Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 19 april 2024 - klockan 00:28 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

UBRO möter Annika Åström


Karin Sidén 2012-12-07

Bild:Pontus Bohlin

Med envishet, styrka och en hel del jävlar anamma har Annika Åström utvecklats till en riktig Järnkvinna. Hon är simmerskan som via löpning och utmaningen Klassikern (Vasaloppet, Vansbrosimningen, Vätternrundan på cykel och Stockholm marathon på samma år) övergick till triathlon och andra ännu större utmaningar inom tävlingssporten.

Annika Åström växte upp i Jakobsberg. Som barn tävlingssimmade hon och det var först efter gymnasiet hon slutade med det. Att vara aktiv och träna mycket hade blivit en naturlig del i livet och simningen ersattes med bland annat löpning. Annika blev flygvärdinna och har jobbat på SAS i 22 år. En aning svajigt för närvarande, med mycket turbulens inom företaget och i media. Vi valde att inte prata så mycket om det.

Annika träffade Jari som också han var och är väldigt idrottsaktiv. Tillsammans flyttade de till Birkastan där de också bodde när första och andra barnet föddes. Efter några år som Stockholmsbor var det dags att flytta den lilla familjen närmare naturen. Annika hade vänner som bodde i Kungsängen vars barn gick på Urfjäll. Annika gillade vad hon hörde om skolan och området, så när ett hus blev ledigt alldeles i närheten föll bitarna på plats.

2001 blev Annika och hennes familj Kungsängenbor. Sedan dess har familjen utökats ytterligare och nu har de tre barn och två katter. Simningen är ett viktigt kitt i familjen. Alla tre barnen är medlemmar i Upplands-Bro SimSällskap och mycket aktiva. Sedan Annika flyttade ut till Kungsängen förändrades hennes träning. Hon deltog i fler och fler tävlingar som innebar större och större utmaningar. Tjejmilen blev Stockholm Marathon, Halvklassikern blev Klassikern, och 2008 började hon med Triathlon. Simningen och löpningen innebar aldrig något direkt hinder, däremot var cyklingen en riktig utmaning.

I flera år har Annika drömt om att springa New York Marathon. Förutom Stockholm Marathon har hon bland annat sprungit i Florens och i Nice. I Nice sprang hon så pass bra att hon kvalade in till New York Marathon 2012. Vädrets makter, i skepnaden av orkanen Sandy, ställde till det, så för första gången i loppets historia fick det ställas in. En viss besvikelse uppblandad med ett uns lättnad kände Annika över det faktumet. Småskadad, efter en redig cykelvurpa i en triathlontävling tidigare i höst, var det nog lika bra att inte springa i New York, samtidigt som det var något hon verkligen sett fram emot. 

Lite smågalen måste man nog vara för att utsätta sig för många av de tävlingar Annika ställt upp i. Bland annat har hon varit med i Åre Extrem Challenge där man springer ca en mil uppför Åreskutan, cyklar tre och en halv mil mountainbike nerför densamma och paddlar kanot i Tennforsen och Duvedsforsen genom vattenfall och allt och sedan vidare över Åresjön. Paddlat hade hon egentligen aldrig gjort innan den tävlingen så kanotmomentet var en riktig mental urladdning.

Annika har också tävlat i Kalmars Järnmannen-tävling. Där vann hon sin åldersgrupp 2011. I år blev Kalmar för första gången en officiell Iron Man tävling. Tyvärr flyttades tävlingsdatumet så att den kom allt för nära tävlingen Ö till Ö som hon skulle delta i för fjärde året. Motvilligt fick hon dra sig ur Iron Man för att i stället satsa 100% på Ö till Ö. Ö till Ö är en tävling genom Stockholms skärgård där man i par ska ta sig simmandes och springandes från Sandhamns Seglarhotell till Utö Värdshus. Sträckan lagen tillryggalägger är totalt 64 kilometer varav ca 10 kilometer är simning. Simningen är uppdelad på 19 sträckor där den längsta sträckan är 1,6km från Sandhamn till Vindalsö. Tuffaste simningen är de 1,4km mellan Mörtö Klobb och Mörtö Bunsö, där vattnet är som kallast och vågorna som högst. Springer gör man på allt från fina grusvägar till småstigar och över klippor och klappersten.

Varje Ö till Ötävling är unik. Utlämnade till väder och vind blir förutsättningarna för de tävlande oförutsägbara. Vind och vågor, strömmar som kan gå med eller mot, värme i luften som blir tuff att hantera när man springer i våtdräkt, och vattentemperaturer som är olika från år till år innebär att man aldrig kan vara helt förberedd på vad tävlingen innebär. Ett av åren Annika var med var det 11 grader i Östersjön. Självplågeri är helt klart en tävlingsgren i sammanhanget! De ramar som är givna är tävlingens sträckning, att du måste hålla ihop med din partner och att det du har på dig/med dig i starten ska du också ha på dig/med dig i mål. Man simmar och springer med samma utrustning på sig hela tiden, från skor till våtdräkt.

Annika har gjort Ö till Ö fyra gånger än så länge. Förra året vann hon damklassen tillsammans med Karin Edvinsson från Karlskrona. I år vann hon mixklassen tillsammans med sin bror Fredrik. 99 lag startade årets tävling och av dem kom 64 lag i mål. Annika och Fredrik kom in som tionde lag vilket är en imponerande insats. Tävlingen är oerhört tuff. Varje år Annika gjort Ö till Ö har hon sagt till sig själv att det var den sista gången hon utsatte sig för den plågan, men minnet är befriande kort när det gäller sådana löften. Nästa år lär hon stå där i soluppgången vid Sandhamns Seglarhotell med drygt elva timmars hårt slit framför sig.

För den som vill se finns det en film om årets upplaga av Ö till Ö som är mycket intressant att titta på. Klicka på länken.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen