UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Söndagen den 27 november 2022 - klockan 06:32 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

UBRO fyller år!


Karin Sidén 2019-11-01


I dag, den 1 november 2019, fyller UBRO "ettagluttare", alltså sju år! Helt galet vad tiden har gått snabbt! Mycket har hänt på de här sju åren, både om vi navelskådar och håller oss till vår lilla plätt på jorden, och om vi lyfter blicken och tittar ut på omvärlden.

Vi har sett goda förändringar likväl som mindre roliga förändringar. Glada nyheter och trista nyheter. Spännande utveckling och tröstlöst gyttjestampande på stället. Och det kanske är precis så det ska vara... 


För er som varit med på hela sjuårsresan: tusen tack för sällskapet! Och för all uppmuntran och glada tillrop!

För er som klivit på längs resans gång: tack också till er! Kul att ni är med!


Den första november 2012 var den officiella födelsedagen för UBRO och sedan dess har det bara rullat på. För undertecknad har det varit en spännande och lärorik resa och jag hoppas att ni läsare tycker detsamma. 

Sjuåringen UBRO är en lokal nättidning med bas och stadigt rotsystem här i Upplands-Bro. 

Idén till UBRO kläcktes i slutet av september 2012, och under en intensiv tvåveckorsperiod föll bitarna på plats och företaget startades. Målsättningen, att ha en "färdig" tidning att lansera till den första november uppfylldes med råge, så redan den 5 oktober gläntade jag på dörren. Utan marknadsföring fick tidningen ta sina första stapplande steg ut i cyberrymden innan den några veckor senare fick en mer officiell, om än ganska blygsam, presentation, med ny logga och en mer proffsig färgskala. 

<span class=\
Skärmdump av UBRO-embryot, så som nättidningen såg ut i begynnelsen innan loggan och färgsättningen var klar. Den 1/11-12 var den officiella födelsedagen som även blev födelsedag för loggan och layouten.

Sedan dess har det som sagt rullat på. UBRO får inte bara uppskattande bekräftelse från er läsare i mejl och "ute på byn" utan har också fått mer officiell dunk i ryggen än så. Redan i december 2012 utsågs UBRO till månadens företag i Upplands-Bro och undertecknad fick komma till kommunens Näringslivsfrukost och presentera tidningen.

I april 2014 utsågs jag och UBRO till Årets Inspiratör vid Upplands-Brogalan. Priset är instiftat av och delas ut av Damernas Företagsbyrå till en person eller företagare som på ett föredömligt sätt leder eller inspirerar till verksamhet som gör Upplands-Bro till en attraktiv kommun att leva och bo iJag är oerhört stolt över utmärkelsen och över nomineringen till Företagarnas pris Årets Nyetablering. Bara att vara nominerad till Galan var stort! Att dessutom vara nominerad i två kategorier var gigantiskt...

Det finns långt över 5 200 artiklar publicerade (den 31/10-19), som alla fortfarande finns att söka i UBROs arkiv. En del av artiklarna har väl egentligen inget sökvärde i sig, medan andra är mycket väl värda att läsas igen. (I SÖKrutan under loggan kan du skriva in valfritt sökörd och vips kommer ett antal artiklar fram. Tänk på att om du söker på till exempel ordet gräs kommer artiklar som har relaterade ord, såsom gräsmatta, gräsligt, gräspollen, också upp i resultatet så ibland blir sökresultatet väldig stort)

Artiklarna spänner över ett brett spektrum av ämnen för att ni läsare ska ha så mycket att välja på som möjligt. Idrott, skola och omsorg, kultur, polisrapporter, intervjuer, redogörelser för politiska beslut och näringslivsfrågor med mera, med mera. Intentionen är att belysa vår fina hembygd och plocka fram och berätta om allt bra som händer här utan att för den skull ducka för det negativa. 

Med utgångspunkt hemma vid skrivbordet på "redaktionen" sker arbetet med UBRO. Ibland är jag ute på uppdrag mest hela dagarna och andra dagar blir det bara skrivbordsjobb. Research och faktakoll är superviktigt och tidskrävande. En del artiklar tar flera dagar i anspråk, medan andra "svängs ihop" på en kvart. Spontana uppslag varvas med inplanerade intervjuer. Hårda nyheter samsas med mjuka dito. 

Att vara en en-mans-redaktion innebär dock en del praktiska begränsningar som stavas tid och arbetsfördelning. Det finns ingen att arbetsfördela till - vilket begränsar möjligheterna till djuplodande undersökningar och längre reportageserier. Som ensam redaktör /reporter /fotograf /redigerare och korrekturläsare finns ingen att delegera till när så skulle behövas för att kunna göra de granskande artiklarna. 

Det är inte alltid lätt att vara saklig och objektiv. Information färgas så gott som alltid av budbäraren och därför är det viktigt för mig i min roll som budbärare att den information jag använder mig av kan bekräftas innan jag sätter den på pränt.

Att utgå från hörsägen kan i vissa fall få förödande konsekvenser för enskilda och det är för mig personligen inte ok. Varken etiskt eller professionellt. Därför kan det ibland dröja innan en artikel publiceras, och ibland kan artiklar till och med utebli helt och hållet hellre än att UBRO publicerar spekulationer. Det är en ständig balansgång som för mig personligen, och för UBROs trovärdighet, är mycket viktig.

Då det gäller "blå-ljus-artiklar" är det inte ovanligt att artiklarna uppdateras och korrigeras eftersom den initiala informationen från larmoperatören till polisens kommunikationscentral kan ha vissa luckor som man i ett senare skede kan fylla igen. Då handlar det om att ny information har blivit känd och att man från officiellt håll korrigerat det första uttalandet. 

UBRO-redaktionen kavlar upp ärmarna för ett åttonde år. Ni hänger väl med?!!?! Utan er läsare blir det ingen tidning, då blir det bara tomma ord utan mottagare. Ni läsare betyder allt för att UBRO ska lyfta ytterligare. Och tack vare era tips har jag möjlighet att fylla UBRO med angelägenheter. Nog för att redaktionen har örat mot marken och ögon i nacken, men utan läsartipsen skulle det bli mycket svårare. Så tack för gott samarbete!

Jag vill också passa på att tacka våra lokala annonsörer vars annonser gör företaget UBRO möjligt. Utan er skulle det inte gå att driva tidningen!


Vad framtiden har att bjuda på återstår att se:-) Allt gott!

//Karin

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Torsdag 1/12
Julmys i Kungsängens centrum
Lördag 3/12
Röda korsets secondhand o café
Öppet Hus på Hembygdsgården Klint
Prästgårdens Julmarknad i Bro
Julmarknad i Ladan Öråker
Musik i adventstid - välgörenhetskonsert i Bro kyrka
Söndag 4/12
Julmarknad på Ladan Öråker
Konsert: Julens sånger med Lucia
Konsert: Julens sånger med Lucia
avståndsannons

Julmarknad Bro Mälarstad 2022

Julerian dec 2022

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen