Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 02:09 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Andelsjordbruk = närodlat / härodlat 


Karin Sidén 2023-04-19

Ett exempel på hur en \
Bild:Hela Jorden
Ett exempel på hur en "ranson" kan se ut till en andelsmedlem. Det ska vara varierade grönsaker, rotsaker och örter som kan ätas och tillagas på lite olika sätt eller rent av ätas råa. På hemsidan finns både receptförslag och förvaringstips för allt som odlas.

På Lennartsnäshalvön i Kungsängen finns sedan flera år ett odlingsprojekt som heter Hela Jorden. Det är ett andelsjordbruk som drivs i kooperativ form på gården Öråker och som startades av trion Karin Saler, Patrik Engborg och Ellis Kivi.

Tack vare andelsformatet kan vem som helst få möjlighet att njuta av närodlade grönsaker. 

- I Hela Jorden-projektet finns rum för alla. Det kommer ur ett genuint intresse att hitta vägar till en bättre miljö och ett ökat välmående där vi "stadsbor" bytt kontorsmiljöer, betong och asfalt till jord, växtkraft och humlesurr. Tillsammans hoppas vi kunna visa vägen för andra som kanske inte tror sig om att kunna odla, säger Ellis. 

Karin fortsätter:

- Det finns ett stort intresse av att odla sin egen mat idag, men långt ifrån alla har möjlighet. Dels kanske man rent praktiskt saknar förutsättningar att odla på grund av hur man bor, eller tidsbrist, eller så kanske man känner att man saknar kunskapen och inte riktigt vågar starta en egen odling. Fördelarna med andeljordbruket är många - och så är det ju så himla roligt att göra något tillsammans också, vilket bara det är en bonus! säger Karin.

Våren står i farstun och det är minst sagt bråda dagar med alla förberedelser inför det nya odlingsåret. För Patrik, Ellis och Karin finns det en hel del att göra och när UBRO är på besök på Öråker står vårstädning av växthuset på agendan. 

Att vilja veta vad det är man äter och hur det kommit till ens tallrik är för många en självklarhet. Att läsa på etiketter och försöka göra så kloka val som möjligt är vad den medvetna konsumenten ägnar sig åt i matbutiken, vilket är en bra start. Men för vissa räcker det inte att "bara" vara medvetna konsumenter, de vill mer än så. När vetskapen att en tredjedel av hushållens utsläpp kommer från maten, vill många också påverka hur den produceras eftersom vad vi äter kan göra stor skillnad för klimatet. 

För trion Karin Saler, Patrik Engborg och Ellis Kivi har önskan om att vara en medveten konsument och att ta sitt ansvar för vår planet blivit ett sätt att leva. Det som började med ett eget intresse har vuxit till ett gemensamt projekt som i sin tur utvecklats till ett kooperativ.


Ellis Kivi, Karin Saler och Patrik Englund driver ett småskaligt andelsjordbruk på Öråker i Kungsängen.
Bild:Karin Sidén
Ellis Kivi, Karin Saler och Patrik Englund driver ett småskaligt andelsjordbruk på Öråker i Kungsängen.

Karin Saler berättar:

- Hela Jorden speglar vår insikt om att vi alla kan och måste bidra till en hållbar framtid och en levande planet. Och det gör vi bäst i det småskaliga, där profiten inte är det allenarådande utan där vi här och nu tar vara på de resurser som finns.

- Det handlar om allt från att äta efter säsong, att gynna pollinatörer med en mångfald av grödor samt att odla utan kemikalier och annat som på sikt utarmar och skadar våra jordar. Att ändra hur vi producerar och konsumerar mat är ett mycket kraftfullt redskap för att klara den omställning som vi som individer och samhälle behöver göra för att klara de utmaningar vi har framför oss, när det gäller utsläpp, energi, biologisk mångfald och matsäkerhet.

- Ingen av oss har egentligen en bakgrund inom odling eller liknande, utan det här kommer ur ett genuint intresse att hitta vägar till en bättre miljö och ett ökat välmående, förklarar Ellis Kivi och fortsätter:

- Vi är "stadsbor" som bytt kontorsmiljöer, betong och asfalt till jord, växtlighet och humlesurr och som med det hoppas kunna visa vägen för andra som kanske inte tror sig om att kunna odla. Sedan vi lämnade kontoren har vi gått olika kurser inom odling och permakultur - det var så vi träffades faktiskt! Allra mest har vi lärt oss om att odla i praktiken, och tror helhjärtat på det som engelsmännen benämner som "learning by doing". 

Patrik Engborg fyller i:

- Nu har vi mer eller mindre odlat på heltid i nästan fem år, och det är fjärde säsongen för Hela Jorden. Så även om vi startade som nybörjare har vi numera en hel del kunskap och erfarenhet att luta oss mot - och lärandet fortsätter hela tiden och är en stor del av det roliga!

- Vi är övertygade om att en omställning av våra livsvanor är nödvändig nu och vi vill ge exempel på detta och utforskar metoder för att göra så. Att det blev i kooperativ form, som ett andelsjordbruk, var ingen självklarhet från början, men nu känns det helt rätt. För som man säger: ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Tillsammans blir det både lättare och roligare, och det finns en styrka i gemenskapen som man inte ska underskatta.

- Att kunna följa maten från jord till bord är både givande och lärorikt. Och frustrerande ibland eftersom väderlek och vissa andra parametrar inte går att påverka! Men tillfredsställelsen i att vara här och nu, fullt närvarande i växternas livscykel, är stor. Det känns verkligen meningsfullt på ett sätt som våra tidigare arbetsdagar kanske inte alltid gjorde, konstaterar Karin, som är i grunden är arkitekt och arbetat som sådan i många år.

Tidig vår och ännu är allt mest bara olika nyanser av brunt - men naturen står bokstavligen i startgroparna, redo att utföra magi!
Bild:Karin Sidén
Tidig vår och ännu är allt mest bara olika nyanser av brunt - men naturen står bokstavligen i startgroparna, redo att utföra magi!

I tunnelväxthuset är det mesta förberett för årets tomatplantor. 
Bild:Karin Sidén
I tunnelväxthuset är det mesta förberett för årets tomatplantor. 

Att inget år är det andra riktigt likt när det gäller odling har trion lärt sig vid det här laget. Förutsättningarna går bara att påverka till viss del, väder och nederbördsmängd däremot bidrar snarare med spänning och oförutsägbarhet. Vilket har sin tjusning! För varje dag och varje säsong lär de sig mer och mer. Lärdomar och erfarenheter som de har stor nytta av och gärna delar med sig av.

Trion berättar om några av de utmaningar de stött på och erfarenheter de hittills gjort, som nu vägs in i planeringen. Bara en sådan sak som att se till att allt det man odlar inte är redo för skörd samtidigt utan har olika lång växttid... Eller att det finns tomatsorter som är hållbarare än andra och därför lämpar sig bättre för både transport och lagring.

Varje odlingssäsong och grönsak utvärderas minutiöst. Favoriter återkommer medan "floppar" byts ut. Ett flödesschema för hela året har skapats där man lägger in odlingstidpunkter för alla olika grönsaker för att optimera arbetet. Dels vill de att det alltid finns flera sorters grönsaker att skörda så att andelarna blir så varierade och innehållsrika som möjligt. Och dels vill de ha ett så jämnt flöde som möjligt så att det alltid kan delas ut något under säsongen.

Tomater i olika färger, former och storlekar.
Bild:Hela Jorden
Tomater i olika färger, former och storlekar.

Ambitionen är att ha 7-9 olika nyskördade, näringsrika, giftfria, smakrika grönsaker vid 12 utdelningstillfällen under sensommaren och hösten, vilket i sig varit en utmaning.

- Första året odlade vi alldeles för många sorter, så då lärde vi oss att mycket inte alltid är bra. Sedan har vi ju också lärt oss vad som funkar rent praktiskt, som håller bra. Vi odlade massor med basilika ett år, vilket var jättetrevligt, men det var så mycket att vi inte hann med att skörda en bråkdel innan den gick i blom. Och vi har haft tomatsorter vars skal är så tunna att de spricker när man skördar, vilket inte är något problem om man plockar för husbruk men ska man transportera spruckna tomater blir det blött och kladdigt vilket vi ju vill undvika, berättar Ellis.

Utvärderingen och letandet efter de bästa grödorna är en del av förberedelsearbetet som Ellis, Karin och Patrik gör. Man har också satt ihop en grönsaksguide på hemsidan där alla grödor som produceras presenteras och där både tillagningsförslag och tips om hur varje gröda bäst förvaras finns.

Men även praktiska sysslor pågår under "icke-säsong". Patrik förklarar:

- Vi som är anvariga för Hela Jorden har ju egentligen stått i startgroparna ganska länge. Hela vintern ägnas åt förberedelser av olika slag och så snart det bara är möjligt börjar vi förså det som ska drivas upp. Endast en del av våra grönsaker sås direkt på friland - det mesta försås och får på så sätt tillbringa den första tiden inomhus under odlingslampor eller i odlingstunneln, innan det är varmt nog att flytta ut i odlingsbäddarna. 

Karin fortsätter:

- Andelsmedlemmarna köper in sig i årets produktion och är därmed med och delar på både skörden - och risken. Den "risk" man tar är den som alla odlare tar - risken att någon eller några grödor slår fel, då blir det mindre skörd. Samtidigt blir det ju också extra mycket att dela på när odlingen går extra bra, så det är ju en del i odlandets tjusning! 

- Att vara andelsmedlem ger både fantastiskt goda närproducerade grönsaker och möjlighet till gemenskap vilket är uppskattat. Våra medlemmar kommer från alla möjliga håll. Vi har några Upplands-Bro-bor, men också från andra delar av Storstockholm. Vid utdelningstillfällena har man i nuläget tre val av platser, förutom att komma och hämta sin andel här vid Ladan Öråker, och det är Petjos i Kungsängen, i Sollentuna och vid Slussen. Jag som bor i Sollentuna tar med mig andelspåsar dit och Karin som bor i stan fyller bakluckan med påsar och delar ut dem i närheten av Slussen, säger Patrik.

- Vi har andelar kvar i år, så om någon blir nyfiken och vill prova på så är de hjärtans välkomna. Vi erbjuder framför allt leverans av goda, giftfria grönsaker och örter, men också möjlighet till jord under naglarna och trevligt umgänge! Som andelsmedlem har du möjlighet att delta i arbetet under odlingssäsongen om du vill, men det är inte något krav. Från och med nu och fram till midsommar har vi öppna arbetsdagar varje lördag klockan 10-16, då alla som vill är välkomna att delta i arbetet, hälsar Ellis.

En annan tid på året... 
Bild:Hela Jorden
En annan tid på året... 



Här kan du läs mer
 om att bli medlem i andelsjordbruket
.

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen