UBRO Panorama gif-fil
Mäklarhuset dec 14
Förstasidan Tisdagen den 22 augusti 2017 - klockan 09:27 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

KRÖNIKA: Korvkiosken som förändrar ett samhälle


Gästkrönikör: Mia Hultman 2016-09-06

Ibland läser man en text som bara känns rätt och på pricken. Så var det när jag stötte på Mia Hultmans blogginlägg Korvkiosken som förändrar ett samhälle. Mia har generöst delat med sig av sin text till UBRO, så här kommer den som en välkommen gästkrönika!

Mia skriver:

När jag hör och ser de stora frågor, utmaningar och fruktansvärda händelser som ruskar om vårt samhälle, tänker jag ofta tanken ”vad spelar det egentligen för roll vad jag gör”. 
Det är lätt att mina tankar stannar vid att det kräver stora förändringar och tunga politiska beslut, vilket gör mig helt handlingsförlamad.

I sådana stunder, när jag drabbas av den stora hjälplösheten, får jag kraft och insikt från min vardagshjälte Faruk.


Faruk Yildiz
Bild:Karin Sidén
Faruk Yildiz

Korvkiosken som förändrar ett samhälle

Om du kommer till Bro och frågar efter Faruk, tror jag att vem du än frågar kommer att le och peka mot en korvkiosk där det står "Grillbaren i Bro." Vid första ögonkastet är det en helt vanlig korvkiosk, men tar man steget in inser man snabbt att det här är något mycket, mycket mer.

Bro har ett litet centrum, en pendeltågsstation, ett aktivitetscenter, idrottsanläggning och en fritidsgård, men många skulle nog hålla med om att det är Faruks korvkiosk som är pulsen i vårt samhälle.

Det enda sättet på vilket vi kan forma det samhälle vi vill ha, är tillsammans. Det finns ett afrikanskt ordspråk som lyder ”it takes a village to raise a child” och jag tror att det är så. Det innebär i verkligheten att vi alla är ansvariga för att bygga värdeskapande relationer. Det kan börja med att vi ser och hälsar på varandra, men Faruk har tagit det längre än så. Han bjuder elevrådet på mjukglass som uppmuntran för deras engagemang i skolan, han lyssnar på ungdomarna som behöver prata, han bjuder in fotbollslaget efter en bra match, men han vågar också sätta gränser när det behövs.

Det tog många år innan jag gick in till Faruk första gången, men så fort jag klivit in genom dörren tittade han upp och sa med ett leende ”hej mamma till Jesper och Ida!”. Jag vet inte hur han kunde veta vem jag var. Det jag vet är att det kändes väldigt härligt att blir sedd. För vad händer då? Jo, vi blir betydelsefulla.

Är det kanske i de till synes små mötena, som hos Faruk, förändringen sker och är det möjligtvis här allt startar?

Det häftigaste av allt är att Faruk inte bara bygger en verksamhet. Han fyller ett litet samhälle med hjärta och själ. Vi kan alla göra skillnad – om vi vill.

Jag vill göra skillnad genom att se och ta vara på alla små möten jag har i min vardag. 

Hur kan och vill du göra skillnad?Vill du läsa mer av Mia? På sin blogg en värdefull blogg #4 delar Mia med sig av fler texter och tankar.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Tisdag 22/8
Runebergs Finland - en smakrik resa
Utomhusbio i Kungsängen: Lejonkungen
Lördag 26/8
Bakluckeloppis i Bro
AUKTION - på Örnäs i Brunna
Bygdens Dag
Spelmansstämman
Konstrundan 2017 Invigning och vernissage
Upplands-Brofestivalen
Söndag 27/8
Spelmansstämman "Ungdom och Folkmusik sista söndagen i augusti
avståndsannons

Konstrundan 17

Kultur och Fritid vt 17 Forntidsglimtar Lunchvisn

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

WWFannons tigerfadder

Sjöräddningen testamente

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen