Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 06:25 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Årets kock lärde sig grunderna på Upplands-Brogymnasiet
Nyhet från Upplands-Bro kommun


Nyhet från Upplands-Bro kommun 2016-02-12

Jimmi Eriksson, bördig från Kungsängen, vann tävlingen Årets Kock 2016. HM Prins Carl-Philip delade ut medalj.
Bild:Per Erik Berglund
Jimmi Eriksson, bördig från Kungsängen, vann tävlingen Årets Kock 2016. HM Prins Carl-Philip delade ut medalj.

Årets kock heter Jimmi Eriksson. Jimmi lärde sig grunderna i kockyrket när han studerade på hotell- och restaurang på Upplands-Brogymnasiet och arbetar i dag på Lilla Ego i Stockholm.

Jimmi Eriksson är 28 år och har varit i semifinal två gånger tidigare. Det här var hans första final. Att möta två av sina arbetskamrater i final var förstås lite speciellt.

-Vi har hållit på och tränat och stöttat varandra i ett halvår. Men den senaste månaden har man hållit sig lite mer för sig själv, berättar Jimmi Eriksson.

För inte så länge sedan var Jimmi elev på Upplands-Brogymnasiet på hotell- och restaurangprogrammet. 2006 tog Jimmi studenten. Redan då visade han stor talang.

-Han var riktigt duktig, säger Lena Nisser som var en av fyra lärare på hotell- och restaurang.

-Jag minns att han även vann titeln årets kock-elev som arrangeras för avgångseleverna på skolan.

Jimmi visade stor talang under tiden på skolan och även betygen i de olika kökskurserna lovade gott med mest MVG och några VG.

-Jag förstod att det skulle bli något stort av honom, berömmer Lena Nisser.

Förutom segern i skolan ser Jimmis meritlista ut så här: Två semifinaler i Årets Kock 2013 och 2014 samt sista chansen 2014, vann Årets unga Kock 2013, 2:a internationella unga kock i Istanbul.

I finalen av ”riktiga” årets kock ingick två tävlingsuppgifter.


Tävlingsrätt 1: Noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serveras med broccoli, soja och mandel.
Bild:Per Erik Berglund
Tävlingsrätt 1: Noribakad hälleflundra och gratinerad kungskrabba serveras med broccoli, soja och mandel.

Tävlingsrätt 2: Sotad och hasselnötsbakat rådjur samt rotselleri fylld med rökt tartar. Rotselleri, svamp, gran och lingon.
Bild:Per Erik Berglund
Tävlingsrätt 2: Sotad och hasselnötsbakat rådjur samt rotselleri fylld med rökt tartar. Rotselleri, svamp, gran och lingon.

Huvudråvara i tävlingsuppgift 1: Odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba. På tallrikarna som serverades skulle den färdiga vikten av huvudråvaran om minst 100 gram, bestå av 50 % hälleflundra och 50 % kungskrabba.

Huvudråvara till tävlingsuppgift 2: Svensk rådjurssadel som huvudråvara och 50 procent av det som presenteras på tallriken skulle bestå av grönsaker som balanserar proteinet.

Rådjurssadeln skulle tillagas urbenad eller på ben. Vid serveringen skulle köttet serveras som ett helt stycke, presenteras på fat och därefter trancheras framför juryn innan rätten lades på tallrik.

I finalen deltog, förutom Jimmi Eriksson, Fredrik Andersson, Gothia Towers, Göteborg, Johan Backeus, Aveqia, Stockholm, Jonas Karlsson, Noga Matstudio, Stockholm, Jonathan Kasche, Lilla Ego, Stockholm, David Lundqvist, Gute Grill & Bar, Stockholm, Daniel Müllern, Ystad Saltsjöbad, Ystad och Manfred Nilsson, Lilla Ego, Stockholm.

Juryns motivering löd: ”Med rötterna i den svenska traditionen men i ett nutida utförande.”

I samband med prisutdelningen fick Jimmi ta emot guldmedaljen av H.K.H Prins Carl Philip.

Upplands-Bro kommun och Upplands-Brogymnasiet säger grattis till Jimmi Eriksson, årets kock 2016.


Länk till Årets Kock för mer bilder.



Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen