Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 10:22 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Schack på schemat vässar hjärnan


Karin Sidén 2018-04-19

Så här ser det ut på skärmen under Yes2Chess innan matcherna drar igång. När matchuret startas ser spelarna bara sin egen schackbräda.
Bild:Nancy Bastille
Så här ser det ut på skärmen under Yes2Chess innan matcherna drar igång. När matchuret startas ser spelarna bara sin egen schackbräda.

SCHACK   På fredag spelas en avgörande och sannolikt gastkramande jämn och spännande schackmatch i turneringen Yes2Chess. På ena sidan de fem schackbrädena sitter fem elever från Finnstaskolan och på den andra sidan är det elever från Avesta som alla kommer att göra sitt bästa för att ta hem segern. Kampen avgörs viralt, hemma i respektive klassrum, men är i allra högsta grad på fullblodsallvar.

-Vinner vi på fredag är vi topp 16 i Sverige och ett stort kliv närmare en final. Vi gick in i tävlingen utan några egentliga förväntningar på oss, men nu börjar vi nog allihopa drömma om segerchecken, säger Nancy Bastille, schackcoach och lärare på skolan.

Att schack är en sport för hjärnan är inget nytt. För läraren Nancy Bastille har schack varit en viktig del i undervisningen under många, många år. När hon förra året kom till Finnstaskolan var det därför självklart att integrera schack i matematikundervisningen även där.

-Schack är inte bara ett brädspel utan riktigt bra träning för hjärnan. Man tränar sitt strategitänk, förmågan att se mönster, sannolikhet och mycket mer. Det går inte att spela schack bra utan att vara väldigt fokuserad vilket i sig är viktigt att träna på, förklarar Nancy.

Isabella och Filip i förgrunden medan Viktor inväntar sin tur. Nancy rör sig mellan spelborden för att kunna coacha sina adepter.
Bild:Karin Sidén
Isabella och Filip i förgrunden medan Viktor inväntar sin tur. Nancy rör sig mellan spelborden för att kunna coacha sina adepter.

-Jag har hört att man för många år sedan hade en man som kom till skolan och lärde eleverna schackspelets grunder och att man tävlade en del, men att det nu legat i dvala en längre tid. På min förra skola i Södertälje hade jag en schackklubb i många år. Som mest var det över fyrtio elever som var medlemmar i klubben och vi tävlade mycket. Så när jag kom till Finnsta dröjde det inte länge förrän jag introducerade femmorna i schackspelets fantastiska värld. Det var inte alla som fastnade, men tillräckligt många ändå för att vi tillsammans skulle känna att vi ville fortsätta. Så i september 2017 startade vi en schackklubb som eleverna döpte till Black and White. För närvarande är vi sju elever och så jag som ledare. Sex av dem går i årskurs 6 och en går i årskurs 5, berättar Nancy.

Förra läsåret var alla åk 5 med i schacktävlingen 56:an, en schack tävling klassvis. Alla klasser som deltar träffas i Globen. Förra året var det cirka 1300 elever som deltog. Alla samlar poäng för klassen och ett av syftena med tävlingen är att det är ett samarbetsprojekt lika mycket som hjärngympa. Från Globen gick alla elever som vann sina tre partier vidare till Stockholm Mästaren i 56:an, vilket var ungefär 100 elever).

Adam och Noah.
Bild:Karin Sidén
Adam och Noah.

-Vi fick fem elever som placerade sig till topp 100 då vilket säkerligen bidrog till att schackintresset väcktes och att Black and White startades.

För ungefär en månad sedan tävlade Finnstaeleverna i lag-DM. Lag-DM finns för låg, mellan, hög och gymnasiets nivå. De flesta eleverna som deltar kommer från mellanstadiet. Laget kom tvåa!

-Jag är så stolt över mina spelare! De tävlar mot motståndare som många gånger tränat och spelat schack i flera år. Kanske till och med sedan de gick i förskoleklass. Vi började i årskurs fem och är ju egentligen fortfarande nybörjare och ändå gör vi så bra ifrån oss. Nu tävlar vi i en schacktävling som heter Yes2Chess som spelas via nätet. Från början var det 256 lag från hela landet som deltog i årskurs 6-turneringen. Först delades vi in i en grundserie där fyra lag mötte varandra. Efter gruppspelet gick 128 lag vidare. Därefter har det varit "slutspelsmatcher", där vinnaren går vidare och förloraren är ute ur turneringen. Nu återstår bara 32 lag och på fredag är det dags för nästa match. Då möter vi Åvestadalskolan från Avesta och vinner vi då är vi topp 16 i Sverige!

Nancy berättar att det är fem spelare som deltar i varje match. Laget måste ha minst en kille/tjej om övriga spelare är av "samma sort". För spelarna i Black and White innebär det att Isabella som enda tjej måste spela för att laget ska vara godkänt.

-Vi hade ingen tjej i laget i höstas så jag frågade min syster som är ett år yngre om hon ville vara med. Det ville hon! berättar Filip som var en av dem som var med och startade schackklubben förra läsåret.

Att killarna är ett år äldre verkar inte bekymra Isabella, som raskt blivit en del i laget.

-Det är kul att spela schack och spännande att tävla!

På frågan om det är pirrigt att spela match svarar gänget samstämmigt JA! 

-Men vi peppar varandra bra. Alla kan ju ha en mindre bra dag någon gång ibland, men då är det viktigt att de andra stöttar, säger Viktor. De andra håller med.

Leonardo och Lion ställer upp pjäserna inför eftermiddagens träningspass. Nancy berättar vad de ska tänka lite extra på i dagens spelomgång.
Bild:Karin Sidén
Leonardo och Lion ställer upp pjäserna inför eftermiddagens träningspass. Nancy berättar vad de ska tänka lite extra på i dagens spelomgång.

När de tävlar sitter alla framför varsin skärm, samtidigt. De får inte prata med varandra eller komma med tips. Allt eftersom matcherna avgörs byts det egna schackbrädet ut mot en bild på alla fem bräden så att man kan följa återstående matcher. Fortfarande måste man vara alldeles tyst för att inte störa eller påverka spelet som pågår.

-Man hör liksom på andningen när de andra sitter och tittar på en. Det låter speciellt. De fnyser, håller andan, och stötandas om vartannat, berättar Leonardo.

Noah, Adam och Lion berättar om hur en tävlingsmatch går till. Att spelarna får 10 minuter var totalt och att klockan tickar neråt under tiden det är ens tur. För varje drag man gör får man tillbaka några bonussekunder och innebär draget att man tar en av motståndarens pjäser får man en bonussekund. Att inte bara tävla mot motståndaren utan att även ha klockan mot sig ökar pressen.

-Det är lätt hänt att börja göra farliga misstag på slutet för då stressar de tickande sekunderna väldigt mycket, säger Nancy och berättar om sista och avgörande matchen i förra omgången då Isabella vann den superviktiga kampen både mot motståndaren och klockan.

-Det stod 2-2 i matcher och var hur spännande som helst. Isabella lyckades hålla sig kall medan motståndaren stressade upp sig och gjorde några avgörande drag i vår favör. 

Tävlingen Yes2Chess har funnits i fem år nu. Det är elever i årskurs fem och sex som tävlar och i år tävlar de om en prissumma om 30 000 kronor som går till segraren.

För Black and White återstår några viktiga steg innan prispengen är bärgad men med rätt inställning, lite tur och en hel del fokus finns alla möjligheter att gå hela vägen. 

På frågan om hur det går på fredag svarade Filip utan att tveka:

-Vi ska vinna 30 000 kronor!

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen