Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Lördagen den 20 april 2024 - klockan 16:32 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Engagemang och goda krafter bidrar till ett tryggare samhälle


Karin Sidén 2016-10-19

Grannstödsförarna brukar passa på att visa bilen och berätta om sitt uppdrag vid större evenemang. Som här på Fest i Byn i Bro Centrum i september i år.
Bild:Karin Sidén
Grannstödsförarna brukar passa på att visa bilen och berätta om sitt uppdrag vid större evenemang. Som här på Fest i Byn i Bro Centrum i september i år.

Grannsamverkan, grannstödsförare och vuxenvandringar (VPG) är alla goda exempel på trygghetsskapande insatser som bygger på frivillighet och allmänhetens medverkan och som bevisligen fungerar med gott resultat.

-Det här handlar på inget vis om medborgargarden, eller att man som privatperson ska ingripa som en polis-stand-in för att avstyra något brott. Det handlar om frivilliga goda krafter som på olika sätt bidrar till att öka tryggheten i samhället. Som vuxenvandrare till exempel så "höjer du medelåldern ute på byn" på fredags- och lördagskvällar, vilket bara det ger ett ökat lugn, säger Björn Svensson, Trygghetssamordnare i Upplands-Bro.

Lugn, ro och trygghet är något vi alla önskar och till och med förväntar oss i vår boendemiljö. Känslorna är subjektiva och vad som är tryggt för en person kan vara otryggt för en annan. Så här på hösten, när mörkret sänker sig över Sverige och Upplands-Bro, ökar mångas känsla av otrygghet och det är därför ett ypperligt tillfälle att göra något åt saken. 

Man arbetar naturligtvis övergripande för hela kommunen, men har även en del punktinsatser för områden som har specifika problembilder. Exempel på trygghetsskapande åtgärder är fritidsgårdsverksamhet, ungdomsstödjare på fält, Grannstöd och Grannsamverkan, samverkan med Fryshuset med mera.

-P
olisen, Upplands-Bro Hus och kommunen har inlett en nystart av Grannsamverkan i Bro. Detta, i samverkan med lokala hyresgästföreningar, blir en bra grund för dialog och för att etablera ett lokalt engagemang. Polisen och kommunen gör också en hel del annat för att öka tryggheten, men vi behöver medborgarnas hjälp för att nå i mål. Utan medborgarnas egna engagemang så kommer sträckan till att nå målet avsevärt att förlängas, säger Björn Svensson som sedan i slutet av augusti i år är Trygghetssamordnare i Upplands-Bro kommun.

Grannsamverkan bygger på att grannarna i ett område hjälper varandra. Det kan handla om att man kollar till varandras bostad när någon är bortrest, plockar in posten eller skottar garageuppfarten så att bostaden inte ser övergiven ut. Men det kan även handla om att man håller lite extra koll på vilka som rör sig i området, hälsar på alla och visar att man sett varandra. Små enkla medel för att öka känslan av samhörighet och trygghet. (Läs mer här)

Grannstödsförare är privatpersoner som hjälper polisen med extra ögon och närvaro i kommunen. Förarna är utbildade och har daglig kontakt med polisen för att ha koll på vad som händer. Det kan handla om att man ska spana efter en särskild bil, en stulen moped eller att dela ut inbrottsvarningar i ett område som haft ovälkommet besök. Förarna har även HLR-utbildning och en hjärtstartare med i bilen, så även sådana livsviktiga uppdrag kan dyka upp under den dagliga rundan. (se länk)

-Grannstöd och Grannsamverkan är något vi ska vara stolta över här i Upplands-Bro. Vi har kommit långt här, längre än många andra kommuner, och i min nya roll som Trygghetssamordnare hoppas jag att vi ytterligare vässa verksamheten. Ännu finns det bostadsområden som inte anslutit sig till Grannsamverkan till exempel.

-Grannstöd och Grannsamverkan är dock bara en del av det som kan göras av medborgarna för att nå förbättrad trygghet. Vuxenvandringar är en annan. Under årens lopp har det gått upp och ner i engagemanget, vilket är fullt naturligt. Vi hade en väldigt stark vandrarkultur under många år i Bro, men tyvärr gick den ner på sparlåga för ett par-tre år sedan. I Brunna och Kungsängen har det historiskt sett varit svårare att få igång vandringar men sedan drygt ett och ett halvt år har Brunnas vandrare haft ett enormt engagemang. Som också gett fantastiskt resultat, vilket så klart är mycket glädjande. Där har vi några starka eldsjälar som drar ett tungt lass vilket också påverkar det allmänna engagemanget.

Vuxna på Gång (VPG) i Bro bedriver vandrarverksamhet på fredags- och lördagskvällar, förutsatt att det kommer minst en deltagare förutom vandrarvärden. Man är alltid minst två vuxna, och skulle man vara fyra-fem stycken, varav någon mer förutom vandrarvärden har erfarenhet från att ha varit ute förut, kan det vara så att man delar upp sig i mindre grupper.

-Vandringsvärden har fått viss utbildning av polisen. Eftersom vuxenvandrarna i första hand finns ute för att skapa relationer med våra unga gäller det ju att de är rustade för det. Kontakten är viktig och kan man göra mötet mellan vuxenvandrarna och ungdomarna positivt så är mycket vunnet. Huvuduppdraget är att finnas ute på byn som trygga vuxna och hjälpa de ungdomar som behöver det av någon anledning. Det kan vara någon som inte vågar gå hem från fritidsgården själv, någon annan kanske mår pyton efter att ha druckit öl för första gången och ytterligare en annan är arg och ledsen på sina kompisar och behöver någon att prata med. Att bara vara närvarande vuxen räcker långt.

OBS!  V P G Bro har årsmöte torsdagen den 20:e oktober klockan 18.00 på Fritidsgården i Bro där samtliga hälsas välkomna att närvara och få svar på frågor och funderingar.
 

Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen