Woody feb 19 monterat
A3 toppbanner
Förstasidan Torsdagen den 27 juni 2019 - klockan 06:44 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Bro Park växer fram


Karin Sidén 2016-02-13

Det återstår en del arbete innan läktarbyggnaden är redo att ta emot åskådarskarorna i sommar men redan nu kan man se att det kommer att bli en ståtlig byggnad.
Bild:Karin Sidén
Det återstår en del arbete innan läktarbyggnaden är redo att ta emot åskådarskarorna i sommar men redan nu kan man se att det kommer att bli en ståtlig byggnad.

Bro Park, eller Galoppen som anläggningen nog får finna sig i att kallas som smeknamn, växer fram vid Önsta i Bro. Från vägen kan alla vi nyfikna se hur läktarbyggnaden tar form och att  infartsvägen nu är klar. Men hur ser det ut inne på området? UBRO mötte upp med Anna Fischer och fick en lärorik och spännande runtvisning inne på området.

Många Upplands-Bro-bor, och fler än så, är nyfikna på Bro Park både på hur anläggningen växer fram och på hur det kommer att bli när den väl står färdig. På Svensk Galopps hemsida finns en hel del matnyttig info för att stilla den värsta nyfikenheten, men snart kommer något ännu bättre! Öppna Visningar för allmänheten kommer att dra igång redan den 19 februari. (Läs mer här)

Till höger om den stora läktarbyggnaden med restaurang och verandor för åskådarna skymtar det lägre \
Bild:Karin Sidén
Till höger om den stora läktarbyggnaden med restaurang och verandor för åskådarna skymtar det lägre "Våghuset". Där inne förvaras bland annat tävlingssadlarna. Ytterligare till höger, utanför bild, finns ett "teknikhus".


För att ta reda på lite mer om projektet och för att få en försmak på vad man kommer att kunna se på de guidade visningarna stämde jag träff med Anna Fischer som arbetar på marknadsavdelningen på Svensk Galopp.

Anna Fischer har sedan snart två år bott ute på Önsta för att kunna följa projektet med Bro Park på nära hålla.

Anläggningen som växer fram runt omkring bostaden har en stor del i hennes dagliga liv och man kan lätt förstå att Bro Park betyder mycket för Anna, men inte minst för galoppsporten och för Svensk Galopp.

-Täby Galopp är trött och slitet. 56 års slitage har tagit ut sin rätt och anläggningen håller inte längre måttet. Våra anställda får lägga mycket tid och energi på att laga saker, det är omodernt och i många fall opraktiskt. Mycket har hänt i hur stallarna ska vara utrustade och den gamla anläggningen har helt enkelt gjort sitt. Här på Bro Park kommer våra anställda till en toppmodern anläggning med ljusa och ändamålsenliga lokaler, hästarna får stora fina boxar och varje stall får en egen gårdsplan, hästdusch i byggnaden och ett fint pentry för tränarna. Skillnaden är enorm och jag kan lova att personalen och hästfolket är taggade!

Första flyttlasset!
Bild:Karin Sidén
Första flyttlasset!

Anna berättar att all personal följer med till Bro när det stora flyttlasset går i maj, och att stallen redan är tingade. Medan vi står och pratar svänger det allra första flyttlasset lägligt in på parkeringen, så Anna konstaterar glatt att nu börjar den stora flyttkarusellen.

Den 18 maj är finaldatum på Täby och efter det flyttas personalen och alla hästar löpande över till Bro. Innan alla är på plats räknar man med att vi nått en bit in i juni.

-Vi har delat in projektet i flera etapper som man alltid gör vid så här stora arbeten. I den första etappen skulle vi bygga 160 stallplatser för att sedan utöka antalet i nästa etapp, men vi har så många som vill flytta in att vi nu snabbt måste bygga ytterligare 120 platser för att kunna möta efterfrågan och stå redo när inflyttningen sker i maj-juni. Självklart enormt positivt samtidigt som det sätter press på entreprenörerna och på oss.

Ljus och rymd för hästarna i stallen. Det blir större, fräschare och mer funktionellt än vad man haft på Täby Galopp.
Bild:Karin Sidén
Ljus och rymd för hästarna i stallen. Det blir större, fräschare och mer funktionellt än vad man haft på Täby Galopp.

Systrarna Brydling som ska sköta restaurangen mjukstartar i juni. De ska till en början servera frukost i restaurangen, men tanken är att de kort därefter utökar med lunch och middag. Dessutom finns planer på att sälja förbokade picknick-korgar för de galoppgäster som vill sitta ute i det gröna under tävlingsdagarna.

Inne i restaurangen, som ligger i läktarbyggnaden, blir det plats för 450 ätande gäster, och utanför blir en stor fin terass med ytterligare platser. Anna pekar mot kullen som är till höger om läktarbyggnaden och berättar att det är där man tänker sig att besökare kommer att sitta på filtar och äta medhavd eller förbokad picknick medan de njuter av hästarnas framfart. Kullen är tänkt att formas till flera etager så att den passar för ändamålet.

Medan vi åker runt den drygt 2 000 meter långa banan berättar Anna om hur tävlingsanläggningen är uppbyggd. Gräsbanan som ligger ytterst är 2 100 meter lång med ett 550 meter långt upplopp. Innanför gräsbanan finns en asfalterad bana, tänkt för kamerabilar och eventuella transporter.

Innanför den asfalterade vägbanan finns en dirttrack, en 1 900 meter lång grusbana, där man också kommer att tävla. På dirttracken tävlar man framför allt under den delen av året när gräset inte håller för påfrestningen av galopperande hästar.

Galopptävlingar är mycket flexibla i längd. Man varierar utifrån banans form och storlek och utgår från kurvornas mått när man bestämmer loppens längd. Under 2016 kommer man att tävla på distanser över 1000, 1200, 1400, 1600, 2100, 2200, 2300 och 3000 meter på dirttracken.

På gräsbanan blir det distanserna 1200, 1400, 1600, 1800, 2100, 2200, 2400, 2600, 2800 och 3200 meter.

I mitten av ovalen kommer man att bygga upp en hinderbana för den typen av tävlingar.

Bro Park kommer, precis som namnet anspelar på, att ha en fin parkmiljö som även kommer att lämpa sig för annat än hästsport. Runt galoppanläggningen kommer många av de befintliga gamla byggnaderna att sparas och parkmiljön att rustas upp. Bland annat finns ett magasin från 1700-talet och gravfält från yngre och äldre järnåldern som hjälper till att skapa en genuin och inbjudande miljö. Önsta herrgård, den vackra mangårdsbyggnaden från 1800, ska varsamt iordningställas. Den ståtliga allén ska vara kvar och blir ett gång- och cykelstråk för att minimera slitaget. Biltrafiken hänvisas i stället till den nyöppnade bilvägen med anslutning direkt från  rondellen på Håtunavägen / 269an.

De guidade visningarna av Bro Park är gratis och kommer att ske följande fredagar:

19 februari kl 15.00

4 mars kl 14.00
18 mars kl 15.00

1 april kl 15.00


Föranmälan till visningen görs via mail till Anna Fischer: anna.fischer@svenskgalopp.se

Om du anmält dig men få förhinder, var vänlig meddela det till Anna på telefon: 070-773 27 31


I hästkarusellen, eller skrittmaskinen som den heter, har varje häst en egen \
Bild:Karin Sidén
I hästkarusellen, eller skrittmaskinen som den heter, har varje häst en egen "box" att vara i medan de "lunkar" runt, runt. I stallen ryms 20 hästar. Om en ägare har fler hästar än så finns även dubbelt så långa stallbyggnader, med 40 boxplatser. På bilden till vänster, på nedre raden, är tanken att ytterligare 120 stallplatser ska stå färdiga i sommar. De stallarna tillhör den andra etappen som man nu tidigarelagt byggstarten på tack vare den höga efterfrågan på stallplatser. När allt står färdigt kommer det även att finnas 92 gästboxar.


Anna Fischer vid ett av gårdstunen. Stallen är uppbyggda med gårdsplan i mitten och ett \
Bild:Karin Sidén
Anna Fischer vid ett av gårdstunen. Stallen är uppbyggda med gårdsplan i mitten och ett "servicehus" med ett personalutrymme med pentry, kontor, tvätt- och torkrum, dusch/omklädningsrum för människorna och dusch för hästarna. Närmast skogsbrynet som skymtar bakom stallet och servicebyggnaden ska det bli en kilometerlång raksträcka, en träningsbana. Kurvorna sliter hårt på galopphästarna och därför tränar de en hel del på raka banor för att begränsa påfrestningarna.Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 2/7
Sommarkafé på Hembygdsgården i Kungsängen
Lördag 6/7
Bakluckeloppis på Kvarnnibble Gård
Tisdag 9/7
Sommarkafé på Hembygdsgården i Kungsängen
Tisdag 16/7
Sommarkafé på Hembygdsgården i Kungsängen
Lördag 20/7
Bakluckeloppis i Bro
Tisdag 23/7
Sommarkafé på Hembygdsgården i Kungsängen
Tisdag 30/7
Sommarkafé på Hembygdsgården i Kungsängen
Lördag 17/8
Bakluckeloppis i Bro
Lördag 21/9
Bakluckeloppis i Bro
avståndsannons

Tornet juni 19

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

UNICEF plugg

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Toppbanner UBRO

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen