Avslutsbanner
Avslutsbanner topp 2
Förstasidan Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 23:26 Tipsa redaktionen
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp
« Föreg. Nästa »

Frivilligorganisation larmar: Moment 22 för ensamkommande ungdomar som vill bo kvar och gå i skolan i Upplands-Bro


Karin Sidén 2018-01-15

I Upplands-Bro finns idag 10-14 ensamkommande ungdomar i åldrarna 16-18 år som valt hemlöshet för att kunna gå kvar i skolan här. Situationen är akut och nu larmar Frivilligorganisationen Upplands-Brovolontärer att antalet hemlösa ungdomar riskerar att stiga i och med att fler fyller 18 snart.

-Vi har ett tandlöst beslut från Upplands-Bro kommun som säger att kommunen erbjuder de ungdomar som fyllt 18 men som ännu inte fått negativt beslut om uppehållstillstånd att bo kvar och gå i skolan här. I verkligheten riskerar det att bli ett icke-beslut eftersom så gott som alla ungdomar som fyllt 18 eller fått sin ålder uppskriven till 18 per automatik får beskedet från Migrationsverket att deras ansökan om uppehållstillstånd fått avslag. De här ungdomarna har i många fall bott och gått i skolan i Upplands-Bro i två år och vill inget hellre än att få vara kvar här. Alternativet, att flyttas till ett asylboende för vuxna långt härifrån, innebär oftast att de inte kan fortsätta sin skolgång vilket är en katastrof i dubbel bemärkelse. Ett moment 22 då regeringen den 27 november lade fram ett förslag om att en stor del av de asylsökande ungdomarnas asylansökningar ska omprövas om de har en fungerande skolgång, säger Linda Fidjeland som är engagerad i Upplands-BroVolontärer och även har uppdrag som Gode man för en handfull ungdomar.

Flyktingkrisen hösten 2015 fortsätter att engagera många Upplands-Bro-bor. Då, mitt i den akuta situationen, handlade det om praktiska ting såsom kokkärl, sängplatser och drägliga boenden. Engagerade frivilliga startade organisationen Upplands-BroVolontärer som gjorde en fantastisk insats för de flyktingar som kom till kommunen.

När den mest akuta situationen klingade av förändrades organisationens verksamhet och anpassade sig till nya förutsättningar. Bland medlemmarna var det många som fortsatte att engagera sig i språkcaféer, som vän-familjer, i kvinnoprojekt med mera.

Linda Fidjeland från Bro är en av alla engagerade volontärer.

-När den mest akuta situationen lugnade ner sig kände jag att ville fortsätta hjälpa människorna som kommit hit till vår del av världen. Jag valde att bli God man för några av de ensamkommande ungdomar som kommit hit och har sedan dess jobbat hårt för att hjälpa dem i deras vardag med myndighetskontakter, boendesituation, ansökningsprocesser och annat. Det är inte lätt att vara ungdom, men att dessutom vara en flyktingungdom med ett utvisningshot över sig är direkt omänskligt. Det som händer nu i delar av Sverige och här i Upplands-Bro är fruktansvärt.

Det Linda Fidjeland syftar på är hanteringen av de ensamkommande ungdomar som fyller 18 år eller vars ålder skrivs upp till 18 år. runt om i Sverige har man från kommunernas håll valt att hantera situationen för ungdomarna på olika sätt vilket gör det till lite av ett lotteri hur varje enskild ungdoms framtid gestaltar sig.

Här i Upplands-Bro har politikerna, med Socialnämndens ordförande Tina Teljstedt i fören, skickat en skrivelse till övriga kommuner i länet där hon uppmanar till att man ska eftersträva samsyn och lika spelregler inom länet för att undvika lotteri i största möjliga mån. I november 2017 fattade man också ett beslut i Kommunfullmäktige om hur man ska göra med de ungdomar som blir myndiga. Ett välkommet beslut, men som utifrån ungdomarnas och frivilligorganisationernas synvinkel har olyckliga luckor.

-Upplands-Bro fattade beslut om att bistå de ungdomar som är anvisade till kommun, fyller 18 år under perioden och ännu inte fått ett första beslut i sin asylansökan. Så gott som ingen av ungdomarna här uppfyller de kriterierna så enligt min bedömning har beslutet ingen eller marginell effekt. Många ungdomar kan ha en annan anvisningskommun (ansvarig kommun) men bo i Upplands-Bro. De kan med andra ord ha bott och gått i skolan här under så gott som hela sin vistelse i Sverige men ändå inte omfattas av beslutet eftersom de har en annan anvisningskommun. Många får i samband med att de fyller 18 eller skrivs upp i ålder till 18 år ett avslag från Migrationsverket och omfattas därför inte heller av kommunens beslut, och faller även de utanför.

Linda Fidjeland beskriver ett moment 22 för ungdomarna. De starkt ifrågasatta medicinska åldersbedömningarna vars resultat träder i kraft innan det finns möjlighet att överklaga är ytterligare en bisarr ingrediens i ungdomarnas tillvaro. Om man får ett beslut om att man medicinskt anses vara över 18 år får man oftast per automatik avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, och skickas då inom några dagar till ett asylboende för vuxna. (se länk till SvD om medicinska åldersbedömningar och den kritik de får) Den senaste tiden har dessa medicinska åldersbedömningar mött allt större kritik och röster från experter talar om en rättsskandal i uppblossande, vilket ytterligare visar på angelägenheten i ungdomarnas situation.

-När en asylsökande fyller 18 år eller skrivs upp till 18 år räknas den som vuxen och flyttas till Migrationsverkets anläggningar för vuxna, som ofta ligger långt bort och inte alltid med möjlighet att fortsätta sina studier. Följden blir att många ungdomar som idag bor och går i skolan här riskerar att slitas upp från sin miljö under en period i sin asylutredning som är tillräckligt påfrestande som den är. De fråntas därmed möjligheten till nära kontakt med sin advokat och gode man. I kontakt med skolor i kommunen får jag höra om desperata barn som inte vill flytta till Migrationsverkets anläggningar för vuxna och i stället riskerar att hamna på gatan. 

Bidrag från staten

Regeringen har beslutat att ge kommunerna ett bidrag för perioden 1/7 2017 – 30/6 2018 för att ensamkommande barn som fyller 18 år istället ska kunna bo kvar och fortsätta sina studier under asylprocessen. Det finns dock inget krav från regeringens sida om att bidraget måste användas för just det ändamålet.

Kommunerna runt om i landet har tagit olika beslut för hur man agerar. Vissa kommuner har beslutat att inte göra någonting alls. Andra, såsom Stockholm, har anlitat Stadsmissionen för att ordna frivilliga familjehem åt de ungdomar som bor i Stockholm.

-Upplands-Bro har av regeringen fått ett kommunbidrag på ca 1,4 miljoner för att hjälpa alla ungdomar som bor i kommunen att kunna bo kvar. Upplands-Bro Volontärer föreslår att kommunen avsätter en del av de pengarna för att i samarbete med oss söka efter frivilliga familjehem för de ungdomar som inte omfattas av kommunens beslut.

Linda fortsätter:

-Vi måste hjälpa de ungdomar som bor i kommunen och vill fortsätta bo och gå i skolan här. Detta är än viktigare nu sedan regeringen den 27 november lade fram ett förslag om att en stor del av de asylsökande ungdomarnas asylansökningar ska omprövas mot att de har en fungerande skolgång.

-Det är bråttom att göra något för att hjälpa dessa ungdomar. Vi vill samarbete med kommunen i denna akuta fråga. Vi har idag kanske 14 barn och ungdomar som är hemlösa i kommunen. De sover på bussar och stationer och ibland hos kompisar. Det är bland annat dessa ungdomar som regeringen syftade på när de i slutet av november meddelade ska få en ny asylprövning under nästa år förutsatt att de studerar. Hur ska de orka gå kvar i skolan och fullfölja sina studier under sådana premisser? säger Linda och avslutar:

-I första hand bör kommunen ompröva sitt beslut till att omfatta alla barn och ungdomar som fyller eller skrivs upp till 18 år, och bor i kommunen - oavsett om de är anvisade till kommunen eller "bara har bott här", eller om de fått ett avslag. Regeringens syfte med kommunbidraget har varit att alla barn som bor i kommunen ska kunna stanna i kommunen under asylprocessen.



Upplands-Bro - Kommunen som ger plats?

Hur rimmar det här egentligen med kommunens vision? Borde inte Upplands-Bro vara en av de mer tillåtande och lösningsinriktade kommunerna? Jag vänder mig till Tina Teljstedt, Socialnämndens ordförande, för att höra kommunens ståndpunkt i frågan: 

-Socialnämnden har fattat ett enigt beslut utifrån de medel som tilldelades kommunerna i regeringens budget. Det beslutet gäller i väntan på nya direktiv. Det är en besvärlig situation för berörda ungdomar där jag vill betona att det är en nationell fråga. Därför har jag också skickat ett brev till kommunförbundet StorStockholm för att de ska verka för en gemensam policy i länet i frågan, säger Tina Teljstedt i en skriftlig kommentar. Där skriver Tina Teljstedt fortsatt:

"Ungdomar som fyllt 18 år som har fått avslag på sin asylansökan hänvisas till Migrationsverket i enlighet med gällande lagstiftning. Migrationsverket har ansvar för boende och uppehälle, och berörda personer har rätt till skolgång. Ingen behöver vara utan tak över huvudet, kost, logi eller skolgång. Berörda personer erbjuds stöd av kommunens integrationsstödjare i övergången till Migrationsverket.

Om ungdomen får ett negativt besked dvs att det inte finns tillräckliga skäl att få asyl kan ungdomen överklaga beslutet. Det är då inte Migrationsverket som överprövar utan en domstol. Det kan ta mycket lång tid – upp till två till tre år innan ärendet prövas igen!

Regeringen beslutade i höstbudgeten 2017 om att skjuta till extra pengar till kommunerna för att möjliggöra för ungdomar att kunna bo kvar i sin invanda miljö. Utifrån detta beslutade socialnämnden i Upplands-Bro vid sitt sammanträde 2017-11-02 att ge ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år möjlighet att bo kvar i kommunen medan de väntar på ett första beslut på sin asylansökan från Migrationsverket. Beslutet gäller ungdomar som är anvisade till kommunen. För ungdomarna innebär det att de inte behöver flytta från kommunen och kan gå kvar i skolan. Mer information om beslutsärenden finns på kommunens hemsida/politik och beslut/socialnämnden 2017-11-02






Länk till sidan Frivilliga Familjehem. 




Tipsa en vn Skriv ut



Kalender

Det finns inga kommande händelser i kalendern.
avståndsannons

Läkare utan gränser 18 pluggannons

Sjöräddningen

Röda Korset Ukraina mars 2022

Barncancerfonden pluggannons

UBROs egen

Röda Korset Medmänniska

Facebook

Rädda Barnen

Toppbanner UBRO

UNHCR artikelannons människor i nöd mars 22

UBRO Panorama gif-fil

Håll Sverige rent artikelannons jan 23

Suicide Zero

Avslutsbanner topp
UBRO
Ansvarig utgivare:   Karin Sidén
Webmaster:   Karin Sidén
Tipsa redaktionen