UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 18 februari 2019 - klockan 07:50 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Brunna Frisbee Klubb firar 40 år av gemenskap och framgånger


Karin Sidén 2018-09-07

Bild:Brunna frisbee Klubb

I dagarna firar Brunna Frisbee Klubb 40 år. Jubilaren har en stolt historia att berätta och idrottsliga framgångar i imponerande antal. En av dem som varit med sedan begynnelsen är Göran Söderqvist som växte upp i Brunna och som blivit kommunen och föreningen trogen genom åren.

Göran får själv berätta om föreningen och om framgångarna i den relativt tillbakadragna och tystlåtna idrotten frisbee.


"Historien om Brunna Frisbee Klubb är en historia om några 14-15 åringar som i slutat av 70-talet hittade en idrott som då inte ens var en idrott i Sverige. Frisbeen letade sig in i deras liv och de växte till stora delar upp tillsammans med och genom frisbeen.

Punken var den tidens musik för unga och vuxenvärlden förstod ingenting. Det går att säga att med Ebba Grön, Dag Vag och senare Imperiet som soundtrack gjorde gänget som startade Brunna Frisbee Klubb en parallell resa med punken.

De tog plats i frisbee-Sverige, i kommunen och i skolan. De lärde sig i viss utsträckning hur Sverige fungerade då i övergången mellan 70-tal och 80-tal genom att starta och driva en förening med styrelsearbete, ekonomi, aktivitetsstöd med mera. Och vuxenvärlden förstod inledningsvis inte varför de var så intresserade av att kasta plastlock som importerats från USA istället för att sparka på en boll som så många andra.


Deltagarna i Jubileumsmatchen. På nedre raden, längst till vänster, sitter Göran Söderqvist.
Bild:Brunna Frisbee Klubb
Deltagarna i Jubileumsmatchen. På nedre raden, längst till vänster, sitter Göran Söderqvist.

När Brunna Frisbee Klubb nu fyller 40 år är det på alla sätt en livskraftig jubilar som firas. En yngre generation har klivit fram och det är nu de som tävlar, arrangerar tävlingar både lokalt och på den nationella svenska touren. Och det är även de som nu ser till att frisbeegolfbanan vid Lillsjöbadet i Kungsängen är i gott skick för alla som någon sommardag vill gå en rond med sina kompisar.

När sommaren kysser hösten välkommen firades jubileum för Brunna Frisbee klubb. Vi firade jubilaren och oss själva med fest på Frölunda Gård, jubileumstävling på Järva Discgolfpark samt en utställning om klubben och dess historia. 

Jubileumsgolfen attraherade 15 deltagare och segare på två under par blev klubbens bästa discgolfare genom tiderna, Markus Källström. Markus var inte bara klubbens starkast lysande stjärna utan har meriter långt över det. På meritlistan finns SM-guld, EM-guld och VM-silver!

Lars Othberg var föreningens förste ordförande och berättade om klubbens bardom och tonår och om en del om hur det var att vara pionjärer i en ganska okänd sport. Kasta plastlock eller pajform var det många som putslustigt kallade sporten, till och med i medias sportsidor.
Bild:Brunna Frisbee Klubb
Lars Othberg var föreningens förste ordförande och berättade om klubbens bardom och tonår och om en del om hur det var att vara pionjärer i en ganska okänd sport. Kasta plastlock eller pajform var det många som putslustigt kallade sporten, till och med i medias sportsidor.

På jubileumskvällen träffades vänner från nu och vänner från förr. De drygt 70 festdeltagarna fick till middagen höra klubbens första ordförande, Lars Othberg, och en av klubbens nu drivande styrelsemedlemmar, Niklas Kalmkvist, berätta klubbens historia från 1978 fram till nutid. En och annan anekdot blev det.

Glada varma minnen delades runt borden och från Frisbeesverige hade det kommit ett antal videohälsningar. Bland flera andra märktes en gratulation från Mikael Hjärtsjö, grundare av Svenska Frisbeeförbundet. Brunna Frisbee Klubb har gjort avtryck i hela landet!  

Frisbee är en idrott som i 40 år genom Brunna Frisbee Klubb varit och fortfarande är en viktig del i mångas liv i Upplands-Bro kommun. Räknar vi idrottsliga meriter är det nog endast Bro-Bålsta Golfklubb som kan konkurrera i antalet pokaler, medaljer och mästerskapssegrar på nationell och internationell nivå. 

Det finns också något gemensamt mellan kommunens två mest framgångsrika klubbar. Kommuns största idrottare, Annika Sörenstam med 10 majors och 72 titlar på LPGA Tour, har även ett förflutet i Brunna Frisbee Klubb.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 18/2
Informationsträff för företagare
Tisdag 19/2
Tisdagsmys i bibblan!
Språkcafé - i Kulturhuset
Språkcafé - i SFIs lokaler i Kungsängen
Mattecentrum i Brohuset
Onsdag 20/2
Stickcafé i Kulturhuset
Slöjdsalong
Torsdag 21/2
Torsdagsmys i bibblan!
Språkcafé - i Brohuset
avståndsannons

Sparbanken stipendier feb-mars 19

UNICEF plugg

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

ICA i Bro höst 18

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen