Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 20 april 2024 - klockan 04:03 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

UBRO möter Emil Spanos - förskolekock och matinspiratör


Karin Sidén 2013-12-28

Emil Spanos regerar i köket på Norrboda förskola.
Bild:Karin Sidén
Emil Spanos regerar i köket på Norrboda förskola.

Hur låter elvatimmarskarré, zucchinisoppa, ugnsbakad lax med gräddstuvad savoykål, pulled pork eller kålpudding med rårörda lingon? För barnen på Norrboda förskola i Kungsängen är det vardagsmat. I köket huserar kocken Emil Spanos som med en budget på 15.50 kronor per dag och barn skapar lustfyllda frukostar, luncher och mellanmål till dryga 90 barn och deras fröknar.

Det har gått drygt sex år sedan Emil Spanos, kock med världen som arbetsplats, sadlade om och blev förskolekock med Upplands-Bro som bas. Under ett flertal år arbetade han som personlig kock i London, på Bermuda, i Schweiz och i Sydafrika. Förutom spännande miljöer, halvgalna uppdrag, intressanta människor och fantastiska minnen fick han även med sig nya rätter, exotiska kryddor och en nyfikenhet att prova nya smakkombinationer från sina internationella kockäventyr.

Livet som jetset-kock rimmar illa med livet som familjefar och för Emil var steget till att söka tjänsten som förskolekock på Artisten i Brunna självklart, både för att det var en spännande utmaning och för att det passade perfekt med det liv han ville leva med sin familj. På Artisten blev Emil kvar i två år innan han fick möjligheten att vara med från start och bygga upp en helt ny verksamhet och ett sprillans nytt kök på förskolan Norrboda. Första november 2009 klev Emil in i ett så gott som tomt köksutrymme. På en månad utrustades köket med allt från maskiner till kryddor, möblerades matrummet, skapades menyer och när så barnen kom och verksamheten startades den första december 2009 var Emil redo.

Emil bakar det mesta av brödet som serveras på förskolan. Ovanpå ugnen står surdegar i tre olika faser. I glasburkarna finns bebisarna. I över ett år har Emil hållit surdegen vid liv. I plasttråget står det som sedan bakades ut till smarriga mellis-ciabatta.<br /><span style=\
Bild:Karin Sidén
Emil bakar det mesta av brödet som serveras på förskolan. Ovanpå ugnen står surdegar i tre olika faser. I glasburkarna finns bebisarna. I över ett år har Emil hållit surdegen vid liv. I plasttråget står det som sedan bakades ut till smarriga mellis-ciabatta.
Bilden på de färdigbakade bröden är tagen av Emil Spanos.


Nybakat bröd som smöret smälter på... Inte undra på att en del barn har svårt att uppskatta det som serveras när de sedan kommer till skolan (eller hem för den delen).

-Jag har ett flertal gånger fått komma till skolan och prata med barn som "matvägrat" för att det inte är min mat som serveras och inte smakar som "det ska". Då får jag säga till barnet att det är jätteviktigt att man äter så att kropp och knopp orkar och att det är ok att äta skolans mat även fast den inte smakar som den han eller hon fått på förskolan, berättar Emil.

Frukosten som dukas fram varje morgon är lite som en hotellfrukost, en buffé med ägg, gröt, yoghurt med egengjord müsli, nybakat surdegsbröd med mera. Sedan en tid har Emil infört Engelsk frukost på tisdagmorgnar, något barnen snabbt lärde sig att uppskatta men som i början var lite suspekt. Korv, bacon, äggröra och vita bönor är några av de rätter som serveras då.

Frukostbuffén dukas fram varje dag. På tisdagar serverar Emil sedan en tid Engelsk frukost med bland annat äggröra, korv, vita bönor och bacon.
Bild:Emil Spanos
Frukostbuffén dukas fram varje dag. På tisdagar serverar Emil sedan en tid Engelsk frukost med bland annat äggröra, korv, vita bönor och bacon.

Hur är det möjligt undrar nog vän av ordning vid det här laget. Hur kan barnen på Norrboda få så lyxig mat? Han har säkert mer pengar i sin budget än andra skolor och förskolor tänker nog de flesta.

-Jag har 15.50 kronor per barn och dag att utgå från i min budget. Jag spar kolossalt mycket på att baka mitt eget bröd och tillaga så gott som allt från scratch, förklarar Emil. För bara några kronor svänger han ihop de mest fantastiska bröden och tjänar på så sätt många hundralappar i veckan jämfört med om han serverat köpebröd.

-Grönsaksbuffén som serveras varje dag är helt säsongsanpassad vilket även det blir mycket billigare. Eftersom min mat tillagas från scratch får resterna kylas ner och frysas in, vilket inte är ok med storkökens mat som är uppvärmd en gång. Även det är mer ekonomiskt. I frysen kan jag då ha rester som blir perfekt att skicka med när barnen äter lunch i skogen, något de gör ganska ofta, berättar Emil.

Emil och Ingalill ställer iordning salladsbuffén i matsalen. Förskolans allra yngsta matgäster äter inne på sin avdelning, resten av barnen äter i den lilla matsalen.
Bild:Karin Sidén
Emil och Ingalill ställer iordning salladsbuffén i matsalen. Förskolans allra yngsta matgäster äter inne på sin avdelning, resten av barnen äter i den lilla matsalen.

Sedan starten har mycket hänt. Hela tiden utvecklas köket, menyerna och smakpaletten. Sedan snart tre år har han också haft hjälp i köket och matsalen av Ingalill, som arbetar som matsalsvärdinna. Från början var det pedagogerna som hjälpte till med disken och undanplockandet, men de behövs ju hos barnen så lösningen blev Ingalill vilket Emil är mycket glad för.

Surdegsbröd är en passion som pågått ett par år. Emil har en egen bebis (=surdeg) som vid det här laget är över året. Den matas och pysslas om och från den gör han så gott som dagligen surdeg till frukosten, lunchen eller melliset.

Så här ser en vanlig matvecka ut på Norrboda förskola.
Bild:Karin Sidén
Så här ser en vanlig matvecka ut på Norrboda förskola.

Veckomenyerna är mycket varierade. Emil jobbar med menyerna hela tiden och ser till att de är så säsongsanpassade som möjligt. På fredagen måste de vara klara för att han ska hinna få beställningarna i tid. Bland barnens favoriter finns zucchinisoppan (det brukar gå åt 50 liter berättar Emil), lax av alla de slag och elvatimmarskarrén, men även långkok, svensk husmanskost och tacos är mycket uppskattat.

Att Emil trivs i sitt kök går inte att ta miste på. Medan han "svänger ihop" surdegsbrödet till morgondagens sopplunch, ställer in det i kylrummet för att kalljäsa över natten och sedan snabbt bakar ut en annan deg till eftermiddagens mellisbröd berättar han att han aldrig kunnat drömma om den uppmärksamhet hans arbete skulle få.

-Sedan jag började som förskolekock har jag varit med i TV, på radio och i tidningar. Jag hade aldrig kunnat tro att skulle bli så stort och så mycket uppmärksamhet kring min mat, men mat är ett ständigt aktuellt ämne och vad våra barn får i sig på dagarna engagerar både föräldrar, pedagoger och politiker, så det har verkligen varit en intressant resa.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen