Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 1 december 2023 - klockan 21:09 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Fullsatt i ridhuset!


Gästskribent: Agneta Dahlöf 2015-04-25

I bakgrunden syns Pether Markne. Hans make Per Sandgaard, landslagsryttare och tränare i dressyr, rider på hästen Charmeur.
Bild:Frida Franzon
I bakgrunden syns Pether Markne. Hans make Per Sandgaard, landslagsryttare och tränare i dressyr, rider på hästen Charmeur.

Upplands-Bro Ryttarförening har med jämna mellanrum så kallade clinics med olika tränare. Det är en slags föreläsning där man samtidigt visar praktiskt hur det ska gå till. Tränaren pratar och olika ekipage demonstrerar under tiden. Ofta har man ekipage på lite olika nivåer för att visa hur man bygger upp arbetet till exempel från unghäst till svår klass.

Onsdagen den 15:e april gästade Pether Markne Upplands-Bro Ryttarförening. Det var succé, biljetterna tog slut och ännu fler ville komma. Brandskyddsregler gör dock att man inte kan ta in fler än 150 i nuläget, men klubben jobbar på att på sikt kunna ha fler åskådare.

Pether är mångsidig; både A-tränare i hoppning och dressyr, landslagstränare i hoppning och tillhör själv svenska landslagstruppen i dressyr. Han har nyligen även kommit ut med en bok om Hästens grundarbete.

Temat för clinicen var hästens grundarbete och det var två grupper som red. Först red Paola Hellman på ridskolehästen Humla och Sandra Bonow på sin egen uppfödning Bon Quitano. Paola red först som barn, höll upp ett antal år och rider nu på UBRF ett par gånger i veckan. Sandra red som liten på UBRF, skaffade häst tidigt och har numera egen verksamhet. Hon är unghästutbildare, tävlar hoppning och föder upp hopphästar. Ekipagen fick jobba mycket med övergångar, tempoväxlingar och lätta hjälper som fick effekt.

I den andra gruppen red Marie Gennert- Lundström på De Soto och Pethers man Per Sandgaard på Chermeur. Marie som är ridlärare och B-tränare arbetar på ridskolan samt har träningar. Marie tävlar i dressyr och har utbildat flera hästar upp i klasserna.  Per Sandgaard kommer från Danmark, är tävlingsryttare på högsta nivå samt tränar andra ekipage. Per och Pether äger och driver en träningsanläggning; Arphus gård. Här visade de andra övningar men som byggde vidare på första gruppens jobb. Tex så förklarade Pether hur man får arbeta från det enkla bytet för att så småningom bygga upp bytesserier.


Pether instruerar och föreläser inför ett fullsatt ridhus. Till vänster är det Marie på hästen De Soto som får proffsinstruktioner. Till höger är det Sandra på Don Quitano.
Bild:Frida Franzon
Pether instruerar och föreläser inför ett fullsatt ridhus. Till vänster är det Marie på hästen De Soto som får proffsinstruktioner. Till höger är det Sandra på Don Quitano.

Alla ekipagen var duktiga och hästarna skötte sig mycket bra trots en stor publik. Lite extra tittade många på Per och Charmeur, en fantastiskt rörlig, mjuk häst som visades på ett härligt sätt av sin ryttare. Clinicen avslutades med en frågestund där seriösa frågor blandades med skratt. Upplands-Bro Ryttarförening kommer fortsätta att ordna fler tillfällen att förkovra sig och få inspiration ifrån de som kan mest om häst i Sverige.

Tipsa en vän Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen