Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 14:36 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Att hitta balansen mellan datorspel och verklighet


Christopher Gustafson 2015-06-28

Användningen av datorer har kommit att bli en självklarhet för den unga generationen, lika självklart som att äta, andas eller umgås med vänner. Datoranvändandet har skapat stora fördelar i skolan och på fritiden. Dock har också något som anses mindre gynnsamt växt fram ur alla dessa datorer, nämligen datorspelandet som visat sig vara mycket beroendeframkallande. Det är därför viktigt att hitta en balans mellan de virtuella världarna och verkligheten.

En undersökning av Statens Medieråd visar att 90 % av alla svenska barn mellan 9-12 år spelar datorspel, tv-spel eller mobilspel. Dessutom spelar 72 % av alla mellan 13-16 år och 58 % av alla mellan 17-18 år. I och med allt detta spelande är det viktigt att vara medveten om symtomen för överdrivet spelande. Det kan nämligen leda till både psykisk och fysisk ohälsa och i värsta fall förlorade utbildningsår.

Det finns en rad symtom för att datorspelandet har gått för långt som kan vara bra för vuxenvärlden att vara medveten om. Några av de kroppsliga symtomen är huvudverk och magont. Dessa orsakas ofta av långa nätter där sömn ersätts med skärmtid. Att man går upp eller ner i vikt kan också vara ett symtom för datorspelandet. Unga som datorspelar för mycket tendederar att hoppa över måltider med familjen för att istället spela och ersätter då maten med chips, läsk och godis. Det är också vanligt med småätande i samband med datorspelandet.

Ett annat vanligt symtom som visar på att någon spelar för mycket är när personen börjar välja bort andra aktiviteter samt skolan för att spela datorspel. Om man till exempel hoppar över träningar, ökar sin skolfrånvaro eller undviker aktiviteter med familj och vänner kan datorspelandet vara orsaken. Har datorspelandet gått till en väldigt onyttig nivå kan framtid, ekonomi och hälsa vara saker som personen slutar bry sig om, och man har till exempel planen att försöka försörja sig på spelandet. 

Beteendemässigt finns även här en del symtom för överdosering av spelande. Någon som spelar för mycket blir ofta rastlös, irriterad eller aggressiv vid försök att begränsa spelandet. Det är också vanligt för en spelmissbrukare att ljuga om hur mycket han eller hon spelar för att dölja verkligheten.

Datorspelande är dock inte något som enbart bör ses ur en negativ synvinkel. I måttlig mängd är datorspelande inte något att oroa sig över och kan snarare hjälpa någon mer än det skadar. I Ungdomsstyrelsens skrift New Game står det till exempel att unga som spelar konsumerar mindre alkohol än vad icke spelande unga gör. Datorspelande har också visat sig öka din spatiala förmåga, alltså förmågan att se förhållanden mellan olika linjer, ytor och rymder, något som anses vara en stor del av din intelligens.

Att spela datorspel har också kommit att bli ett sätt att umgås och kommunicera. Många som spelar gör faktiskt det med sällskap av vänner över internet. Många gemenskaper och vänkretsar bygger på sammankomster via internet och datorspel. Då online-spel är väldigt populärt blir konversationer med okända personer också vanligt vilket kan vara ett sätt att lära känna nya människor och kanske också öva upp din engelska.

Konsekvenserna för en spelberoende kan dock bli väldigt stora. Man kan till exempel hamna efter i skolan såpass mycket att betygen försämras eller ett skolår förloras, något som både orsakar ett ekonomiskt bortfall och framtida skada. Allt stillasittande leder till en rad negativa effekter som bidrar till fysisk ohälsa. Även det sociala livet blir negativt påverkat då vänskapsrelationer kan åsidosättas av allt datorspelande. Att inte träffas IRL (in real life= på riktigt) försvagar vänskapsbanden i längden.

Det är viktigt att hitta en balans i sitt spelande, för hur mycket skärmtid som är acceptabelt och när det är dags att släcka ner. Det är viktigt att skapa goda rutiner för sömn, mat och studier som datorspelandet inte ska störa eller påverka. Det är också viktigt att hitta en rimlig tidsgräns för spelandet som ger förutsättnangar för spelaren att fortfarande må bra fysiskt och psykiskt och att det inte hindrar personens utbildning eller sociala kontakter.


Källa: Upplands-Bro Kommuns hemsida

Information och hjälp för missbruk av datorspelande:

www.dataspelsmissbruk.se
www.gameoverlinkoping.com
www.dataspelsakuten.se

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen