UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 9 december 2022 - klockan 10:05 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Lär känna UBRO


Karin Sidén 2014-01-30

UBRO-redaktionen på röda mattan i samband med Upplands-Brogalan 2014.
Bild:Lucia Röed
UBRO-redaktionen på röda mattan i samband med Upplands-Brogalan 2014.

Med så många nya läsare så är det på sin plats att återigen presentera UBRO och oss som gör den. Helt enkelt tanken bakom webb-tidningen. Artikeln skrevs ursprungligen för lite drygt två år sedan, så vissa sifferangivelser har justerats och uppdaterats så att de stämmer in med augusti 2016. Texten har byggts på en del så artikeln lika aktuell nu som då.

UBRO är en dagligt uppdaterad nyhetstidning på nätet, om och för Upplands-Bro och dess invånare. Vi som gör den heter Karin och Tommy Sidén och vi är kommuninvånare sedan barnsben. Vi firar 84 år som Upplands-Brobor alldeles i dagarna! Lokal anknytning och kännedom om kommunen är vår styrka. Vårt mål är att vara där det händer när det händer. Inom en rimlig gräns naturligtvis...

Den första november 2012 var UBRO's officiella födelsedatum. Idén till UBRO kläcktes i slutet av september samma år, så resan från idéstadie till en faktisk nättidning gick i raketfart. Enskild firma startades, artiklar började skrivas och tidningssidan byggdes upp. Nu har det gått drygt två och ett halvt år sedan dess. Två spännande, roliga och slitsamma år och lite till. Upplands-Bro må vara en ganska liten kommun befolkningsmässigt, men här händer hela tiden något att skriva om -vissa dagar mer än andra.

Antalet läsare fortsätter att växa. Sedan starten har den fina uppåtgående kurvan till och med blivit brantare under perioder, vilket naturligtvis känns väldigt roligt. Med så många nya läsare kan det vara dags att återigen presentera oss och UBRO. De gamla artiklarna från uppstarten finns så klart att hitta i arkivet, men här kommer en ny och uppdaterad presentation för alla intresserade:

Som chefredaktör och reporter får man vara med om mycket. Förra sommaren blev det till exempel en helikoptertur över kommunen.
Bild:Tommy Sidén
Som chefredaktör och reporter får man vara med om mycket. Förra sommaren blev det till exempel en helikoptertur över kommunen.

UBRO-redaktionen är liten. Med utgångspunkt hemma vid skrivbordet på "redaktionen", den nybyggda Attefallsstugan på tomten är det Karin som gör de flesta reportagen och skriver (i princip) alla artiklar. Ibland är hon ute på uppdrag mest hela dagarna och andra dagar blir det bara skrivbordsjobb. Research och faktakoll är superviktigt och tidskrävande. En del artiklar tar flera dagar i anspråk, medan andra "svängs ihop" på en kvart. Spontana uppslag varvas med inplanerade intervjuer. Hårda nyheter samsas med mjuka dito.

Intentionen är att göra dagliga uppdateringar med åtminstone ett par artiklar. Vissa dagar blir det mer och andra mindre. Allt beroende på vad som händer i kommunen och vilka tips ni läsare skickar in. Men precis som för alla andra har Karins dygn 24 timmar och veckan sju dagar som förutom UBRO även det vanliga familjelivet ska inrymmas i, så någon gång ibland tummas det på intentionen.

Tommy är vad man kan kalla riskkapitalist och stöttepelare på UBRO. Han har ett vanligt heltidsjobb för att försörja oss och fyller därutöver sin mesta fritid med UBRO-uppdrag. Kvällar och helger är hans UBRO-tid. Allt från datorsupport och ekonomi till sportreportage och flygande-reporter-uppdrag. Eftersom Karin är lärare i grunden fanns inga starta-eget-bidrag eller liknande hjälp att få, så företaget UBRO började från noll och ingenstans, men ska förhoppningsvis orka växa sig så pass starkt att Karin snart kan börja ta ut något som liknar en lön. Det är inte alltid kul att räkna efter hur många timmar som investerats under UBRO-åren kontra utfallet i plånboken, men oavsett vilken bransch man ger sig in i när man startar nytt företag är det hårt arbete och vatten och bröd som gäller under uppstarten. Nättidningsbranschen är definitivt inget undantag!

Alltid redo med kameran över axeln. Tommy är flygande reporter och förste fotograf på kvällar och helger.
Bild:Gunnar Steiner/Lions
Alltid redo med kameran över axeln. Tommy är flygande reporter och förste fotograf på kvällar och helger.

Vårt mål med UBRO är att kunna ge Upplands-Bro en plats i nyhetsflödet som inte bara handlar om jämmer och elände. Vi är så mycket mer än Centrumbranden '92, Täby-rånarnas tillflyktsort och en halvsovande förort övriga Storstockholmbor knappt kan placera på kartan.

Det finns så mycket positivt att lyfta fram, utan att för den skull ge avkall på att rapportera om även hårdare nyheter. Därför anstränger vi oss för att hålla en så stor bredd som möjligt på det vi skriver om. Grön flagg till Öppna förskolan, bränder, PRO som spelar boule, beslut i kommunfullmäktige, lokal barn-, ungdoms- och seniorsport, polisrapporter, byggplaner i kommunen och mycket, mycket mer.

Som läsare ska du kunna hitta något du finner intressant, oavsett om du är nyinflyttad, infödd eller bara genomresande. Ung som gammal ska man känna att UBRO är en källa till saklig och korrekt information såväl som intressant och givande.

Det är inte alltid lätt att vara saklig och objektiv. Information färgas så gott som alltid av budbäraren och därför är det viktigt för mig i min roll som budbärare att information jag använder mig av kan bekräftas innan jag sätter den på pränt. Att utgå från hörsägen kan i enskilda fall få förödande konsekvenser för enskilda och det är för mig personligen inte ok. Därför kan det ibland dröja innan en artikel publiceras, och ibland kan artiklar till och med utebli helt och hållet hellre än att UBRO publicerar spekulationer. Detta gäller av naturliga skäl i större utsträckning i "blå-ljus-artiklar" än i andra, men eftersom verkligheten sällan är svart eller vit utan snarare i många olika grå nyanser är det viktigt att titta på helheten. Ibland finns det fler sidor än en i en brottsanmälan och beroende på vilken sida man väljer att belysa så får historien väldigt olika innehåll trots att de utgår från samma händelse. Det är en ständig balansgång som för mig personligen, och för UBROs trovärdighet, är mycket viktig.

UBRO är politiskt obunden. Med det menar jag att vi anstränger oss för att redogöra för alla sidor av politiska beslut, både de styrandes och oppositionens. Vår uppgift är inte att ha en åsikt i politiska frågor, vår uppgift är att redogöra för andras beslut, åsikter och tyckanden.

Att utmana Jante är inte alltid lätt. Man kan till och med känna sig obekväm och smått olustig när man ska säga något bra om sin egen person eller prestation och det är ofta en utmaning i sig att utmana Jante. Jag sträcker på mig, tar ett djupt andetag och konstaterar (utan att känna mig galet skrytsam) att jag (och Tommy också såklart) är oerhört stolt över vad vi åstadkommit med UBRO.

Nyss utsedd till Årets Inspiratör på Upplands-Brogalan 2014!
Bild:Tommy Sidén
Nyss utsedd till Årets Inspiratör på Upplands-Brogalan 2014!

Vid dags dato (1/8-2016) har vi publicerat drygt 3 600 artiklar som täcker in allt från näringslivsfrågor till fotbollscuper för sjuåringar. I december 2012, när idén om nättidningen och företaget UBRO inte ens var tre månader, utsågs jag till månadens företagare i Upplands-Bro vilket bara ytterligare bekräftar att UBRO's resa gick och går i raketfart. Dagarna innan vi fyllde ett år den första november 2013 passerades milstolpen en miljon lästa sidor. Redan i januari 2014 passerades en och en halv miljon lästa sidor, och nu ytterligare två och ett halvt år senare har vi passerat 5 500 000-strecket (!) med god marginal! Som ni förstår fortsätter antalet UBRO-läsare att öka.

Våren 2014 nominerades jag och UBRO i kategorierna Årets Nyetablering (Företagarnas pris) och Årets Inspiratör (Damernas Företagsbyrås pris) inför Företagsgalan som hölls i april samma år (se länk). Oerhört stolt och bubbligt glad fick jag motta priset som Årets Inspiratör, något som vi fortfarande glädjs mycket åt. Priset är både hedrande och ärofyllt och gav oss ytterligare ett kvitto på att UBRO och vårt arbete är uppskattat.

Tummen upp och fantastiska lovord från alla möjliga håll ger positiv energi och ork att fortsätta. För det är ett som är säkert, det är inte vilsamt att driva en daglig nyhetstidning med en enmansredaktion med kvälls- och helgsupport. Liknande tidningar har 4-6 personer i sin redaktion...

Så här i sommartider blir det som bekant en dipp i nyhetsmedias rapportering. Nyhetstorka kallas det så fint när så gott som hela Sverige tar ledigt. Stora redaktioner fyller ut sina tidningar med artiklar som Prinsessan Estelles badmode, Så går du ner 15 kilo på en vecka, Bästa fynden i Loppisbodarna, Gråa hårstrån i öronen kan vara dold folksjukdom och så vidare. Inte UBRO. Finns det något att rapportera om så skriver jag, annars skriver jag inte. Jobbar man sju dagar i veckan året runt så är det skönt och välbehövligt att lunka med i sommartempot tillsammans med familj och vänner.

Att bara hålla ett öga och ett öra öppna för att kolla av radarn och att inte ständigt sitta vid datorn gör ju förvisso att antalet artiklar som produceras minskar avsevärt, men finns det inget av egentligt nyhetsvärde att skriva om så känns det onödigt att lägga tid på att "hitta på" och producera artiklar för utfyllnad. Även ni UBRO-läsare tar ju (till viss del i alla fall) välbehövlig semester från skärmarna så här års.

Efter en fantastisk juli-månad börjar dock verkligheten att komma ifatt oss alla. Den här mellantiden, när många är tillbaka i vardagen igen medan andra precis gått på sin efterlängtade semester och skolbarnen fortfarande har några veckors sommarlov kvar, är lite grann som en sovmorgon. Vi sträcker på oss likt sömnigt spinnande katter, vandrar in och ut ur sömnen (läs vardagen) och försöker suga åt oss det sista av sängvärmen (läs sommarkänslan) innan det är dags att på allvar borra ner huvudet, kavla upp ärmarna och vrida på fullt påslag i vardagen igen. Precis som övriga mediavärlden trappar UBRO upp sin bevakning igen och jag ser fram emot en spännande höst tillsammans med alla er läsare! 

UBRO - Där det händer, när det händer.... Bildkavalkad med ett litet axplock ur UBROs bildarkiv:

Bilden togs i samband med släckningsarbetet på Fjärilsstigen i Bro, maj 2013.
Bild:Tommy Sidén
Bilden togs i samband med släckningsarbetet på Fjärilsstigen i Bro, maj 2013.

Bilden togs i samband med kräftfiskepremiären vid Lejondal, augusti 2013.
Bild:Tommy Sidén
Bilden togs i samband med kräftfiskepremiären vid Lejondal, augusti 2013.

Bilden togs i samband med vattenläckan i Bro, julaftons kväll 2013.
Bild:Tommy Sidén
Bilden togs i samband med vattenläckan i Bro, julaftons kväll 2013.

Bilderna togs i samband med att PRO spelade boule i Kungsängen, maj 2013.
Bild:Karin Sidén
Bilderna togs i samband med att PRO spelade boule i Kungsängen, maj 2013.

Bilden togs i samband med att prins Daniel besökte Nordea Masters på Bro Hof, juni 2013.
Bild:Tommy Sidén
Bilden togs i samband med att prins Daniel besökte Nordea Masters på Bro Hof, juni 2013.

Vid sjöscouternas kappsegling i september 2013 fanns UBRO på plats ute på Mälaren och inne vid land för att dokumentera.
Bild:Tommy Sidén/Karin Sidén
Vid sjöscouternas kappsegling i september 2013 fanns UBRO på plats ute på Mälaren och inne vid land för att dokumentera.

När Tibble-Kungsängen vann sin första och mycket efterlängtade seger fanns UBRO på plats, mars 2013.
Bild:Tommy Sidén
När Tibble-Kungsängen vann sin första och mycket efterlängtade seger fanns UBRO på plats, mars 2013.

Norrboda förskola fick besök av Pettson när de belönades med Grön Flagg för sitt miljöarbete, december 2012.
Bild:Karin Sidén
Norrboda förskola fick besök av Pettson när de belönades med Grön Flagg för sitt miljöarbete, december 2012.

När brandmännen i Bro sjösatte sitt räddningsvidunder i maj 2013 fanns UBRO på plats. Med brandman Micke bakom reglagen fick vi följa med på jungfrufärden.
Bild:Tommy Sidén
När brandmännen i Bro sjösatte sitt räddningsvidunder i maj 2013 fanns UBRO på plats. Med brandman Micke bakom reglagen fick vi följa med på jungfrufärden.

Branden i Skällsta industriområde december 2014.
Bild:Karin Sidén
Branden i Skällsta industriområde december 2014.

UBRO var även på plats ute på Hällkana när Broskolans sjuor och åttor badade isvak i februari 2015.
Bild:Tommy Sidén
UBRO var även på plats ute på Hällkana när Broskolans sjuor och åttor badade isvak i februari 2015.

Invigningen av Bro Park. Juni 2016.
Bild:Karin Sidén
Invigningen av Bro Park. Juni 2016.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 10/12
Röda korsets secondhand o café
Stationshusets Julmarknad
Julmarknad i Bro Mälarstad
Luciatåg i Bro kyrka
Söndag 11/12
Luciakonsert i Kungsängens kyrka
Fredag 16/12
Dansshow. Dancing Queens
Lördag 17/12
Julmarknad i Håbo-Tibble kyrkby
Midnattskonsert med Capella Cantica
Onsdag 4/1 2023
Gratis Prova-På yoga
avståndsannons

Julerian dec 2022

Julmarknad Bro Mälarstad 2022

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen