Woody nov 19 allt för proffsen
Toppbanner UBRO
Förstasidan Måndagen den 6 april 2020 - klockan 07:33 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Sportotek kan bli verklighet efter förslag från V


Karin Sidén 2016-05-27

Att idrotta är roligt, lärorikt och nyttigt. Men det kan också vara dyrt. Idrottsutrustning kostar en hel del och barnen växer fort vilket gör att utrustningen ofta måste ersättas långt innan den slitits ut. Har man yngre syskon kan prylarna eventuellt gå i arv, men allt för ofta blir de liggande i någon garderob eller på en hylla i förrådet, utan att komma till användning igen.

Allt för många barn får inte ens chansen att idrotta organiserat eftersom familjens ekonomi inte tillåter ett inköp av fotbollsskor eller en innebandyklubba. Det här är en problematik som Vänsterpartiet noterade och ville lösa genom att inrätta ett Sportotek i Upplands-Bro. Det föreslagna Sportoteket skulle i princip fungera som ett bibliotek, fast med begagnad sportutrustning.

-En del familjer lever i den verkligheten att man kanske måste välja mellan att köpa ett par nya skridskor eller mat för dagen, samtidigt som det finns enorma mängder oanvänd sportutrustning i många andra hem. Barn och unga ändrar intresse, vill prova olika sporter och växer snabbt ur utrustningar, kläder och skor. De flesta har grejer hemma som bara ligger och samlar damm. Miljömässigt finns det också en stor poäng med att återanvända sportutrustningen. Alla vinner på att vi inrättar ett sportotek! säger Kerstin Åkare (V).

I april 2015 lämnade Vänsterpartiet in en motion till Kommunfullmäktige som föreslog att Upplands-Bro kommun ska starta ett Sportotek för kommunens idrottande ungdomar. Motionen lämnades i september över till Kultur och Fritidsnämnden för yttrande och vid det senaste Kultur och Fritidsnämndsmötet beslutade man att föreslå att Kommunfullmäktige antar motionen, något som naturligtvis glädjer Kerstin Åkare och hennes partikollegor.

-Det är viktigt att våra barn och ungdomar kan delta i sportaktiviteter. För många familjer med låg inkomst är idrottsutrustningen som barnen behöver dyr och man har helt enkelt inte råd vilket medför att barnen inte kan vara med. Därför har Vänsterpartiet föreslagit att kommunen inrättar ett så kallat sportotek. På sportoteket ska man kunna låna sportutrustning på samma sätt som man kan låna böcker på ett lånekort. Runt om i våra förråd och vindsutrymmen ligger urvuxna och oanvända sportgrejer och tar plats. Om allmänheten i stället lämnar in den idrottsutrustning man inte längre använder till sportoteket så kan andra låna den. Det finns många vinster med ett sådant system och vi är glada att Kultur och Fritidsnämnden sagt ja till förslaget.

Nu fattas egentligen bara ett formellt beslut i kommunfullmäktige och att hitta lösningar på några praktiska detaljer. Lokal är en sådan detalj. Kerstin Åkare menar att det mest logiska är att placera sportoketet på en idrottsplats eftersom det är en naturlig mötesplats för idrottsutövare. Både Kungsängens IP och Bro IP nämns som goda förslag.

Någon form av lånekort och ett fungerande utlåningssystem är en annan detalj att lösa, men där har ju biblioteken en mycket väl fungerande verksamhet som bör gå att översätta till idrottsutrustning utan större bekymmer.

Kommunen vill inrätta sportoteket som en av sina arbetsmarknadsåtgärder eftersom man ser att projektet skulle passa in i övrig verksamhet man bedriver.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 7/4
INSTÄLLT Filmvisning på Klint
Lördag 18/4
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 25/4
INSTÄLLT! Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 2/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 9/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 16/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 23/5
Röda Korset Second Hand i Bro
Lördag 30/5
INSTÄLLT! Bussutflykt med Hembygdsföreningen i Bro
Röda Korset Second Hand i Bro
avståndsannons

U-B kommun Hjälp i Coronatid mars 20

U-B kommun Hållbarhet feb 20

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

Facebook

RSS-flöde

Håll Sverige rent

UBRO Panorama gif-fil
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen