open, de som sedan tävlade i finalen, tillhör alla världseliten och hade nyligen kommit hem från USA där de tävlade i CrossFit Games (motsvarande VM). De tävlar helt i en klass för sig och har andra förutsättningar än oss amatörer.

Amandus berättar att han inte bara börjat tävla i CrossFit i år utan även blivit instruktör / tränare för medlemmarna på sin box (sitt träningsställe), CrossFit Norrort. Boxarna var från början en motreaktion mot gymmens alla mer eller mindre komplicerade maskiner som kunde avskräcka många från att våga sig in. Mycket handlar i stället om den egna kroppen som redskapet, med gymnastiska övningar av olika slag, löpning/sprint och så vidare, där mångsidigheten i momenten gör att du inte belastar kroppen farligt ensidigt. Inga maskiner krävs utan man klarar sig på mycket av det som finns i en skolgymnastiksal.

Fler tävlingar blir det. Innan året är slut räknar Amandus med att ha deltagit i sex olika tävlingar.

-Jag håller på att samla tävlingserfarenhet. Precis som att förberedelserna innan med träningar, kost och sömn är viktiga så är rutin också en faktor att räkna med. Med erfarenhet kommer en trygghet man förhoppningsvis har stor nytta av i framtida tävlingar. Jag är ju bara en nybörjare än så länge och har alla möjligheter att utvecklas mycket mer, avslutar Amandus.

Vad de fick göra i finalen undrar kanske ni? Jo, vad sägs om klättra upp och ner i rep tre gånger (som i gymnastiksalen om ni minns), göra nio benböj med vikt, klättra upp och ner i rep två gånger, sex stycken overhead squats (med skivstången uppsträckt på raka armar), repklättring upp och ner en gång, och avslutningsvis tre overhead squats innan det var dags att sprinta fram och tillbaka över Stadions fotbollsplan, och slutligen springa uppför Stadions läktartrappor med en 70 / 50 kilo tung medicinboll i famnen. I gassande sol. Puh!

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen