UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 27 november 2022 - klockan 07:19 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Men den slappa pungen då? Varför diskuterar vi inte den också? Eller istället?
Krönika


Doris krönika 2013-05-31


I radions ungdomsprogram PP3 puffade nyhetsuppläsaren för ett nyhetsinslag om att fler unga tjejer än någonsin nu väljer att förminska sina synliga inre blygdläppar för att bättre stämma in på ett, i inslaget icke preciserat, ideal. Han toppade med kommentaren ”..vilket kan vara jobbigt för många unga tjejer.”


Och den tjej som inte varit orolig över sina blygdläppar tidigare blev det definitivt nu, tänkte jag.
För med sin klantiga formulering bekräftade den manliga nyhetsreportern att stora blygdläppar faktiskt är ett problem. Vad som kan anses vara för stort framgick dock inte. Jag började fundera över om det fanns vedertagna riktlinjer för detta? Som t.ex. Richterskalan för jordbävningar eller Becquerel för radioaktivt sönderfall? Var på skalan mellan 1 och 10 rekommenderas operation? Och vem har i så fall kompetensen att på ett korrekt sätt avläsa Blygdläppsskalan? Hur många högskolepoäng krävs det för att bli certifierad Blygdläppsavläsare?

Formulerade sig nyhetsuppläsaren i Sveriges Radio så ogenomtänkt, eller hade jag hört fel?
Inte ett ord om att hela idén är helt vansinnig, att skit samma hur de inre blygdläpparna ser ut! Jag tänker att har tjejen väl kommit så långt med en partner lär han/hon väl knappast backa ur pga. av ett par blygdläppar modell större, eller? Samma kväll hittade jag ett nätreportage från radioprogrammet Ligga med P3 som visade sig vara bakgrunden till P3 Nyheters intresse för den fula musen. Förklaringen till nyheten löd: ”Ett vanligt ideal i både porrfilmer och reklam är att fittan ska vara slät, tight och hårlös - som på en Barbiedocka.” 

Men om Barbies kön är idealet bör väl fittan sys ihop istället för att bara modelleras om lite?
Det här nyhetsinslaget väckte så många frågor hos mig. I vilken reklam t.ex., exponeras den ”släta, tighta och hårlösa fittan”? Är det inte just den här typen av journalistiska formuleringar som i sig skapar ett ideal och ett komplex som nyss inte fanns? Det som inte uttalas men som ändå finns där som ett underliggande budskap och omedelbart startar parallellprocesser hos läsaren. Reportaget på Sveriges Radios hemsida presenterade för säkerhets skull ett tips på var man kunde hitta oomkullrunkeliga (förlåt ordvalet) belägg för nyhetens relevans: ”Om man googlar skäms för mina blygdläppar får man över 20 000 träffar” skriver journalisten.

Så jag googlade såklart och mycket riktigt, sida efter sida med frågor från oroliga tjejer. Och sida upp och sida ner med sponsrade länkar om intimkirurgi där i stort sett alla tillhandahöll kosmetisk korrigering av kvinnliga könsorgan. Inte ett enda erbjudande om t.ex. ett punglyft. För säkerhets skull presenterades även ett större antal före- och efterbilder. Så att vi inte missförstår. Så att vi lär oss vad gränsen går mellan en normalstor och en sladdrig, uppfläkt rakad mus. I närbild.

För att få lite perspektiv till blygdläpparna googlade jag hängpung vilket gav 15 000 träffar.
Men bara ca 1 träff av 10 var en kille som oroade sig över utseendet på sin pung. Inte en enda träff var en sponsrad länk om intimkirurgi som erbjöd punglyft. Många träffar bestod av personer, grupper och bloggare som tagit Hängpung som alias. Varför är en hängpung så odramatisk att någon kan ha det som mellannamn på Facebook, medan oron för ett par för stora blygdläppar toppar P3 Nyheter under samtliga sändningar under en hel dag?

Om ett ”vanligt ideal” som Sveriges Radios reportage beskriver, har uppstått via ökat porrtittande bland ungdomar, varför ökar då inte killarnas efterfrågan på intimkirurgi? Porrindustrin visar med förkärlek upp tajta, välrakade och spänstiga pungar, inte en hängpung så långt ögat når. Så vad är det med porren som gör att tjejers självkänsla sjunker så lågt att de opererar om sina kön, medan killarna nöjer sig med en rakad porrpung för att hålla stilen? Varför är inte rakat tillräckligt även för en tjej? Enkelt, gratis och ångervecka på det när håret växer ut igen.

Jag tänker att de 20 000 träffarna på google antagligen bara är toppen på ett isberg.
Om det stämmer, går säkert minst 1 000 000 tjejer runt där ute med riktigt stora blygdläppar, kanske t.o.m utan att veta om det. Det innebär att stora blygdläppar på unga tjejer egentligen är normen eftersom porrmuttorna då helt klart är i minoritet. Det bästa med den teorin är att även de tajta små porrmuttorna förr eller senare kommer att kvala in under idealnormen, helt utan kirurgiska ingrepp eftersom musen efter ett par förlossningar och i takt med kroppens övriga åldersförfall, blir så där härligt osymmetrisk och lite hängig av sig själv.

Mitt tips är att fotografera 200 pungar i olika åldrar och kulörer och göra en stor, blank bilderbok.
Som skulle kunna rekvireras gratis från t.ex. Statens folkhälsoinstitut. Så att alla unga tjejer insåg att hur ful den egna musen än är, så är den sjukt mycket snyggare än pojkvännens pung. Rakad eller inte.

Vi ses på Facebook!

Din Doris.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 1/12
Julmys i Kungsängens centrum
Lördag 3/12
Röda korsets secondhand o café
Öppet Hus på Hembygdsgården Klint
Prästgårdens Julmarknad i Bro
Julmarknad i Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörenhetskonsert i Bro kyrka
Söndag 4/12
Julmarknad på Ladan Öråker
Konsert: Julens sånger med Lucia
Konsert: Julens sånger med Lucia
avståndsannons

Julmarknad Bro Mälarstad 2022

Julerian dec 2022

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen