Gällöfsta panorama jul 2020
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 26 november 2020 - klockan 01:53 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Konst + hästar + Bro Park = Konstgaloppen


Karin Sidén 2019-10-22


Söndagen den 27 oktober anordnas Konstgalopp på Bro Park. Det är andra året i rad Konstgaloppen arrangeras och evenemanget är ett samarbete mellan lokala konstnärer och Svensk Galopp.

-Premiären av Konstgaloppen förra hösten gav mersmak och i år har vi tre konstnärer som var med då fått sällskap av en konstnär till, Marie-Louise Winbladh. Konstutställningen är i läktarbyggnaden med tavlor, foton och keramik från oss fyra konstnärer och temat är så klart givet: hästar! säger konstnären Anne Hansson, med ateljé i Ladan Öråker i Kungsängen.

Den 27 oktober är en vanlig tävlingsdag på Bro Park med galopptävlingar, spel och socialt umgänge. 

Tävlingsdagen må vara som vanligt, men den har en extra touch: det anordnas nämligen en konstutställning i läktarbyggnaden. Evenemanget kallas för Konstgaloppen och arrangeras för andra året i rad.

Annes hästmotiv finns inte bara som tavlor. Mjukare varianter finns också!<br />
Bild:Anne Hansson
Annes hästmotiv finns inte bara som tavlor. Mjukare varianter finns också!


Temat för utställningen är inte överraskande hästar, galopp och rörelse, så även om de konstnärliga uttrycken skiljer konstnärerna åt har de en hel del gemensamt.

Kungsängen-bon Anne Hansson har sin ateljé uppe på loftet till Ladan Öråker. Anne är en flitig deltagare i Konstrundan och var medarrangör till premiären av Konstgaloppen 2018.

-Konstgaloppen är ett jättespännande samarbete mellan oss konstnärer och Svensk Galopp som ju äger Bro Park. Vi var tre konstnärer som ställde ut förra året, och vi har alla hästar som motiv i våra alster. Tack vare att vi har så olika uttryck kompletterar vi varandra väl och det märkte vi att besökarna uppskattade.

Anne berättar:

-Själv jobbar jag med olika tekniker när jag målar mina tavlor, bland annat i olja och i kol, medan Per Erik Berglund är fotograf och Susanne Danielsson är keramiker. I år har vi fått förstärkning av en fjärde konstnär, Marie-Louise Winbladh, som liksom jag målar tavlor.

-Konstgaloppen är ett inspirerande projekt. Sam-utställingar är alltid något extra, och att få samarbeta med andra häst-passionerade konstnärer är roligt - och att få göra det på en så speciell plats som Bro Park! Bara glädje!

Annes hästar är ofta i rörelse, oavsett om hon målar i akvarell, akryl eller med kol.
Bild:Anne Hansson
Annes hästar är ofta i rörelse, oavsett om hon målar i akvarell, akryl eller med kol.


Stolt profil!
Bild:Susanne Danielsson
Stolt profil!

Susanne Danielsson har keramikföretaget Käramik i Håtuna som även hon är en flitig deltagare i Konstrundan. I sin verkstad skapar hon bruksföremål men också skulpturer och keramiktavlor där ett av favoritmotiven är hästar.

-Jag har bott i kommunen i hela mitt liv och har hållit på med keramik i cirka 15 år. Jag har haft häst i 40 år så vi har en lång relation, hästarna och jag. Konstgaloppen är ju en tävlingsdag så om man vill uppleva galoppsporten och är nyfiken på utställningen så är det ett ypperligt tillfälle att besöka Bro Park, säger Susanne Danielsson.

Konstutställningen börjar klockan 12 medan första galopp-loppet startar 12.15.

Susanne är keramiker och gör allt från bruksföremål till reliefer och skulpturer.
Bild:Susanne Danielsson
Susanne är keramiker och gör allt från bruksföremål till reliefer och skulpturer.

Per Erik Berglund är professionell fotograf med ett flertal utställningar på sitt CV. Hans bilder har bland annat blivit tapeter, mattor och posters. Att fotografera mat är en passion och Per-Erik har bland annat följt kocklandslaget men också fotograferat matbilder till en rad kokböcker.

Hästar och galopp som motiv är relativt nytt, men Per Erik har redan skapat sig ett namn i branschen. Bland annat har han ställt ut galoppbilder på både Jägersro och på numera nedlagda Täby Galopp.

Spännande ögonblick fångat i kameran.
Bild:Per Erik Berglund
Spännande ögonblick fångat i kameran.

-För mig startade galoppfotograferingen på Jägersro sommaren 2015. Jag blev så tagen av sporten att jag bara måste utforska den närmare. Det har jag gjort sedan dess, och det är fortfarande lika spännande, berättar Per Erik.

-Ingen tävling är lik en annan och vädret är en extra, oförutsägbar krydda. Då det är en året-runt-sport sätts både jockeys och fotografers uthållighet extra mycket på prov under de mörkare och kallare årstiderna, men det är nog samtidigt en del av tjusningen, säger Per Erik och fortsätter:

-Galopp är en spännande utmaning för en fotograf. Det går fort, det är färgstarkt och både hästar och jockeys är personligheter. Det är fullt av spännande detaljer, och det är kamp. Det är först efter tävlingarna som jag kan se vad jag skapat. Det är då det bekräftas om bilderna uttrycker det jag sökte.

Bild:Per Erik Berglund


Bild:Marie-Louise Winbladh

Årets "rookie", Marie-Louise Winbladh, är arkeolog och författare och arbetade under många år som intendent på Medelhavsmuseum i Stockholm. Hästintresset och måleriet fanns redan i unga år och har fördjupats.

-Jag är inte konstnär till yrket även om jag gått ett par konstskolor. Men jag har målat hela livet och hästar är ett favoritmotiv eftersom jag sedan späd ålder är passionerad hästälskare och ryttare. I ungdomen arbetade jag flera år på Brodda stuteri i Skåne där jag motionsred galoppörer och körde travhästar i de vackra bokskogarna. Då lärde jag mig också mycket om hästens anatomi vilket jag tycker är viktigt då man tecknar dessa vackra djur, berättar Marie-Louise.

Om att vara utställare på Konstgaloppen på Bro Park säger Marie-Louise så här:

-Det ska bli underbart att få ställa ut tillsammans men de övriga i Konstgaloppen. Och att åter få besöka en galoppbana och kanske se hästar in action. Ett enastående initiativ att blanda hästar, ryttare och konstnärer. Inspirerande för oss som försöker återge hästar!

Marie-Louise Winbladh målar i flera tekniker, bland annat akvarell och olja. Här är två av de akvareller hon kommer att visa på Bro Park den 27 oktober.
Bild:Marie-Louise Winbladh
Marie-Louise Winbladh målar i flera tekniker, bland annat akvarell och olja. Här är två av de akvareller hon kommer att visa på Bro Park den 27 oktober.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 1/12
Tidig kväll med Kjos - Medborgardialog
avståndsannons

Uniquebyus nov 20

Bageri Mazarin jul 20 sb3

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

Världens Barn 20 sb3

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen