UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Torsdagen den 28 januari 2021 - klockan 00:48 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tusenårig runsten vandaliserad


Karin Sidén 2016-02-23

Bild:Anna Flodell Lindberg

I april 2015 upptäckte och anmälde Bro-bon Anna Flodell Lindberg till Riksantikvarieämbetet att en runsten i Finnsta utsatts för vandalisering. Någon hade sprayat en tag tvärs över den 1000-åriga stenen. Härom dagen gick hon förbi stenen igen och till sin förskräckelse insåg hon att klottret var kvar och att stenen nu var i ett bedrövligt skick. Ett upprört FaceBookinlägg om den förstörda stenen har nu fått ett enormt genomslag i media då bland annat SVT, Metro, Expressen och Mitti hört av sig.

-Jag har inte varit förbi stenen på länge, men gick dit i torsdags och höll på att brista i gråt. Den vackra stenen med sina kyssande ormar ser bedrövlig ut. Algpåväxten täcker en stor del av stenen och den blå sprayfärgen är kvar, skriver Anna i sitt FaceBookinlägg.

För två dagar sedan lade Bro-bon Anna Flodell Lindberg upp ett upprört FaceBookinlägg där hon visade bilder på en 1000 år gammal runsten i Finnsta som vandaliserats och förstörts av klotter. Gensvaret på inlägget har varit enormt och SVT tog tidigt kontakt för att få veta mer. Därefter har det tagit fart ordentligt. Runstenen i Finnsta har i dag varit i med P4s nyheter, hos SVT, i Metro med flera.

Det var i april 2015 som Anna såg att den tusenåriga runstenen i Finnsta, rest av Gunnar och Igul, hade förstörts av klotter.

-Jag ringde då direkt till Riksantikvarieämbetet och pratade med enhetschefen där. Han såg  allvarligt på vandaliseringen och skulle kontakta ansvarig. Han sa även att eftersom sprayfärg kryper in i stenen och skadar den så blir det värre ju längre färgen får sitta. Det var bråttom att få bort den helt enkelt, berättar Anna.

I söndags gick så Anna förbi Gunnar och Iguls vackra sten igen. Till sin förskräckelse såg Anna då att klotterfärgen var kvar och vad värre var att stenen nu var helt grön av algpåväxt.

-Det har snart gått ett år sedan jag rapporterade till Riksantikvarieämbetet att stenen blivit vandaliserad och ännu har inget gjorts för att rädda den. Det är verkligen jättesorgligt att en 1000 år gammal runsten blivit klottrad på, men det är enormt upprörande att inget gjorts för att återställa den. I stället har sprayfärgen fått vara kvar och kanske orsaka oåterkallelig skada på ett kulturarv.

-Att mitt FaceBookinlägg skulle få ett så enormt stort genomslag hade jag aldrig kunnat vänta mig. Förhoppningsvis kan uppmärksamheten föra goda ting med sig. Dels kanske Länsstyrelsen tar itu med saneringen och dels kanske de taggande ungdomarna får sig en tankeställare. En tag på en husvägg eller järnvägsviadukt är inte bra det heller, men på en runsten är det katastrof!

Via länken finns mer information.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

Världens Barn 20 sb3

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen