UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Onsdagen den 17 augusti 2022 - klockan 09:15 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Den 7 juli var det 30 år sedan Bro centrum brann


Karin Sidén 2022-07-07

Jag fick en tydlig påminnelse om hur fort tiden går när det i FB-flödet den 7 juli dök upp ett inlägg om att det idag är 30 år sedan Bro centrum brann. Jag skulle ljuga om jag sa de klassiska orden: "Jag minns det som i går!", men nog sitter minnena kvar. Starkt!

Branden slukade så gott som hela centrumbyggnaden, som bland annat innehöll affärer och bank- och postkontor, bibliotek, sporthall och simhall, men också en stor del av Bro-identiteten.


Själv var jag ung, nybliven Bro-bo, och tog kanske chocken över förödelsen lättare än många andra, men det går inte att komma ifrån att mycket förändrades för många människor, och för samhället Bro, den natten.

Klockan var 00.20 natten mot den 7 juli 1992 när ett automatlarm utlöstes vid ICA-butiken i Bro centrum. På lastkajen som tillhörde butiken hade en yngling tänt eld på några kartonger, och på kort tid tog sig elden och kunde på grund av hur byggnaden var konstuerad snabbt sprida sig in i takkonstruktionen. Branden spred sig explosionsartat och fick en katastrofal omfattning.

Även om Centrum-branden den där julinatten för 30 år sedan för många Bro-bor är förknippat med förödelse och katastrof, hade det kunnat bli en ännu större katastrof. Brandmännen - ett tag var de över 70 stycken som slet på plats -  lyckades rädda Broskolan, vårdcentralen och simhallen genom att skapa begränsningslinjer (= såga upp och riva delar av väggar och tak så att inte elden kunde sprida sig vidare).


Statens Haverikommission utredde branden, varför förloppet blev så explosionsartat och varför det inte gick att få stopp på den i ett tidigare skede, och för den som är nyfiken finns rapporten tillgänglig på nätet. Se länk.

Bilderna är hämtade från Haverikommissionens rapport.

Bilderna är hämtade ur Haverikommissionens rapport om centrumbranden.
Bilderna är hämtade ur Haverikommissionens rapport om centrumbranden.

Dagens Nyheter skrev man så här dagen efter branden: 

"400 miljoner brann upp. Bro Centrum ödelagt"

"En våldsam brand ödelade på tisdagen Bro centrum nordväst om Stockholm. Värden för mellan 300 och 400 miljoner kronor förstördes.

I släckningsarbetet deltog allt vad brandförsvaren förmådde mellan Uppsala och Stockholm. Trots att släckningen kom i gång snabbt efter larmet vid midnatt, brann det fortfarande vid lunchtid på tisdagen. Eftersläckningen beräknas pågå fram till lunch i dag. Ingen människa skadades vid branden.

...

- Vi tvangs att försöka begränsa och rädda vad som gick, berättar räddningsledare Mats Körner, vice brandchef vid Järfälla/Upplands-Bro brandförsvar.

Larmet gick tjugo minuter efter midnatt. Det hade börjat brinna bland bråte på en av lastkajerna till köpcentrumet. Branden hann sprida sig en bra bit in mellan ytter- och innertak i köpladan innan de ålderstigna brandvarnarna reagerade.

Elden spred sig sedan explosionsartat inne i byggnaden, som saknade brandmellanväggar och andra säkerhetsdetaljer. De skulle ha kunnat begränsa elden.

Skola hotad

Brandkårerna satte in större delen av sina resurser på att hindra eldens spridning till intilliggande vårdcentral och Broskolan samt delar av simhallen. Som mest deltog ett 70-tal brandmän med 20-talet brandbilar från tio brandstationer i släckningsarbetet.

Polisen väckte och lugnade folk i bebyggelsen runt omkring. De varnades för att ha fönster och dörrar öppna för att undvika rökförgiftning.

....

- Om skadorna uppgår till närmare 400 miljoner kronor så har det räddats värden för lika mycket, säger Sven Erik Lindberg, som är restvärdesledare för försäkringsbolagen."Ritningen är hämrad ur Haverikommissionens rapport. De streckade delarna var det som förstördes i branden.
Ritningen är hämrad ur Haverikommissionens rapport. De streckade delarna var det som förstördes i branden.

 
Det finns även ett Youtube-klipp från förödelsen. Se länk.


Fakta om Bro centrum:

1973 invigdes Bro centrums inomhuscentrum, en "köplada" som innehöll en ICA-butik och en Konsum-butik, ett bankkontor och ett postkontor, ett konditori, ett bibliotek, en sporthall, en simhall, en skolmatsal och en fritidsgård. Byggnaden satt ihop med Broskolan samt med vårdcentralen.

1992 brann centrum ner. Brandmännen lyckades begränsa eldens framfart så att den inte spred sig in i Broskolan och vårdcentralen. 

1993, i mars, öppnades ett provisoriskt centrum på centrumparkeringen medan det nya centrumet byggdes.

1994 invigdes Bro Centrum, i den form det har idag. Brohuset har sedan dess fått en ansiktslyftning, bland annat med den nya fönsterfasaden, men byggnaderna är i stort desamma.

Tipsa en vän     Skriv utKalender

Måndag 22/8
Prova-På YinYoga
Torsdag 25/8
Prova-På MediYoga
Prova-På Livsyoga/Kundaliniyoga
Lördag 27/8
Kungsängens dag - familjefest
Vernissage i Konsthallen - Konstrundans Presentationsutställning
Söndag 28/8
Kulturbojens café vid Sandhagen - med loppis
Lördag 3/9
KONSTRUNDAN
Söndag 4/9
KONSTRUNDAN
Lördag 10/9
Brodagen - familjefest
avståndsannons

Sjöräddningen

UNHCR sidebanner människor på flykt dubbling mars 22

UBROs egen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen