Bro Park Festival of Swedish Racing
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 24 september 2018 - klockan 05:22 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Premiär för Kungsängen Parkrun
Nyhet från Upplands-bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2017-09-15

Nils Karlsson och Deri Thomas testar startplatsen för Kungsängen Parkrun.
Bild:Martin Vind Zettersten / Upplands-Bro kommun
Nils Karlsson och Deri Thomas testar startplatsen för Kungsängen Parkrun.

Den 7 oktober är det premiär för Kungsängen Parkrun – en gratis femkilometerslöpning med tidtagning, klockan 9.30 varje lördag. Samling sker vid Kungsängens IP, där starten ligger efter gångtunneln som går under E18. Banan är sedan förlagd till Gröna dalen på andra sidan motorvägen. Föranmälan krävs första gången, sedan är det bara dyka upp.

Parkrun är ett internationellt event som startade i Storbritannien 2004 och nu finns över hela världen. Det är särskilt stort i bland annat Sydafrika, Polen och Australien. Konceptet är enkelt: Man samlas på samma plats vid samma tid varje vecka och springer fem kilometer. Det är gratis och ingen föranmälas krävs. Efteråt samlas man och fikar och pratar. Tiderna laddas upp på Parkruns hemsida, där man kan jämföra sina resultat med andra löpare från hela världen.

-Det började i London i Bushy Park, berättar Upplands-Brobon Deri Thomas som är ansvarig för Parkrun i Sverige.

Den där första gången i London deltog 13 löpare. Nu finns Parkrun i 14 länder och har över 200.000 deltagare varje vecka, fördelade på 900 platser. Det speciella med Parkrun är att det är gratis. Motionslopp brukar annars ofta ha en anmälningsavgift som kan variera stort beroende på loppets karaktär.

Själv sprang Deri Thomas sin första Parkun 2008 i Cardiff i Wales. Han fastnade för konceptet, och när han flyttade till Sverige tog han initiativ och startade den första svenska varianten i Hagaparken 2016. Sedan dess har Parkrun spritt sig över den svenska kartan – till Örebro, Skatås (Göteborg) och Huddinge – och nu kommer det alltså till Upplands-Bro.

Här var det Nils Karlsson i Kungsängen Friidrott som nappade på idén och nu arrangerar klubben eventet tillsammans med Parkrun Sverige. Arrangörerna hoppas på mellan 30 och 50 deltagare per gång i början och att även löpare ska lockas hit från grannkommunerna Håbo och Järfälla och ännu längre bort.

Det viktigaste är att man har roligt, konstaterar både Deri Thomas och Nils Karlsson som vill betona att det lika mycket är en social grej som träning.

-Man kan sätta sig efteråt och ta en fika och bara prata och lära känna varandra, säger Nils Karlsson.

Han betonar även trygghetsaspekten. Förutom att det är trevligt att springa tillsammans, så är det säkrare att springa i grupp.

I samband med loppet håller kafét öppet i Kungsängens IF:s byggnad, som ligger på vägen till och från starten. Där finns också omklädningsrum och andra faciliteter. Inför sitt första lopp måste man registrera sig på Parkruns hemsida. Sedan kan man springa vilket lopp man vill, var som helst i världen, utan föranmälan.

-Nu är det 3,8 miljoner som har registrerat sig i hela världen, berättar Deri Thomas.
Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 25/9
Tisdagsmys i bibblan!
Mattecentrum i Brohuset
Onsdag 26/9
Bokprat: Annika Rehn - Skills
Torsdag 27/9
Mattecentrum i Kulturhuset
Lördag 29/9
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 30/9
Naturskyddsföreningens familjedag vid Lillsjön
Tisdag 2/10
Tisdagsmys i bibblan!
Mattecentrum i Brohuset
Torsdag 4/10
Torsdagsmys i bibblan!
avståndsannons

U-B kommun Turista i din egen kommun 18

TKBTK sep 18

Kultur & Fritid ht 18 Fatboy 28 sep

UBROs egen

Sjöräddningen testamente

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen