Woody feb 19 monterat
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 14 oktober 2019 - klockan 22:56 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Invigning av konsten vid kommunens stall
Meddelande från Upplands-Bro kommun


2019-06-07

Betonghästarna skapades ursprungligen som skulpturer och har många kollegor i parker runtom i Sverige. Konstnären heter Lissy Boesen.
Bild:Upplands-Bro kommun
Betonghästarna skapades ursprungligen som skulpturer och har många kollegor i parker runtom i Sverige. Konstnären heter Lissy Boesen.

Välkommen till invigning av konsten vid Upplands-Bro kommuns stall i Bro. För två år sedan kunde ridskolans hästar flytta in i det nya stallet. Nu får de sällskap av fyra skulpturer av konstnären Lissy Boesen. Söndagen den 16 juni kl 11.30 invigs den konstnärliga utsmyckningen i samband med hopptävlingarna som startar kl 13.00.

På Stallbacken, i det soliga hörnet vid en anlagd plantering, erbjuder de fyra små betonghästarna en rygg att sitta, ligga eller stå på. De får ställa upp när de riktiga – av kött och blod – är upptagna. Betonghästarna skapades ursprungligen som skulpturer och har många kollegor i parker runtom i Sverige. Konstnären Lissy Boesen har skapat ett stort antal skulpturer för placering i parker och vid lekplatser, såsom sniglar, ekorrar och sköldpaddor.

Upplands-Bro Ryttarförening, UBRF, som bedriver ridskoleverksamhet på ridanläggningen, önskade ”ett verk att vara på”. Detta har hörsammats, då platsen med betonghästarna är tänkt att vara en miljö för socialt ”häng” med anknytning till föreningens verksamhet. Hästarna är placerade i ring för att understryka det sociala och kommunikativa sammanhanget. Platsen ligger mitt i navet för ridskolans verksamhet, mellan stallet och ridhuset, och utgör en vacker och välkomnande entré för besökarna.

-Ryttarföreningen är en stor förening och ridskolan en central punkt i många unga människors liv. När vi säger att Upplands-Bro är kommunen som ger plats, innebär det också att vi erbjuder plats i våra lokaler. De här betonghästarna är inte bara ett konstverk, det är en plats att umgås och mötas på, säger Mattias Peterson (C), Kultur- och fritidsnämndens ordförande.

-Det är viktigt att arbeta med den offentliga konsten så att den blir attraktiv och tillgänglig för alla åldrar, säger Hannah Rydstedt, kultur- och fritidschef.

Upplands-Bro kommun har investerat 22 miljoner kronor det nya stallet, som invigdes i augusti 2017. Dessutom har Stockholms idrottsförbund bidragit med 1,5 miljoner kronor till en ny ridbana med nya rid- och körplaner. Det gamla stallet levde inte längre upp till dagens krav för djurhållning. I och med bygget av det nya stallet har man kunnat satsa speciellt på arbetsmiljön och modern djurhållning. Bland annat har stallet en högteknologisk mockningsränna med automatisk utgödsling, som underlättar ett tidigare mycket tungt arbete.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 19/10
Bakluckeloppis i Bro
Vernissage i Ladan
Söndag 20/10
Medlemsmöte/Öppet hus Föreningen Villa Skogas Vänner
Tisdag 22/10
Föredrag: Stockholmstraktens naturlandskap
Söndag 27/10
Slöjd- och hantverksutställning på Klint
Lördag 9/11
Städdag på Klint
Tisdag 12/11
Föredrag på Klint: Jonas Moberg berättar om
Lördag 7/12
Julmarknad på Klint
avståndsannons

U-B kommun volontärer sökes sep 19

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen