Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Tisdagen den 19 mars 2024 - klockan 09:17 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Upplands-Bro en av Sveriges mest demensvänliga kommuner
Nyhet från Upplands-Bro kommun


2016-07-07

Bild:Ulf Rask / Upplands-Bro kommun

-Det är inte vi i regeringen som är bäst på att veta vad som ska göras. Låt proffsen vara proffs.

Kristina Nilsson (S), ledamot i socialstyrelsen, konstaterade vid Upplands-Bro kommuns seminarium i Almedalen om demensvänligt samhälle att kommunens insatser för personer med demens är bra och bör spridas till andra kommuner.


När Upplands-Bro kommun genomförde sitt seminarium i Almedalen var det stort intresse för att lyssna på vad kommunen gör och höra debatten. Alla välkomnades av kommunstyrelsens ordförande Camilla Janson (S) innan moderator Katarina Gentzel tog över.

Katarina bad alla besökare att blunda, tänka sig att de inte visste var de var, hur de skulle hitta hem. Just så kan det nämligen vara för en person som har demens. Det kan vara svårt att hitta hem, det kan vara svårt att klara av att handla och betala eller känna igen andra som man känt hela livet.

I Upplands-Bro har arbetet med att underlätta för personer med sjukdomsdiagnosen demens pågått en tid och mycket har gjorts, men fortfarande återstår en hel del innan det är ett fullt ut demensvänligt samhälle.

-Vi har inte ett färdigt recept, men vi har startat vår resa mot ett demensvänligt samhälle, berättade Helena Åhman, avdelningschef på utförarenheten.

-Kommunen vision är att ge plats, alla ska få plats oavsett behov.


Camilla Janson, kommunstyrelsens ordförande, hälsade alla välkomna till seminariet.<br />Helena &Aring;hman är avdelningschef för utförarenheten i Upplands-Bro kommun.
Bild:Ulf Rask / Upplands-Bro kommun
Camilla Janson, kommunstyrelsens ordförande, hälsade alla välkomna till seminariet.
Helena Åhman är avdelningschef för utförarenheten i Upplands-Bro kommun.


Under inledningen av seminariet berättade Mirjam Brocknäs, gerontolog och äldrepedagog samt Edrissa Dem, Silviasyster, om den verksamhet som bedrivs i kommunen med olika aktivitetsgrupper för personer som fått diagnosen demens.

-Verksamheterna är till för att alla ska ha roligt. Livet tar inte slut bara för att man får en sjukdom, menar Mirjam Brocknäs.

Mirjam startade olike grupper för ungefär 15 år sedan, då hon arbetade i Tyskland. När hon flyttade till Kungsängen fick hon som nyanställd möjligheten att prova liknande verksamheter i kommunen.

-Mycket av forskningen visar att det är bra med aktiviteter och att de flesta orkar leva längre hemma, berättar Mirjam.


Edrissa Dem arbetar mycket i de olika grupperna och berättade att det gäller att lära känna personerna som kommer för att få en bra relation. Det krävs också en hel del tålamod för att göra ett bra arbete.

Grupper som finns är stödgrupp för den som nyligen fått demensdiagnos, demenscafé, konstgrupp, stödgruppen livslust och utbildning för anhöriga.

De flesta kommer med i grupperna efter att de fått diagnosen fastställd vid minnesmottagningen i Jakobsberg, men det finns troligen en hel del som har demens men ännu inte fått diagnosen fastställd.

I panelen som sedan diskuterade ämnet ingick, förutom Mirjam Brocknäs och Edrissa Dem, även Kristina Nilsson (S), ledamot i socialutskottet, Liselotte Jansson, generalsekreterare i Alzheimerfonden och Tina Teljstedt (KD), ordförande i Socialnämnden i Upplands-Bro.


Mirjam Brocknäs, Edrissa Dem och Katarina Gentzel.
Bild:Ulf Rask / Upplands-Bro kommun
Mirjam Brocknäs, Edrissa Dem och Katarina Gentzel.

-Jag har arbetat som sjuksköterska i drygt 20 år och har träffat många med demens. Jag blir varm i hjärtat när jag hör allt vad Upplands-Bro gör, sa Kristina Nilsson (S).

Kristina skulle vilja att fler kommuner skulle arbeta på samma sätt. På frågan hur man får goda exempel att sprida sig svarar Kristina:

-Det är en 10 000-kronorsfråga. Tyvärr är det svårt att få goda exempel att sprida sig. Till och med inom ett län. Ofta krävs det en drivande eldsjäl och en tillåtande chef.

Liselotte Jansson menar att det finns ett systemfel i Sverige:

-Det startas utredningar i stället för att ta goda exempel och sprida det.

Liselotte, vars mamma fick demens, vet hur det är att leva som anhörig och ser att Upplands-Bro är ett bra exempel på hur arbetet kan fungera.

Tina Teljstedt (KD), ser flera vinnare i att arbeta för ett demensvänligt samhälle. Först och främst för individen som får möjligheten att vara i sin närmiljö och skjuter på det institutionella boendet framåt i tiden. Det ger även en besparing för kommunen.

Men hur skapas då ett demensvänligt samhälle? Det finns förmodligen inget facit på det, men det är många saker som tillsammans kan göra det enklare att leva för den som har sjukdomen.

-Vår utbildning av chaufförer har gett ett bra resultat. Det har underlättat för chaufförerna som gått utbildningen att bemöta personerna bra, berättar Edrissa Dem.

I kommunen finns planer att fortsätta med chaufförsutbildningar, inte minst bland taxichaufförer. Det finns också planer på att nå personal på banker och butiker.

Kristina Nilsson menar att alla som jobbar med samhällsplanering bör tänka på hur en stadsmiljö planeras:

-Att orienterare sig i samhället kan vara svårt för en frisk. Till exempel gäller det att ha bra skyltning, det kan vara bra även för stressade politiker.


Från åhörarna kom en hel del frågor, bland annat från Anna-Karin Eklund, Söderhamns kommun, som undrade hur man gör för att fånga upp personer tidigt i deras sjukdomsutveckling.

-Det är inte lätt, men vi har bra kontakt med minnesmottagningen, vi annonserar om vår verksamhet, besöker läkarmottagningar, sprider information med mera. Vi satsar mycket tid, svarade Mirjam Brocknäs.

Ett svar som resulterade i applåder.

Kristina Nilsson brinner för en nationell kvalitetsplan för både äldre- och demensomsorgen. Men hon säger också:

-Det är inte vi i regeringen som är bäst på att veta vad som ska göras. Låt proffsen vara proffs.

Att Upplands-Bro kommun kommit långt i sitt arbete för att skapa ett demensvänligt samhälle förstod alla i lokalen när Kerstin Angvik, vice ordförande i Demensförbundet, som deltog som åhörare sa:

-Vi planerar en tävling om att utse Sveriges mest demensvänliga kommun, och ni ligger bra till!

Efter seminariet var det många som ville prata med kommunens eldsjäl Mirjam Brocknäs.



Här kan du se hela seminariet!


Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen