UBRO Panorama gif-fil
Toppbanner UBRO
Förstasidan Fredagen den 23 april 2021 - klockan 12:46 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Från Grusplanen till Stamford Bridge
UNGDOMSNYTT


UNGDOMSNYTT 2020-07-02

Joseph Colley
Bild:Ungdomsnytt
Joseph Colley

I Upplands-Bro växer det upp många unga med drömmen om att lyckas inom fotbollen, en som har lyckats är 21-åriga Joseph Colley. Han började som vilken annan ungdom som helst i Bro med drömmen om att bli proffs. Idag har Joseph både tränat med och blivit tränad av de bästa i världen.


Joseph föddes i Gambia och kom till Sverige november 2008. Han växte upp i Bro, Fjärilstigen, och hade alltid ambitionen att bli ett fotbollsproffs. Han började spela fotboll på Fjärilstigens grusplan och senare i Bro IK. När utmaningarna inte räckte till var Brommapojkarna nästa steg på resan mot drömmen. Därefter tog livet fart på riktigt för unga Joseph.

2013 fick 16-åriga Joseph, som precis gått klart nian, ett samtal från ett främmande nummer. Det visade sig vara chelseas nordiska chefsscout David Wilson, han ville att Joseph skulle komma och provträna för dem.

Intresset för Joseph fanns även hos andra storklubbar ute i Europa, men vid slutet av året hade Joseph bestämt sig för att tacka ja till Chelseas erbjudande och begav sig till London för att göra sin första provträning med Chelseas ungdomslag. Några månader senare var det klart, Joseph skulle lämna familjen i Bro och flytta till London för att fullfölja sin dröm.

När Ungdomsnytt träffar Joseph berättar han hur det kändes att som 16-åring lämna familjen och flytta till ett främmande land:

-I början var det pirrigt eftersom jag inte direkt visste vad jag hade framför mig men det var ändå en väldigt bra känsla. Det var något jag hade drömt om väldigt länge och i mitt huvud fanns det inget annat val. Det var det jag skulle göra och inget kunde ändra på saken.

När Joseph väl kom till London fick han bo hos en familj med tre andra spelare från Chelseas ungdomsakademi. Därifrån gick karriären framåt och några år senare hade han vunnit trippeln tillsammans med sina lagkamrater. Att vinna trippeln innebär att vinna ligatiteln, den inhemska cupen samt Champions League under samma säsong. För Joseph var det en självklarhet att vinna trippeln när man spelade i Chelsea eftersom ”alla där har en mentalitet som är så stark”.

Livet kan inte alltid vara frid och fröjd utan det kommer alltid finnas tuffare dagar än andra, det vet även Joseph:

-Mycket bra har hänt i min karriär men tuffa perioder kommer alltid att dyka upp även om folk inte märker av det, men det är en del av livet. Just nu känner jag att jag är i en tuff period då jag inte är där jag vill vara i min karriär men jag fortsätter kämpa och låter inte det trycka ner mig.

Att ångra något finns inte ens i Josephs vildaste tankar. Varenda steg han har tagit i sin karriär har varit det rätta och allt händer av en anledning, förklarar han för oss. ”Om jag hade chansen att gå tillbaka i tiden hade jag tagit exakt samma beslut igen då de formade mig till mannen jag är idag”.

I vår lilla kommun växer det upp tusentals andra unga som precis som Joseph också har en dröm i livet. Vi bad Joseph dela med sig av sina tre bästa tips till andra barn och ungdomar som vill fullfölja sin dröm och lyckas i livet:

-Jobba hårt, ge aldrig upp, den tiden du lägger ner kommer belönas till slut. Tro på dig själv, om inte du tror på dig själv så kommer ingen annan göra det. Klaga inte, bli inte avundsjuk på andra för att de lyckas utan observera och ta det som bränsle. Det här är mina bästa tips för att lyckas i livet och inte endast inom idrott.

Men Josephs resa tar inte slut där, i alla fall inte om man frågar honom själv. ”Om 10 år ser jag mig själv som den bästa mittbacken i världen samt den bästa versionen av mig själv”, avslutar han med.


Tipsa en vän     Skriv utKalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Röda Korset Medmänniska

Sjöräddningen

UBROs egen

Barncancerfonden pluggannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Facebook

RSS-flöde

UNGDOMSNYTT artikelannons
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen