UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Tisdagen den 7 juli 2020 - klockan 03:56 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Earth Hour firades med eldshow, tal och musik


Karin Sidén 2019-04-01

Gycklargruppen Trix bjöd på en mycket uppskattad eld- och ljusshow i Bro centrum.
Bild:Tommy Sidén
Gycklargruppen Trix bjöd på en mycket uppskattad eld- och ljusshow i Bro centrum.

I lördags uppmärksammades miljömanifestationen Earth Hour i Bro centrum. Gycklargruppen Trix bjöd på en eld- och ljusshow, kultur och fritidsnämndens ordförande Mattias Petersson talade och de unga musikerna i Mind of Mark spelade och sjöng inne på Café Nyfiket där det serverades klimatsmart fika.


Bild:Tommy Sidén

Bild:Tommy Sidén

Sista lördagen i mars är sedan 2007 förknippad med Världsnaturfondens manifestation Earth Hour. En manifestation som sätter sitt avtryck i så gott som hela världen på lite olika sätt.

Här i vår kommun har ett flertal olika mindre programpunkter ordnats under veckan för att under lördagskvällen kulminera i en eld- och ljusshow i Bro Centrum följt av tal och musikframträdande inne på Café Nyfiket i Brohuset. Evenemanget lockade en månghövdad publik i alla åldrar.

Gycklargruppen Trix har en kul blandning av traditionell eldshow med eldsprutande gycklare och brinnande atiraljer uppdaterad till nutid med jonglerarkäglor och stavar med ledljusets fantastika möjligheter att ändra färg.

Häftigt för ögat att titta på och en stämningsfull start på Earth Hour.Jonglering med ledbelysta käglor som ändrade färg - väldigt fint att titta på!
Bild:Tommy Sidén
Jonglering med ledbelysta käglor som ändrade färg - väldigt fint att titta på!

Efter Trix show ute på torget så fortsatte Earth Hour-programmet inne på café Nyfiket i Brohuset. Där hade man bullat upp med klimatsmart fika för de som var sugna.

När klockan var slagen och Earth Hour började släcktes belysningen ner och Mattias Petersson (C), ordförande för kultur- och fritidsnämnden höll sitt tal.

Mattias är vald till representant för Sveriges Ekokommuner och har tillsammans med Nicola Björk som är miljö- och hållbarhetsstrateg i kommunen tagit initiativet till och planerat för Earth Hour-kvällen i Bro Centrum. Talets inledning löd:

-Jag vill hälsa er hjärtligt välkomna till Earth Hour 2019.

Här: I Brohuset. I Bro. I Upplands-Bro kommun. I Stockholms län. I Sverige. I Norden. I Europa. På planeten Jorden. För det är här vi hör hemma. På samtliga ställen - just nu. Samtidigt.

Earth Hour handlar ju om just detta.

Att vi inte är isolerade. Att vi inte kan vara isolerade. Att vi inte får vara isolerade.

Den globala uppvärmningen och miljöproblemen stannar inte vid en gräns. Värmeböljan som väller upp en sommar från Centraleuropa svänger inte lydigt in vid tullen i Ystad och väntar i kön på att få en stämpel i passet och bli insläppt i landet.

”-Semester eller affärer?”

Skulle inte tro det!"

Mattias fortsatte sedan med att berätta sagan om grodan som tog sig ett dopp i en kastrull med vatten och som inte märkte att vattnet blev varmare och varmare förrän det var alldeles för sent att hoppa ur. Sagan om grodan är talande för var världen befinner sig idag. Klimatet förändras och medeltemperaturen stiger - men vi människor förstår inte allvaret. 


Bild:Tommy Sidén

Bild:Tommy Sidén

Bild:Tommy Sidén

Mattias tal fortsatte:

"-Det är allvar nu.

Vi är redan på en grads uppvärmning. Och vi ser redan effekterna. Rekordvärme. Extremväder. Smältande glaciärer.

Vi borde verkligen inte gå över en och halv grad, men det verkar vara ofrånkomligt. Vid det scenariot riskerar 46 miljoner människor att få sina hem bortspolade.

Parisavtalet handlar om att stoppa vid två grader. Då talar vi om 60 procent fler skogsbränder runt Medelhavet och att 30 procent av människorna i Afrika och Asien riskerar säker tillgång på mat.

Tre grader. Hemska tanke. Det är dit alla kurvor pekar. Då talar vi om oåterkalleliga klimatförändringar. Att hela länder blir obeboeliga. Att Amazonas – jordens lunga – riskerar att försvinna.

Fyra grader. Om vi inte lyckas… Då talar vi katastroffilm. Typ Hollywood. Men med skillnaden att det inte kommer att finnas någon räddande Bruce Willis eller The Rock. Inte ens någon Arnold Schwarzenegger som kommer att fixa allt innan eftertexterna rullar in. Öar översvämmas. Kuststäder försvinner. Bye bye New York, Köpenhamn och Amsterdam… Saharaöknen breder ut sig norrut till Grekland, Italien, Spanien och Portugal.

Så - vi är grodor i grytan."


Bild:Tommy Sidén

Mattias konstaterade att vi fortfarande - trots allt - har möjligheten att bromsa, att vända och att förändra vår framtid men att det är bråttom.

Han tryckte på att vi alla, som individer, familjer, kommuninvånare och världsmedborgare har en möjlighet - och en skyldighet - att agera.

Vi kan aldrig tro att vi här i Upplands-Bro och Sverige kan vända allt själv, men vi kan bidra. Ta vårt ansvar. Tillsammans - lokalt, nationellt och globalt - kan vi agera för vår framtid.

"-Vem vet. Kanske en klimatsmart lösning som utvecklas i Upplands-Bro kommun 2021 kan inspirera beslutsfattare i en kinesisk megastad 2022. Vi lever i en global värld med global kunskapsöverföring som färdas med ljusets hastighet.

Det är en av de saker som gör mig hoppfull."

I talet nämndes också Greta Thunberg. Självklart!

Denna fantastiska tjej som likt en korsning mellan Pippi Långstrump och Astrid Lindgren samt barnet i den klassiska sagan Kejsarens nya kläder sedan i höstas har inspirerat, provocerat och engagerat människor världen över med sitt budskap om den globala uppvärmningen.

Denna tonåring som ena dagen skriver nationella prov i skolan för att nästa dag tala inför FN har på kort tid lyckats där många, många vuxna gått bet.

"-Greta Thunberg har verkligen lyckats provocera vissa politiker, debattörer, bloggare, proffstyckare, Facebookskribenter, rättshaverister- och troll.

Man har gett sig på henne. Man har gett sig på hennes familj. Att en ung person – till råga på allt av kvinnokön – kommer och tycker om vår tids ödesfråga – och till råga på allt kräver att saker måste göras – ja då blir vissa drabbade av ett slags inre haveri.

Deras reaktioner är tragiska. Men de inspirerar oss andra att jobba ännu mer för att stoppa den globala uppvärmningen. För oavsett vad dessa skrivbordskrigare säger. Det är allvar nu."


Mattias Petersson talade.
Bild:Tommy Sidén
Mattias Petersson talade.

Earth Hour-kvällen avslutades med ett musikframträdande där gruppen Mind of Mark spelade akustiskt och sjöng en rad covers. Mind of Mark består av Mark, Kenny, Oscar och Olle, som alla går musikprofilen på UBG.

Mind of Mark spelade och sjöng som avslutning på Earth hour-programmet.
Bild:Tommy Sidén
Mind of Mark spelade och sjöng som avslutning på Earth hour-programmet.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Socialdemokraternas sommarhälsning 20

Sjöräddningen

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Röda Korset Medmänniska

Facebook

RSS-flöde

Röda Korset Syrien artikelannons 2017

UNHCR långsmal
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen