Woodys Bra produkter april 17
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Måndagen den 19 november 2018 - klockan 20:31 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Ny Futsal-förening växer så det knakar


Karin Sidén 2017-12-01

Upplands-Bro United FK är en av kommunens yngsta föreningar. 
Bild:Tommy Sidén
Upplands-Bro United FK är en av kommunens yngsta föreningar. 

FUTSAL   Futsal- och fotbollsföreningen Upplands-Bro United FK är en nystartad förening som växer så den knakar. Föreningen startades av Robert Gullbrand och Martin Järnkrok och har sedan starten i somras gått från tiotalet aktiva till sextiotalet medlemmar och än finns det inga tecken på att tillströmningen mattas.

-Vi är inte förvånade att intresset är stort, men att det skulle vara SÅ stort hade vi inte kunnat drömma om. Vi har anmält tre lag till seriespel, ett i Futsalligans division 2 och ett i Futsalligans P16, samt ett lag i inomhusfotbollsserien. Det lag som utmärker sig mest av våra tre lag är P16-laget som ligger i delad serieledning med Hammarbys futsallag. Att det blivit så stark inledning på säsongen kan säkert bidra till att vi fortsätter växa. Killarna berättar om föreningen för sina kompisar och så vill de också spela, berättar Robert.

En av kommunens yngsta föreningar såg dagens ljus tidigt i somras. Upplands-Bro United FK är en Futsal- och fotbollsförening som startats av Robert Gullbrand från Kungsängen och Martin Järnkrok från Sundbyberg. De har under många år haft ledarroller i både föreningslivet och i arbetslivet, något de har stor nytta av nu. Robert avslutade sitt senaste uppdrag hos Kungsängens IF i våras och valde i stället utmaningen att starta en ny förening.

-Vi såg att det fanns ett glapp inom föreningsidrotten, där många liksom inte riktigt passade in i de etablerade föreningarna. Vi kände att idrotten har en viktig roll att spela när det gäller integration och att ett fotbollsintresse kan skapa tillhörighet och öppna dörrar in i samhället om man bara ges möjlighet. De etablerade föreningarna gör sitt bästa där, men når kanske inte riktigt ända fram. Så vi ville försöka fylla igen glappet och på så sätt bidra till att fler får en meningsfull fritid.

Martin Järnkrok och Robert Gullbrand startade föreningen i juni 2017 och sedan dess har man vuxit så att det knakar. Så gott som varje träning ansluter ett par-tre nya spelare.
Bild:Tommy Sidén
Martin Järnkrok och Robert Gullbrand startade föreningen i juni 2017 och sedan dess har man vuxit så att det knakar. Så gott som varje träning ansluter ett par-tre nya spelare.

Robert berättar att man bland annat samarbetar med Vårljus och Lane, boenden i kommunen för asylsökande, men att föreningen är öppen för alla. 

-"Gammelsvenskar", nysvenskar, nyanlända och givetvis ungdomar som fått uppehållstillstånd. Gemensamt har vi kärleken till fotboll, vilket räcker gott för att bygga föreningskänslan! Meningsfulla fritidsaktiviteter är viktiga för alla, men kanske ändå extra viktiga för dem som haft och har det kämpigt. Huvudsyftet är självklart att spela fotboll tillsammans, men på köpet får man så mycket mer. Idrotten blir en väg in i språket och in i samhället för dem som behöver det, samtidigt som den ger viktig gemenskap för alla. United blir som ett kitt och en nyckel på samma gång!

Att vara medlem i en förening kostar pengar. Föreningarna i Upplands-Bro är generellt sett mycket billigare än föreningar i andra kommuner, men det är fortfarande så att det för en del helt enkelt inte finns ekonomiskt utrymme att betala medlemsskap och utrustning. För att det inte ska vara ekonomin, eller snarare brist på pengar, som stoppar ett fotbollsintresse och en dröm om att delta i lagidrott har Robert och Martin till exempel köpt in låneskor och lånebenskydd. Man erbjuder av hygieniska skäl även träningsshorts och träningstshirt.

Upplands-Bro United FK tränar i Sporthallen i Kungsängen. Praktiskt när man växer!
Bild:Tommy Sidén
Upplands-Bro United FK tränar i Sporthallen i Kungsängen. Praktiskt när man växer!

-Med hjälp av vår låneutrustning så kan man i alla fall komma igång och se om det är det här man vill göra utan att först köpa utrustning. På sikt kan ju de flesta spara ihop till egna skor och så, men tills dess så känns det bra att kunna erbjuda att låna utrustning för dem som har det tufft. 

Robert och Martin förklarar att man även sett till att ha en flexibel lösning på medlemskap och medlemsavgiften för att alla ska ha möjlighet att delta utifrån sin situation. 

-Om behov finns så kan spelarna delbetala sin avgift. United har också anpassat medlemsskapet så att den som endast söker en gemenskap och vill motionera tillsammans har möjlighet till det. Då behöver man ingen licens vilket gör att medlemsskapet kan vara billigare. Eftersom många ungdomar har mycket i skolan så kan det ju också vara så att man har olika mycket tid att lägga på ett fritidsintresse. Att vara aktiv ska vara möjligt även om man inte har möjlighet att träna tre-fyra dagar i veckan som vissa föreningar förväntar sig, säger Martin och Robert fyller i: 


Robert går igenom en av övningarna.
Bild:Tommy Sidén
Robert går igenom en av övningarna.

-Innefotbollsligan är lite enklare, inte fullt lika utvecklad och avancerad som futsalligorna och för några av medlemmarna så passar innefotbollen därför bättre. Man kanske bara hinner träna en kväll i veckan men gärna ha utmaningen att spela matcher ändå, och då passar den lösningen. Vi försöker vara så flexibla som möjligt för att våra spelare ska känna att de kan vara delaktiga i fotbollsfamiljen utifrån sina förutsättningar.

Den allra första höstsäsongen i föreningens unga historia har börjat bra. Särskilt P16-laget i futsalligan, som överraskande nog ligger i delad serieledning med Hammarby, en förening med anor. Martin berättar:

-Vi har ju tre lag i seriespel det här första året, ett i Futsalligans division 2 och ett i Futsalligans P16, samt ett lag i inomhusfotbollsserien. Att P16 ligger som delad etta med Hammarbys futsallag är riktigt kul. Tycker vi i alla fall! Det märktes i vår match mot Hammarby, som för övrigt slutade 4-4, att det var mycket prestige. Och eftersom det bara finns en futsalserie i Storstockholm för P16 så innebär det att seriesegraren automatiskt blir Stockholms bästa lag. Bara en sådan sak!

Bild:Tommy Sidén

Upplands-Bro United FK tränar i Kungsängens Sporthall på måndagar och onsdagar, klockan 20.30-22. Länk till hemsidan.

Nu närmast i december spelar P16 matcher mot:

2/12 18:00 mot IFK Lidingö hemma i Hagnäshallen,
10/12 19:15 mot Älvsjö AIK FF borta i Farstahallen,
16/12 18:15 mot Spårvägens FF hemma i Hagnäshallen

Herrlaget i futsal spelar:

3/12 21:00 mot Lidingö Gazoliners i Bodal bollhall
16/12 19:15 mot Hammarby IF FF hemma i Hagnäshallen

Innefotboll ungdom elit spelar alla sina matcher i Stora Mossenhallen:

3/12 16:10 mot Djurgården i Stora Mossenhallen
10/12 16:10 mot Kista SC KFUM i Stora Mossenhallen

 

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 22/11
Scratch i Brohuset
Söndag 25/11
Röda Korset – Julmarknad
MUSIKCAFÉ
Torsdag 29/11
Föreläsning: Dick Harrison och Irène Seth
Lördag 1/12
Sjöscouternas Julbasar
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Julmarknad på Klint
Julmarknad på Lövsta Gård
Söndag 2/12
Örnar på Broängarna
avståndsannons

Kultur & Fritid ht 18 Dick och Irène

ActivityCare nov 18

Kommunfullmäktige 2018 nov

U-B kommun Gymnasievalet 18

U-B kommun Turista i din egen kommun jultema 18

Kultur & Fritid ht 18 Among Lynx

UNICEF plugg

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

WWFannons tigerfadder

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Röda Korset Syrien artikelannons 2017
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen