UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 11 augusti 2020 - klockan 06:30 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Tvisten handlar om att Upplands-BroHus inte fått det de betalade för - hoppas lösningen är inom räckhåll


Karin Sidén 2018-10-30

Bild:Susanne Dexenius

Överbesiktningsnämnden har gett nu gett Upplands-BroHus rätt i den tvist som bostadsbolaget hamnat i med entreprenören Serneke. Tvisten gäller drygt 100 hyresrätter på Målarvägen och Bagarvägen i Gamla Bro och har sin upprinnelse i att inget av de nio husen godkändes vid slutbesiktningen. Ettårsdagen för tvisten närmar sig och ännu finns inget slut i sikte. Kanske kan Överbesiktningsnämndens beslut ändå leda till en lösning.

-Vi är så klart nöjda med att överbesiktningsnämnden ger oss rätt, men utlåtandet innebär tyvärr inte på något vis att tvisten är löst. Vi vill ju att husen så snart som möjligt ska överlåtas till oss så att våra blivande hyresgäster kan flytta in men först måste vi nå en lösning med Serneke. Värsta scenariot är att vi inte kan komma överens och att de går vidare till Tingsrätten, men jag tror att också Serneke vill ha en så snabb lösning som möjligt nu så att de kan lämna över byggnaderna till oss, säger Upplands-BroHus VD Ann Hermansson Alm.

Hyresrätterna på Målarvägen och Bagarvägen står fortfarande tomma. Nu är det över ett år sedan UBRO besökte de då näst intill färdigställda lägenheterna och skrev en artikel om den förestående inflyttningen. Se länk.

Sedan dess har mycket - och lite - hänt. Slutbesiktningarna gjordes allt eftersom byggnaderna färdigställdes, med start i november 2017. Ingen av de nio huskropparna godkändes i besiktningen, vilket gjorde att besiktningsmannen inte kunde godkänna entreprenaden, och därmed inte heller ta över byggnaderna i egen regi. Entreprenören Serneke, som menade att man levererat det som beställts, gick i sin tur till överbesiktningsnämnden för att de skulle pröva om huruvida besiktningarna utförts på ett korrekt sätt. 

-Vi beställde och betalade för en Mercedes men fick en Skoda, säger Upplands-BroHus VD Ann Hermansson Alm när hon förklarar vad tvisten med Serneke handlar om. -Listan med nedslag i besiktningsprotokollen för de nio husen på Bagarvägen och Målarvägen är lång. Var och ett för sig av nedslagen låter det kanske lite futtigt att tvista om, men sammanlagt så är det så mycket som inte stämmer med vad vi beställt och betalt för att det inte kan accepteras.

Ann Hermansson Alm nämner till exempel ekgolven som ligger i alla lägenheter. Där beställde och betalade man för enstavig ekparkett men fick trestavig ekparkett vilket alla som någon gång köpt golv vet är avsevärt mycket billigare.

-I trapphusen hade vi beställt trappräcken med en ledstång i vitlaserad ek, men hela räcket är i smide vilket är hårdare och vassare för handen. I förråden skulle det finnas öglor att låsa fast cyklarna i. De finns inte alls. Och över diskbänkarna skulle det sitta ett särskilt stänkskydd men istället sitter det kakel där. Och listan fortsätter. Som sagt, var och en för sig låter det inte så allvarligt, men vi kan inte godkänna att vi fått betala för en sak och fått något annat billigare alternativ eller inte ens fått något alls som i fallet med öglorna.

Utlåtandet från Överbesiktningsnämnden är rykande färskt. Det kom i går, den 29 oktober, och ännu vet Upplands-BroHus inte vad fortsättningen blir.

-Utlåtandet innebär inte på något vis att tvisten är löst, tyvärr. Nämndens utlåtande är inte tvingande och om Serneke godkänner utlåtandet så kan vi, parterna i tvisten, gå vidare för att hitta en gemensam lösning och nå någon form av överenskommelse kring den ekonomiska biten, men om Serneke inte godkänner Överbesiktningsnämndens utlåtande är nästa steg Tingsrätten, förklarar Anna Hermansson Alm innan hon avslutande säger:

-Det hoppas jag verkligen inte blir fortsättningen eftersom det då kan dra ut ännu längre på tiden innan vi når en slutpunkt. Vårt mål är att fortsätta slutbesiktningen, få den godkänd och ta över husen så att våra hyresgäster kan få flytta in. De har fått vänta alldeles för länge som det är. Men vi anser också att när man flyttar in så ska husen vara helt färdiga. Man ska inte behöva ha hantverkare springande hos sig

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Söndag 16/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 23/8
Sommarcafé och kulturutflykt
Söndag 30/8
Sommarcafé och kulturutflykt
avståndsannons

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen