Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 22 februari 2024 - klockan 23:01 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Lär känna UBRO


Karin Sidén 2014-01-30

UBRO-redaktionen med make på röda mattan i samband med Upplands-Brogalan 2014.
Bild:Lucia Röed
UBRO-redaktionen med make på röda mattan i samband med Upplands-Brogalan 2014.

Med så många nya läsare så är det på sin plats att återigen presentera UBRO och mig som driver den. Helt enkelt tanken bakom webb-tidningen. Artikeln skrevs ursprungligen 2014, så vissa sifferangivelser har justerats och uppdaterats så att de stämmer in med december 2022. Texten har byggts på en del så artikeln är lika aktuell nu som då.

UBRO är en dagligt uppdaterad nyhetstidning på nätet, om och för Upplands-Bro och dess invånare. Jag som gör den heter Karin Sidén och är kommuninvånare sedan barnsben. Jag firar 50 år som Upplands-Brobor i juni 2023! Lokal anknytning och kännedom om kommunen är UBROs styrka. Mitt mål är att vara där det händer när det händer. Inom en rimlig gräns naturligtvis...

Den första november 2012 var UBRO's officiella födelsedatum. Idén till UBRO kläcktes av min man Tommy i slutet av september samma år, så resan från idéstadie till en faktisk nättidning gick i raketfart. Enskild firma startades, artiklar började skrivas och tidningssidan byggdes upp. Nu har det gått 10 år sedan dess. Tio spännande, roliga, lärorika och slitsamma år! Upplands-Bro må vara en ganska liten kommun befolkningsmässigt, men här händer hela tiden något att skriva om -vissa dagar mer än andra.

Antalet läsare varierar. Man kan väl säga att de två pandemiåren tärde något på läsarskaran då omvärldsläget gjorde att lokala nyheter överglänstes av allt som pågick nationellt och internationellt. Med det sagt så märks också tydligt att vissa typer av nyheter lockar fler att läsa, vilket även det påverkar läsarantalet. Sedan starten finns dock en trogen läsekrets vilket naturligtvis känns väldigt roligt och självklart är det också roligt att nya läsare hittar hit.

Ambitionen, att publicera något varje dag (må-fr) kvarstår, och i snitt blir det nog ungefär så om man ser över en längre tid, men vissa dagar kan det publiceras flera artiklar medan det andra dagar inte kommer ut en enda. Detta för att en del artiklar tar längre tid att skriva och med en ensam skribent/fotograf/korrekturläsare/layoutare/etc så innebär det ibland att det inte finns något färdigt att lägga ut. Många av de gamla artiklarna från uppstarten finns så klart att hitta i arkivet, men här kommer en ny och uppdaterad presentation för alla intresserade:

Som chefredaktör och reporter får man vara med om mycket. Förra sommaren blev det till exempel en helikoptertur över kommunen.
Bild:Tommy Sidén
Som chefredaktör och reporter får man vara med om mycket. Förra sommaren blev det till exempel en helikoptertur över kommunen.

UBRO-redaktionen är som sagt liten. Med utgångspunkt hemma vid skrivbordet på "redaktionen" är det jag, Karin, som gör de flesta reportagen och skriver (i princip) alla artiklar, fotograferar och bildbearbetar och så vidare. Ibland är jag ute på uppdrag mest hela dagarna och andra dagar blir det bara skrivbordsjobb. Research och faktakoll är superviktigt och tidskrävande. En del artiklar tar flera dagar i anspråk, medan andra "svängs ihop" på en kvart. Spontana uppslag varvas med inplanerade intervjuer. Hårda nyheter samsas med mjuka dito.

Eftersom jag är lärare i grunden fanns inga starta-eget-bidrag eller liknande hjälp att få när UBRO startade 2012. Inte heller något press-stöd eller dylikt, då dessa är utformade för större redaktioner, så företaget UBRO började från noll och ingenstans och har endast intäkter från eventuella annonsköpare. Det är inte alltid kul att räkna efter hur många timmar som investerats under UBRO-åren kontra utfallet i plånboken, men frånsett den "lilla detaljen" är det mycket givande och lärorikt att driva en lokal nättidning. Tänk vilken inblick jag fått i min hemkommun och så många människor jag träffat som jag annars inte hade stött på!

Målet med UBRO var vid starten att kunna ge Upplands-Bro en plats i nyhetsflödet som inte bara handlde om jämmer och elände. Då, 2012, var det så gott som noll strålkastarljus på vår fina kommun, och enda gången det stod något var om det hade hänt något negativt. Vi är så mycket mer än Centrumbranden '92, och därför startade jag UBRO. Under de 10 år som har passerat har mycket hänt vad gäller mediarapporteringen om Upplands-Bro. Numera finns en ganska bra täckning och både positivt och negativt lyfts fram vilket är toppen!

Det finns så mycket positivt att lyfta fram, utan att för den skull ge avkall på att rapportera om även hårdare nyheter. Därför anstränger jag mig för att hålla en så stor bredd som möjligt på det jag skriver om. Grön flagg till Öppna förskolan, bränder, PRO som spelar boule, beslut i kommunfullmäktige, lokalt företagande, blåljusnyheter, byggplaner i kommunen och mycket, mycket mer.

Som läsare ska du kunna hitta något du finner intressant, oavsett om du är nyinflyttad, infödd eller bara genomresande. Ung som gammal ska man känna att UBRO är en källa till saklig och korrekt information såväl som intressant och givande.

Det är inte alltid lätt att vara saklig och objektiv. Information färgas så gott som alltid av budbäraren och därför är det viktigt för mig i min roll som budbärare att information jag använder mig av kan bekräftas innan jag sätter den på pränt. Att utgå från hörsägen kan i värsta fall få förödande konsekvenser för enskilda och det är för mig personligen inte ok. Därför kan det ibland dröja innan en artikel publiceras, och ibland kan artiklar till och med utebli helt och hållet hellre än att UBRO publicerar spekulationer.

Detta gäller av naturliga skäl i större utsträckning i "blå-ljus-artiklar" och "granskningar" än i andra, men eftersom verkligheten sällan är svart eller vit utan snarare i många olika grå nyanser är det viktigt att titta på helheten. Ibland finns det fler sidor än en i en brottsanmälan eller i en "skandal" och beroende på vilken sida man väljer att belysa så får historien väldigt olika innehåll trots att de utgår från samma händelse. Det är en ständig balansgång som för mig personligen, och för UBROs trovärdighet, är mycket viktig.

UBRO är politiskt obunden. Med det menar jag att jag anstränger mig för att redogöra för alla sidor av politiska beslut, både de styrandes och oppositionens. UBROs uppgift är inte att ha en åsikt i politiska frågor, utan att redogöra för andras beslut, åsikter och tyckanden.

Nyss utsedd till Årets Inspiratör på Upplands-Brogalan 2014!
Bild:Tommy Sidén
Nyss utsedd till Årets Inspiratör på Upplands-Brogalan 2014!

Att utmana Jante är inte alltid lätt. Man kan till och med känna sig obekväm och smått olustig när man ska säga något bra om sin egen person eller prestation och det är ofta en utmaning i sig att utmana Jante. Jag sträcker på mig, tar ett djupt andetag och konstaterar (utan att känna mig galet skrytsam) att jag är oerhört stolt över vad jag åstadkommit med UBRO.

Vid dags dato (23/12-2022) har vi publicerat drygt 5 600 artiklar som täcker in allt från näringslivsfrågor till fotbollscuper för sjuåringar. I december 2012, när idén om nättidningen och företaget UBRO inte ens var tre månader, utsågs jag till månadens företagare i Upplands-Bro vilket bara ytterligare bekräftar att UBRO's resa gick i raketfart. Dagarna innan vi fyllde ett år den första november 2013 passerades milstolpen en miljon lästa sidor. I år fyllde UBRO 10 år(!) och nu nio år senare har vi passerat 29 000 000-strecket med god marginal! 

Våren 2014 nominerades jag och UBRO i kategorierna Årets Nyetablering (Företagarnas pris) och Årets Inspiratör (Damernas Företagsbyrås pris) inför Företagsgalan som hölls i april samma år (se länk). Oerhört stolt och bubbligt glad fick jag motta priset som Årets Inspiratör, något som vi fortfarande glädjs mycket åt. Priset är både hedrande och ärofyllt och gav oss ytterligare ett kvitto på att UBRO och vårt arbete är uppskattat.

Tummen upp och fantastiska lovord från alla möjliga håll ger positiv energi och ork att fortsätta. För det är ett som är säkert, det är inte vilsamt att driva en daglig nyhetstidning med en enmansredaktion. Liknande tidningar har 4-6 personer i sin redaktion...

Av och till blir det som bekant en dipp i nyhetsmedias rapportering. Nyhetstorka kallas det så fint när så gott som hela Sverige tar ledigt. Stora redaktioner fyller ut sina tidningar med artiklar som Prinsessan Estelles badmode, Så går du ner 15 kilo på en vecka, Bästa fynden i Loppisbodarna, Gråa hårstrån i öronen kan vara dold folksjukdom och så vidare. Inte UBRO. Finns det något att rapportera om så skriver jag, annars skriver jag inte. Och precis som alla andra har jag ibland ledigt - skillnaden är att när jag är ledig finns ingen som tar över mina arbetsuppgifter vilket innebär att ledig tid alltid tas med ett sneglande öga mot omvärlden för att inte missa något stort.

Att bara hålla ett öga och ett öra öppna för att kolla av radarn och att inte ständigt sitta vid datorn gör ju förvisso att antalet artiklar som produceras minskar avsevärt, men finns det inget av egentligt nyhetsvärde att skriva om så känns det onödigt att lägga tid på att "hitta på" och producera artiklar för utfyllnad. Även ni UBRO-läsare tar ju (förhoppningsvis) välbehövlig semester från skärmarna ibland.UBRO - Där det händer, när det händer.... Bildkavalkad med ett litet axplock ur UBROs bildarkiv:

Bilden togs i samband med släckningsarbetet på Fjärilsstigen i Bro, maj 2013.
Bild:Tommy Sidén
Bilden togs i samband med släckningsarbetet på Fjärilsstigen i Bro, maj 2013.

Bilden togs i samband med vattenläckan i Bro, julaftons kväll 2013.
Bild:Tommy Sidén
Bilden togs i samband med vattenläckan i Bro, julaftons kväll 2013.

När brandmännen i Bro sjösatte sitt räddningsvidunder i maj 2013 fanns UBRO på plats. Med brandman Micke bakom reglagen fick vi följa med på jungfrufärden.
Bild:Tommy Sidén
När brandmännen i Bro sjösatte sitt räddningsvidunder i maj 2013 fanns UBRO på plats. Med brandman Micke bakom reglagen fick vi följa med på jungfrufärden.

Branden i Skällsta industriområde december 2014.
Bild:Karin Sidén
Branden i Skällsta industriområde december 2014.

UBRO var även på plats ute på Hällkana när Broskolans sjuor och åttor badade isvak i februari 2015.
Bild:Tommy Sidén
UBRO var även på plats ute på Hällkana när Broskolans sjuor och åttor badade isvak i februari 2015.

Invigningen av Bro Park. Juni 2016.
Bild:Karin Sidén
Invigningen av Bro Park. Juni 2016.

När dåvarande partiledaren, numera Statsminister, Ulf Kristersson (M) besökte kommunens Trygghetscenter i Bro i oktober 2020 var UBRO självklart på plats.
Bild:Karin Sidén
När dåvarande partiledaren, numera Statsminister, Ulf Kristersson (M) besökte kommunens Trygghetscenter i Bro i oktober 2020 var UBRO självklart på plats.

UBRO var med när dåvarande statsminister Stefan Löfvén besökte Café Nyfiket i Brohuset och fick se Upplands-Bro kommuns integrationsarbete, februari 2017.
Bild:Karin Sidén
UBRO var med när dåvarande statsminister Stefan Löfvén besökte Café Nyfiket i Brohuset och fick se Upplands-Bro kommuns integrationsarbete, februari 2017.

I mars 2022 hölls en manifestation mot kriget i Ukraina på torget i Kungsängen. UBRO var så klart också där för att visa sitt stöd.
Bild:Karin Sidén
I mars 2022 hölls en manifestation mot kriget i Ukraina på torget i Kungsängen. UBRO var så klart också där för att visa sitt stöd.


Tipsa en vn Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen