Woodys Bra produkter april 17
ICA i Bro höst 18
Förstasidan Fredagen den 14 december 2018 - klockan 03:00 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Är du redo? Kulturhuset bjuder in till föreläsning om prepping


Karin Sidén 2018-09-24


Prepping och preppare är ny-ord som studsar runt i media och som är samlingsnamnet för människor som alltid är redo för kris och katastrof. Som ser förberedelser och välfyllda förråd som en självklarhet. 

Författaren Anna Maria Stawreberg har mött svenska preppare och tagit reda på hur de går till väga för att förbereda sig för alla typer av katastrofer. Oavsett om det handlar om ett långvarigt strömavbrott, en lamslagande snöstorm eller vattenbrist. Den 5 oktober kommer hon till Kulturhuset i Kungsängen och föreläser om sin bok och om prepping.

Kanske var du en av dem som läste broschyren "När krisen kommer" som damp ner i de svenska hushållens brevlådor förra sommaren? Som lade på minnet att myndigheterna förväntar sig att vi klarar oss i 72 timmar om krisen kommer. Och som faktiskt införskaffade ficklampor, vattendunkar och konserver. Bra där!

Om inte så kommer en utmärkt möjlighet att lära sig lite mer om kris-tänk och prepping: fredagen den 5 oktober kommer nämligen författaren Anna Maria Stawreberg på besök till Kulturhuset i Kungsängen. Där ska hon berätta mer om sin bok "Prepping - Att hoppas på det bästa men förbereda sig på det värsta".

Anna Maria Stawreberg
Bild:Pressbild
Anna Maria Stawreberg

Anna Maria Stawreberg har mött ett flertal svenska preppare och i hennes bok delar de med sig av hur de går till väga för att vara förberedda vid alla typer av katastrofer. Boken blir därför också en praktisk handbok med värdefulla tips om hur man håller värmen, lagrar vatten med mera.

Säkert har du sett amerikanska filmer där orkan- och bombsäkrade skyddsrum med matförråd för flera år är iordningställda och där preppare porträtteras som halv- (eller hel-) udda enstöringar, oftast också välbeväpnade med det ena raketgeväret större än det andra. Glöm den bilden!

En preppare är en person som har scouternas välkända tillrop: Alltid redo! som motto.

Som hoppas på lugn och ro men som är i stand by för kris och katastrof. Och som vet att en kris kan komma när som helst och i många skepnader. Klassiska väderrelaterade kriser av mer lokal art såsom översvämning, snöoväder och strömavbrott på grund av storm har i och med den gångna sommaren fått sällskap av mer alarmerande kriser såsom rikstäckande extremtorka och gigantiska skogsbränder.

Bild:Karin Sidén

Men i dagens tekniska samhälle är vi också sårbara på mer avancerade sätt. För vad händer om internet går ner för räkning? När ditt betalkort slutar fungera? När du inte har kontanter till att betala ens en liter mjölk och kortläsarna i butikerna inte funkar...

Hur länge skulle du kunna hålla familjen mätt och belåten?

Eller om det blir ett tvådagars strömavbrott mitt i smällkalla vintern? Hur länge dröjer det då innan det börjar bli riktigt kallt hemma hos dig?

Anna-Maria Stawreberg är journalist i grunden. förutom artiklar för bland annat Amelia, Damernas Värld, Aftonbladet och TT  har hon även skrivit flera böcker inom ämnen som barn och föräldraskap. Att det nu blev en bok om preppare och prepping är ingen slump - intresset för ett hållbart samhälle och möjligheten att vara mer självförsörjande och därmed vara förberedd för olika situationer har under åren vuxit sig allt starkare.

Under arbetet med Prepping har Anna-Maria bland annat gått i eldskola samt en överlevnadskurs inriktad på kyla, så räkna med en del handfasta tips och förslag! 


Länk till kommunens Kulturportal för mer information om föreläsningen

Fri entré, inga biljetter och varmt välkomna!


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Lördag 15/12
Röda Korset - Loppis / Second Hand
Söndag 16/12
Tredje Advent på Säbyholm
Lördag 22/12
Sagostund på finska!
avståndsannons

ICA i Bro Piroger

ActivityCare nov 18

Kultur & Fritid ht 18 dec  Vattenläcka

Kommunfullmäktige dec 18

UNICEF plugg

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Alternative content


Håll Sverige rent

Röda Korset Syrien artikelannons 2017
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen