UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Lördagen den 12 juni 2021 - klockan 12:56 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
   

Sommaraktiviteter i Upplands-Bro


Karin Sidén 2020-06-23

Friluftsgården Hällkana vid Lejondalssjön i Bro.
Bild:Karin Sidén
Friluftsgården Hällkana vid Lejondalssjön i Bro.

Ska du stanna hemma i sommar och inte vet vad du ska göra? Vilken tur då att Upplands-Bro är sprängfyllt med möjligheter till sommaraktivitet! För närvarande har solen och värmen "parkerat här", men det finns även en hel del att göra som inte är så väderberoende. När du vill göra något mer än att bara ta det lugnt hemmavid eller på stranden finns en hel lång rad av aktivitetstips. 

Badplatser:
Det finns många fina badplatser i Upplands-Bro. De flesta kommuninvånarna har gång- eller cykelavstånd till åtminstone någon av badplatserna eftersom kommunen så gott som är omgärdad av Mälaren och dessutom har ett antal mindre insjöar. Vid både Lillsjön och Lejondalssjön / Hällkana finns sandstränder, bryggor, hopptorn och klippor. Där finns även många olika aktiviteter att välja mellan.

Vid Lillsjön kan man till exempel spela frisbeegolf och minigolf, hyra kanot och leka vid den fina lekplatsen. Vid friluftsgården Hällkana finns bland annat en beachvolleyplan, stora gräsytor och en lekplats.

Längs Mälar-kusten finns ett flertal badplatser av både större och mindre karaktär. Cirka sex kilometer söder om Bro centrum ligger Björknäs / Ådö-badet. För närvarande ligger verksamheten nere där, men badet är öppet. Medtag egen förtäring!

Frölunda naturreservat har en grillplats och en liten badplats.
Bild:Karin Sidén
Frölunda naturreservat har en grillplats och en liten badplats.

I Kungsängen, på några minuters promenad från pendeltågsstationen, ligger Gröna Udden. Där finns en grillplats, friluftsbad, volleybollplan, försäljning av lättare förtäring, en lekplats och träningsredskap.

Bland de enklare och mindre baden hittar man bland annat Frölunda badplats ute på Lennarstnäshalvön där det finns badklippor. Stigstorp ligger norr om Brunna vid Ryssgraven, där man badar från brygga.

I närheten av Håbo-Tibble, vid Sigtunafjärden, finns badplatsen Vallbyvik, där man badar från en mindre sandstrand. Vid de här badplatserna finns endast enklare "serviceinrättningar", såsom toalett under sommarhalvåret.

För mer information om badplatserna klicka härFiske:
I Upplands-Bro finns det många möjligheter till fiske på olika sätt. Tänk på att fiskekort krävs.

För mer information om fiske i Upplands-Bro klicka här

Aktivitetsparken i Bro erbjuder fina möjligheter till lekfull rörelse för alla åldrar.
Bild:Karin Sidén
Aktivitetsparken i Bro erbjuder fina möjligheter till lekfull rörelse för alla åldrar.

Lekplatser:
De flesta förskolorna och skolorna har lekplatser som är tillgängliga för allmänheten. I anslutning till Bro centrum finns en aktivitetspark som erbjuder en rad möjligheter för alla åldrar att få utlopp för sin energi. Parkour, skateramper, basketplan, utegym, klätterställningar och mer.

Råbyparken och Svampparken som ligger i Bro är fina lekparker med stort och luftigt utrymme för lek och spring i benen. I Gamla Bro finns Trafiklekplatsen, där man kan lära mer om trafikregler på ett lekfullt sätt.

Vid Lillsjön, Hällkana och Gröna udden finns förutom badplatser även lekplatser och vid Kungsängens IP finns en fin, relativt nyanlagd, lekplats.

I Klockardalen i Håbo-Tibble, vid Ekhammarskolan i Kungsängen och vid Aktivitetsparken i Bro finns skateramper dit skateboardåkare är välkomna.

Svampparken ligger vid Råbydammen i anslutning till Råby Gärde, i Bro.
Bild:Karin Sidén
Svampparken ligger vid Råbydammen i anslutning till Råby Gärde, i Bro.

Idrottsplatser:
I Gröna dalen, söder om E18 i Kungsängen, ligger den senast anlagda idrottsplatsen. Där finns fem fullstora fotbollsplaner, friidrottsbanor, kastplan, omklädningsrum, bastu och servering. I Bro finns en fotbollsarena med omklädningsrum och fotbollshall. Dessutom så finns bollplaner vid varje skola i kommunen. I Upplands-Bro finns även basebollplan, beachvolleyplan, boulebana, bågskyttebana, frisbeegolfbanor, luftgevärshall, tennisanläggningar och boxningshall. Några av dessa "arenor" är öppna för allmänheten.


Motionsspår och elljusspår:

I Upplands-Bro finns det ett flertal iordningsställda motionsspår med varierande längd och kupering. Vid Livgardet i Brunna, vid Lillsjön / Örnäs, vid Hällkana och i Bro finns elljusspår.

För mer information om möjligheterna till lek och motion klicka här


Klättring:
Vid Ryssgraven finns en populär klätterklippa. Klippan är östvänd, cirka 100 meter lång och 15-25 meter hög. OBS! Kommunen har inget ansvar för klättringen. All klättring sker på eget ansvar.


Ridning:
Flera ridskolor och privata stall som erbjuder aktiviteter året runt finns i Upplands-Bro. 

För mer information om ridning klicka här


Mälardalsleden:
Mälardalsleden är en cykelturistled som går igenom kommunen. Leden är totalt 72 mil med uppdelad på 45 olika avsnitt.

För mer information om Mälardalsleden klicka härNaturen:
Förutom alla aktiviteter som erbjuds i Upplands-Bro kommun så får vi inte glömma våra vackra naturområden. Det finns fina strövområden som bara väntar på att upptäckas.

För mer information om våra naturreservat klicka här

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 20/6
Kulturbojens café
Söndag 11/7
Kulturbojens café
Söndag 1/8
Kulturbojens café
avståndsannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

UNGDOMSNYTT artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen